2021-12-30 22 瀏覽
最近朋友圈子都不約而同講緊呢間尖沙咀嘅火鍋店「云 • 手工火鍋」,我都決定湊湊熱鬧,來呢間當紅火鍋店朝聖。▪️◾️手工湯底◾️▪️🐓金湯花膠雞鍋($368)呢度主打不同嘅手工湯底,最出名嘅莫過於「金湯花膠雞鍋」,上桌時用腐竹包住配料,店員會幫忙剪開腐竹,並加湯,非常有特色。配料有鮮雞件、花膠、翅等,真材實料,滋補養顏,鮮味十足!▪️◾️惹味小食◾️▪️🐟自家製黃金炸魚皮( $88 )咸香魚皮脆卜卜,重點係鹹蛋黃真係好香口,食唔停。🔔自家製紫菜響鈴( $88 )即叫即炸,色澤金燦燦,外脆內酥,紫菜同腐皮互相融合,層次口感豐富, 不油膩,非常香脆。▪️◾️餃類◾️▪️🥟自家製黑松露蟹肉餃( $68 )店內嘅自家製餃子全屬新鮮製作,呢款餃子黑松露味非常突出,食落好過癮,有半份同埋全份選擇。▪️◾️丸及滑類◾️▪️🐙香煎鵝肝墨魚丸( $68 )店內師傅獨家精心製作,我咬開立即爆汁,成枱都係,真係要好小心😂▪️◾️肉類◾️▪️🥩招牌牛肉拼盤( $388/中 )有本地牛肉、安格斯、牛脷、牛胸爽、牛心椗、牛柳粒,包羅萬有。▪️◾️新鮮時蔬◾️▪️🥬雜菜拼盤( $88 )

▪️◾️手工湯底◾️▪️
🐓金湯花膠雞鍋($368)
配料有鮮雞件、花膠、翅等,真材實料,滋補養顏,鮮味十足!

▪️◾️惹味小食◾️▪️
🐟自家製黃金炸魚皮( $88 )
咸香魚皮脆卜卜,重點係鹹蛋黃真係好香口,食唔停。

🔔自家製紫菜響鈴( $88 )

▪️◾️餃類◾️▪️
🥟自家製黑松露蟹肉餃( $68 )

▪️◾️丸及滑類◾️▪️
🐙香煎鵝肝墨魚丸( $68 )

▪️◾️肉類◾️▪️
🥩招牌牛肉拼盤( $388/中 )

▪️◾️新鮮時蔬◾️▪️
🥬雜菜拼盤( $88 )
2021-12-29