2016-06-02
嚟到新城巿廣場! 突然想食雲吞麵, 所以就去咗一期一樓「正斗」食好西!我哋大約兩點入去, 當時唔多人, 一入去就有位, 裡面環境尚算舒適及闊落裝修都好有特色, 尤其係天花上既吊燈, 好似一個又一個煙花爆開, 並非傳統既中國式裝橫呢幾塊荷花屏風來得清澈優雅! 講完環境就講吓嘢食喇呢度又收茶芥($3)又收加一我叫咗一碗正斗雲吞麵(轉米粉) $52一碟楊州炒飯 $95同埋一籠懷舊馬拉榚 $34價錢都尚算偏貴, 都係嗰句「如果好食, 一次半次, 都唔怕貴」餐具上都印有「正斗」標誌!上餐時間都頗快, 只係5分鐘就陸續上枱, 先嚟碗雲吞米! 侍應一放低碗米之後, 我同媽咪心裡面覺得好似中伏, 你眼望我眼...我用對筷子撩一撩, 好在原來雲吞只係沉哂底, 不過從賣相既角度嚟講, 我覺得放兩三粒喺面, 加番幾條九黃會似樣D!雲吞唔算大粒, 不過佢一碗總共6粒, 所以都合理! 咬落蝦好新鮮, 腸已撩! 有少許胡椒香, 少少過鹹! 米粉屬正常, 冇特別! 上湯OK, 最後可以連湯飲哂!唔會太細碟, 炒飯顏色合格, 襯落藍色既中國花紋碟上顯得更靚! 炒得均勻, 每粒飯都黏上蛋漿呈金黃色!材料新鮮, 叉燒、蝦
我叫咗一碗正斗雲吞麵(轉米粉) $52
一碟楊州炒飯 $95
同埋一籠懷舊馬拉榚 $34
上餐時間都頗快, 只係5分鐘就陸續上枱, 先嚟碗雲吞米!
材料新鮮, 叉燒、蝦、菜心都通通合格, 唯獨飯炒得有點乾(唔算太過份), 可能個人喜好, 如果濕潤番5%就會更好食