2025-07-20
火鍋就食得多, 蒸氣鍋都係第一次聽, 仲要夏日高溫嘅情況之下, 朋友極力推薦要帶我去食, 我即管試一次!一去到船渦, 眼球就被一缸缸游水的海鮮吸引住, 證明佢哋嘅海鮮好新鮮同生猛!原來佢哋嘅蒸氣鍋係一人一鍋非常衛生, 同時侍應妹妹非常有禮貌又好招呼, 即時介紹咗幾個王牌火鍋套餐, 我哋就揀咗九品芝麻同八府巡按套餐.呢個智能蒸氣鍋非常先進, 有說明同指示教你按不同時間蒸不同種類嘅海鮮同魚蝦蟹, 而且設計非常有智慧, 蒸海鮮嘅同時會有一個網隔住, 將蒸熟海鮮嘅海鮮汁滴落下面個鍋度, 然後仲可以揀煮米線或者米粉, 將滴落去的海鮮汁煮粥都可以.呢兩個餐有蜆, 花螺, 龍蝦鮮蝦, 魚仲有蟹, 仲可以加雞髀肉, 豚肉同埋安格斯牛肉, 同菜園蔬仲有餐前小食!最重要係夏天食火鍋一啲都唔覺得熱, 沒有傳統火鍋的灼熱感, 食得非常舒服!難怪朋友堅持一定要帶我嚟食這間船渦的蒸氣煱, 唔嚟真係會後悔😂