2019-02-18
今日同好好好朋友去咗中環大館📸📸,之後有少少肚餓出左去附近搵下野食,行咗五分鐘左右見到間食牛既餐廳好似幾吸引咁😍😍,個時好彩又唔駛排隊,就入左去試下。開頭以為係西式餐廳🍴🍴,打開餐牌睇原來係走日式🇯🇵🇯🇵風格,店員仲好細心和好詳細咁介紹佢地餐廳既菜式比我地聽👩🍳👩🍳。 餐廳總共有5🖐🏻款套餐:石燒薄切牛肉(有個爐自助燒)、頂級板腱牛扒(肉味多d,兼且係每日限量)、安格斯西冷牛扒(油脂會多少少)、吉列炸牛扒(其中一個既受歡迎既菜色)、羊架。所有套餐均附有前菜(當日食既係豆腐)、沙律🥗🥗和飯🍚🍚。最後我們叫左石燒薄切牛肉和頂級板腱牛扒,然後再外加多個薯條🍟🍟作為小食。套餐加$58可以有一杯澳洲Shiraz紅酒🍷🍷/美國Ariel無酒精紅酒🍹🍹, 不過因為晏就唔想飲ed,所以只係叫左薑味汽水飲🤣🤣首先薯條🍟🍟 ($35) 就普通左少少,雖然都炸得都幾香和熱辣辣。至於主菜,石燒薄切牛肉($178) d牛肉真係切得很薄👍🏻👍🏻,佢提供了一個小爐比我地去自己燒👨🏻🍳,爐上有dd牛油,一放左d牛肉上去燒就好香😙😙,而且牛肉很快便熟。肉質嫩滑而且有很多肉汁係幾正的😆😆,佢仲配有3款調味:炸蒜片、
至於主菜,石燒薄切牛肉($178)
d牛肉真係切得很薄👍🏻👍🏻,佢提供了一個小爐比我地去自己燒👨🏻🍳,爐上有dd牛油,一放左d牛肉上去燒就好香😙😙,而且牛肉很快便熟。肉質嫩滑而且有很多肉汁係幾正的😆😆,佢仲配有3款調味:炸蒜片、蒜鹽及燒汁,我個人就冇點到,因為d牛肉本身已經好夠味😋😋。
另外一個就係頂級板腱牛扒($215)
店員話最好係5成熟,所以我地聽佢既建議叫左5成熟。牛扒超厚又好juicy🥩🥩,外層煎到少少脆,切開中間見紅有少少血水,個人覺得5成熟真係剛剛好,可以鎖住d肉汁。旁邊還有調味蒜鹽,亦可以點少少同牛扒一齊吃,簡單帶出牛肉味🤤🤤。 不過要留意返板腱相對多筋少少,可能未必個個鍾意🤔🤔。
值得一提既係佢個飯🍚🍚都幾特別, 有d飯素(主要以海苔、鰹魚及芝麻為材料)撒於飯上面好好味😜😜。
整體來說,環境舒服乾淨,店員既服務友善💁♀💁♀,食物質素都ok