2024-02-06 312 瀏覽
屋企人聽我話想食水餃,就帶左我黎呢間正斗麵店。7點未到,門口已經企滿哂人,閒日且時間尚早,所以等左1陣就入坐。我點左個水餃麵,麵身爽口彈牙,湯底無咩鹼水味, 好啱我呢D唔太好重鹼水既食客,水餃大大粒,材料比例適中,口感豐富,麵既份量足夠一般女生既食量,如果是男生,相信要加大。牛腩好夠火候,炆得好淋。因為唔見有牛腩麵加底,所以加了1碟炸兩,炸兩個腸粉皮夠薄,油炸鬼少少脆,豉油也好味,美中不足是上檯唔夠熱,失分。楊州炒飯,蛋汁包裹每1飯粒,炒得好乾身,軟硬適中。唔錯
水餃麵
楊州炒飯
牛腩麵
2024-01-26
水餃麵
楊州炒飯
牛腩麵
2024-01-21 203 瀏覽
平時喺沙田,想食雲吞麵,又想坐得舒服啲都係去正斗,之前裝修,今日第一次去。今日星期日,睇落好多人,以為要等耐啲,但可能裝修多咗位,唔洗等好耐就入得。內部裝修比之前靚咗,隱蔽啲,仲有卡位望住玻璃。我叫咗雲吞河同陳皮牛肉球。雲吞好似細過以前,但味道保持水準,蝦米味重;河粉少淋,可以接受;牛肉球喺我食完雲吞麫上枱,時間啱啱好,有陳皮味,但無諗過會無牛肉味,少少失望。裝修後整體服務好咗,人手快咗,茶夠熱,如果無牛肉球,呢餐滿意。
內部裝修比之前靚咗,隱蔽啲,仲有卡位望住玻璃。
2023-08-22 804 瀏覽
由一九四六年以何洪記起家的街邊檔, 一直秉承父業將老字號改名為“正斗粥麵專家”, 勞力不懈將店鋪發揚光大, 至今在不同商場內都見到蔽店蹤跡 👍🏻餐廳半開放形式設計, 由於它是在外圍位置, 相對私隱度比較高, 怕被外人看到也不用太介懷 😊 餐廳內用一個個圓型及橢圓形火花球吊燈, 添上一點氣派。炸兩 $54油炸鬼炸得非常鬆脆, 一咬會發出“卡擦”聲音, 絕對是我吃過最脆的炸兩 😋 腸粉皮薄且滑, 雖然有一層油, 但不會有油膩感。雲吞麵 (細) $50正斗始終是雲吞世家, 雲吞麵絕對是其中一道出色菜式, 雲吞蝦肉大大粒, 爽口彈牙, 湯底並沒有一般雲吞麵會出現的鹼水味, 這一點很讚 👍🏻叉燒包 $44與一般酒樓差不多, 叉燒醬再均勻一點會更理想。蝦餃 $48蝦肉跟上面雲吞麵一樣, 不多說明, 只是蝦餃皮粘性太高, 而且也非晶瑩剔透, 並不是我喜歡的口感 😅流沙包 $42雖然一咬都把奶黃流出來, 可是最先流出來的是一堆油, 一流入口已急不及待吐出來 🤮 從未試過有這種效果, 也不明白箇中原因 😑 菜遠濕炒牛河 $118味道上還可以, 但芡汁太多, 明白芡汁多容易處理, 不易“痴鑊”, 但芡汁也

炸兩 $54
雲吞麵 (細) $50

叉燒包 $44
與一般酒樓差不多, 叉燒醬再均勻一點會更理想。

蝦餃 $48
雲吞麵 (細)
叉燒包, 蝦餃
流沙包 $42
流沙包
菜遠濕炒牛河 $118
味道上還可以, 但芡汁太多, 明白芡汁多容易處理, 不易“痴鑊”, 但芡汁也太多了 🫣
菜遠濕炒牛河
每一枱並沒有送上一壺茶, 但侍應又不是經常去替客人倒茶 🥲 以這個價錢換來這個食物及服務質素就有點不值得。
2023-08-19
雲吞麵 (細)
  • 雲吞麵(細)
2023-08-08 541 瀏覽
簡單搵間餐廳,唔想食太飽因為暈少少食晚飯,3點鐘餐廳唔太滿,係出面等左一陣,俾安排最遠最後近走廊坐位,明明入面有其他位置,不過走廊位面向大會堂,風景不錯,但越坐越熱,都係快食所以無咩所謂。食物一般,價錢都唔太平民。
食物一般,價錢都唔太平民。
炸両
豬潤粥
2023-08-05
豬潤粥
2023-07-25 433 瀏覽
終於知道點解呢間粥麵店未到十二點已經爆滿,因為真係幾好食。要坐到最入嘅位置,都好嘅,無咁多人環境靜啲。唔晒諗即刻叫咗碗雲吞麵,蝦同肉嘅比例啱啱好,一啖一粒,皮夠薄,唔錯!麵無梘水味,湯用最傳統嘅做法——大地魚湯,好鮮甜。加埋一的話70幾蚊,其實又唔算貴,好食咪得囉,食碗拉麵都唔止呢個價啦。朋友就叫牛肉撈麵,好搞笑,佢話因為貪佢唔熱,天氣熱唔想食湯麵。牛有口感有牛味,我無食到,唔知個湯係咪一樣呢?最後叫多個菜苗餃,一籠四粒,我口細分兩啖食,都足料。最意想不到係杯豆漿,豆味濃一啲都唔甜,睇嚟下次要試埋正斗啲糖水。
終於知道點解呢間粥麵店未到十二點已經爆滿,因為真係幾好食。

豆漿
牛肉撈麵
題外話/補充資料: 好少有地方係有侍應酙茶,嚇咗一跳
2023-07-18
豆漿
牛肉撈麵
2023-06-08 540 瀏覽
正斗鮮蝦雲吞麵 (小/ S $50) (大 / L $64)鮮蝦雲吞麵有2款價錢,分別係大碗同細碗,大碗份量有6粒鮮蝦雲吞,加一個麵餅。而細碗份量就係4粒鮮蝦雲吞,加半個麵餅~本身諗住食完一碗雲吞麵就走,後尾諗諗下~既然一場嚟到,話晒都要俾茶錢嘛🤣無理由就至少都試多一款嘢食啦!🤣🤣所以揀碗細size雲吞麵再加一碟點心啦~鮮蝦雲吞實物係會較出面坊間嘅細粒dd ,屬於一啖食晒一粒嘅口感,不過蝦粒都幾爽口㗎!翡翠菜苗餃 $44有4粒翡翠菜苗餃,同鮮蝦雲吞一樣,都係屬於一啖食晒一粒嘅口感,比出面坊間嘅會細粒dd,一粒就包住一節蝦肉同切得比較細碎嘅菜苗茶位 $6 / 人*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~💌地址:正斗粥麵專家 (新城市廣場) (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓119號舖*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~
鮮蝦雲吞麵有2款價錢,分別係大碗同細碗,
大碗份量有6粒鮮蝦雲吞,加一個麵餅。
而細碗份量就係4粒鮮蝦雲吞,加半個麵餅~

翡翠菜苗餃 $44

茶位 $6 / 人

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~

💌地址:
正斗粥麵專家 (新城市廣場) (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓119號舖

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~
2023-06-04 399 瀏覽
平日行過新城市正斗,就諗住試吓佢個雲吞麵,因為一個人,佢比咗張大枱我,問我介唔介意搭枱,咁我都唔介意嘅,但最介意嘅係,嗰碗雲吞麵真係令人十分失望,失望到要寫食評😅諗住對自己好啲,食個好好味嘅lunch 為自己加加油,點知。。。我叫咗一碗細雲吞麵同一碟蘿蔔糕,個雲吞麵個麵同湯都ok 嘅,但係個雲吞就真係可以講難食,得個鹹字,個皮仲有怪味,好似有d 就嚟壞嘅味道,好難形容😟😟個蘿蔔糕以為好d… 點知好似用油浸,多油到一個點😣仲要好淋,淋到一夾即散😣兩樣都唔好食,真係。。。但我都盡力食曬佢,避免浪費食物!!
2023-04-06 444 瀏覽
等位安排又差, 阿姐唔識分配位, 4人比張8人坐搞到大枱要坐細枱鍾意比人鬧就黎!!! 服務態度惡劣, 不停漏單, 唔係一家大細餓都唔等所以無下次 收咁貴一d 都唔值D 嘢又唔好食真係貼錢買難受
鍾意比人鬧就黎!!!
服務態度惡劣, 不停漏單, 唔係一家大細餓都唔等所以無下次
收咁貴一d 都唔值
D 嘢又唔好食
真係貼錢買難受
2023-04-06
個仔2歲半 大個仔可以唔坐bb櫈諗住費是麻煩人地特登搬張櫈黎唔坐 埋單竟然要6蚊茶錢 話因為冇bb櫈就要收從來未試過咁細個bb俾人收茶錢直頭覺得痴線唔合理 一家大細有細個小朋友既真係唔好幫襯完全唔明白係乜野邏輯 收錢位呀姐仲要勁串勁黑面 我湊住兩個1歲同2歲既小朋友費事同佢嘈 雖然只係6蚊 唔係咁樣黎劏客掛?
個仔2歲半 大個仔可以唔坐bb櫈
諗住費是麻煩人地特登搬張櫈黎唔坐
埋單竟然要6蚊茶錢 話因為冇bb櫈就要收
從來未試過咁細個bb俾人收茶錢
直頭覺得痴線唔合理
一家大細有細個小朋友既真係唔好幫襯
雖然只係6蚊 唔係咁樣黎劏客掛?
2023-01-24 610 瀏覽
今日年初三,因為去馬場,於是喺新城市廣場附近搵食,好多酒樓都已經爆滿,要等成200張飛,見到呢度較少人等,只係十幾張飛,於是決定一試,點知都有小驚喜!侍應姐姐先送上「開運小食」,其實即係笑口棗同酸蕎頭。雖然成$30 ,但我同屋企人都未食過咁好食嘅笑口棗,佢口感非常鬆化,味道鹹甜得宜,食完一粒實在想食多粒!然後我哋叫咗千層糕、排骨、流沙包、羅漢齋春卷、炸兩、菜苗餃、滑蛋蝦仁炒飯、銀牙肉絲炒麵。千層糕同流沙包唔太甜,但口感極佳,味道極好!而羅漢齋春卷餡料味濃,外皮脆口!滑蛋蝦仁炒飯蛋味濃郁,配合上乾身嘅炒飯,口感豐富, 十分滿足!

2023-01-24
2022-10-06 726 瀏覽
正斗雲吞麵不嬲都比較出名🤓雖然平時都無乜留意🙈但住開沙田所以都係會試下嘅🙋🏻‍♀️同朋友食所以叫咗大嘅雲吞麵同肉丸粥🤡作為以雲吞麵為招牌嘅正斗👀雲吞麵就唔算特別驚喜但都係不過不失的✔️鮮蝦雲吞都有咬口嘅而全蛋麵亦中規中矩⭕️反而肉丸粥有少少驚喜🙈粥比較綿唔會太稀而且唔會乏味✨肉丸份量亦都唔算少👍🏻總括而言食物唔算差都可以一試的🤓
正斗雲吞麵不嬲都比較出名🤓
粥比較綿唔會太稀而且唔會乏味✨
肉丸份量亦都唔算少👍🏻
總括而言食物唔算差都可以一試的🤓
2022-09-14 574 瀏覽
有日同屋企人諗住去食嘢,喺門口同個staff講6個人,佢答我:6個人要撩鼻自我檢測先可以入嚟 =.= (防疫政策係要求8人或以上,並非6人….) 我同佢講我哋有位老人家,5月底開始計已經打咗兩針,有針紙show比佢睇可以做疫苗通行證,佢答我:三針先得。 咁我再同佢講我哋都係跟疫苗政策姐,之前去其他餐廳都入到去堂食,佢答我:咁唔該你去返比你地入去嘅餐廳,總知我哋呢度唔比。 😂點解可以咁冇禮貌😂
2022-08-23 578 瀏覽
星期日想食下點心,見周圍酒樓都大排長龍。行過正斗見有點心,又唔洗排隊入座,當然要去一試啦!都知道佢係主打粥麵,所以本身都無抱太大嘅期望,只不過比想象中更差今次叫左五籠點心:炸兩:本身係我最期待嘅野食,諗住作為粥粉店,炸兩應該有翻咁上下水準,結果係我食過最難食嘅炸兩。入面油炸鬼唔熱辣辣都算,仲要又凍又硬,真係幾令人失望菜苗餃鮮竹卷蝦餃排骨其他點心都普普通通,蝦餃菜苗餃好似4粒份量好多咁,不過其實比出面一籠3粒細粒啲,所以都係差唔多份量。總括而言,下次都唔會再黎食點心,有機會都只會試下麵就算

今次叫左五籠點心:

鮮竹卷

蝦餃

排骨

2022-08-07
—𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆 ☁️🍜正斗鮮蝦雲吞撈麵原汁柱侯牛腩麵蟹子棉花雞安蝦咸水角—爸爸之前成日經過話想食🥢🤭終於同左佢黎食正斗🤤🤤覺得以呢啲雲吞麵黎講正價都幾進取🙈因為同出邊牛腩麵舖差唔多大細〰️😣裝修舒服 有點心叫 亦有另收茶介🫖—因為我唔想食湯麵 所以叫左撈麵跟既上湯唔係味精味✨雲吞細細粒一啖過 真係幾好食覺得呢個價錢又真係好合理🤣🤭🤭〰️爸爸碗牛腩麵啲牛腩炆到好林好入味〰️點心方面🥧棉花雞超高質魚肚超入味 勁正🥹🥹👅不過咸水角就好厚皮 一般般 食唔到蝦😣(係佢自己個菜式名寫住有蝦🤣—💰hkd $263 w/ 10% service charge (2ppls💞)📍Tasty Congee & Noodle Wantun Shop (New Town Plaza)Shop 119, 1/F, New Town Plaza Phase 1, 18 Sha Tin Centre Street, Sha Tin.

𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆 ☁️🍜

不過咸水角就好厚皮 一般般 食唔到蝦😣
(係佢自己個菜式名寫住有蝦🤣

2022-07-14
2022-08-03 440 瀏覽
2022新的一年到沙田,下午茶吃了茶木的麵包磚,行完大運肚子不太餓,想到最好不過就是吃我最愛的雲吞麵。正斗粥麵專家在新城市廣場有分店元旦關係,人流不少,已接近晩上八時半,還是要等位,等了約十多分鐘,可入座二人桌,枱上放滿調味品和餐具,侍應送上兩杯熱茶,點了兩碗雲吞麵湯底不錯,有大地魚味,薄薄的雲吞皮包著一粒蝦,剛好一口一粒雲吞的大小,蝦鮮爽彈,麵質本身不錯,但可能餐廳面積大,麵煮起送達上枱需時,已開始淋,沒有爽彈口感,令人有點失望的雲吞麵。埋單: 收茶芥$5/位,另收加一,每碗雲吞麵$45,埋單$110供大家參考的餐牌

正斗粥麵專家在新城市廣場有分店
二人桌,枱上放滿調味品和餐具,侍應送上兩杯熱茶,

點了兩碗雲吞麵

供大家參考的餐牌