2022-11-12
原本開開心心, 喺open rice book咗今晚6:00我哋四姐弟一齊打邊爐。結果有啲掃興。早15分鐘已經去到牛大人。好多人喺度等,到我哋入座嘅時候已經差唔多6:15。前後等咗最少25分鐘。入座時我同佢Double check有冇記低我喺OpenRice有Booking,make sure 我有返啲積分,個女仔話已經Mark低係我個手機號碼㗎,叫我放心。到而家我見到openrice 仲係「等待回覆」限時120分鐘,點解好似趕喉趕命咁嘅?又要手機點餐又要烚嘢食,張枱丁屎咁細,放完個煲同每個人啲碗筷,根本冇地方放嘢,一有嘢上枱,就要執嘢,啲夥計又趕唔切收食完啲盤….同隔離枱撞咗三四次手踭我哋嗌普通牛肉,以為跟圖片一樣每一份有10片卷好嘅牛肉,所以只係點左三份牛肉、一份豬肉(因為我唔食牛)。點知個盤係同圖片一樣大, 但只係有三片躺平嘅牛肉或豬肉,而且每一片都係薄過紙。要趕緊再點....佢哋講明夠鐘半個鐘前就截單,7:22就通告,轉頭落酸梅湯都冇嚟。7:45前就要埋單。食到好冇癮,而且冇時間傾偈。以為120分鐘由入座起計。我哋要等佢攞位,遲咗差唔多15分鐘。點知8:00前已經有伙計話要交返
以為120分鐘由入座起計。我哋要等佢攞位,遲咗差唔多15分鐘。點知8:00前已經有伙計話要交返張枱比佢哋,我不以為然,繼續食埋碗甜品。望吓張單,點知佢竟然係當我哋6點零幾秒就入咗座喎。8:04又有另一個夥計埋嚟催,我同佢講我哋6:00都未入到座。佢問我咁幾多點呀?我就話最快都6:10 ,咁佢就話咁比多幾分鐘我,講咩都已經用咗幾分鐘㗎啦🙄🤬
食得飽唔飽?剛飽。加埋一肚氣添。好唔好食? OK,但係唔享受。
8點幾出嚟, 𨋢口推滿等入座ge人。乜荃灣真係冇好地方打邊爐咩?!🙄