2017-03-19 875 瀏覽
星期日的下午,又係同大寶四出搵食的時間。諗起好耐都無一盅兩件,就去左呢間觀塘區幾出名既新式點心店試下。吉吉點位於觀塘裕民坊上面的某條巷仔,對於唔係住觀塘既細寶黎講,拎住Google map都搵左一陣,第一個感覺係,果然好隱世!對食物質素既期待感高左!入到店,見到店內位置都幾迫,無計啦,香港地寸金尺土,好彩客人唔算多,如果唔係,都應該會幾迫。首先係蜜瓜脆脆卷,顏色好靚,聞落好香。食落口第一個感覺,好脆,但係瀨野,勁油啊!好明顯係炸完無吸好油就上碟,同埋明明係炸既,入面餡料完全唔熱,外面脆但內裡未夠熱蜜瓜味好假,過甜,同大寶一人食左一舊就再食唔到落去,差評鳳爪幾入味,可能無豆豉,食落無咁惹味。當第一件入口既蜜瓜脆脆卷令我大失所望之後,已經對吉吉點既點心無晒期望。呢個蝦腸鮮蝦好爽口,腸粉夠晒皮薄,但係!點心最基本既野都做唔到!佢唔熱架!!只係微暖!一間主力食點心既鋪頭,竟然連最最最基本既熱辣辣點心都做唔到當日仲食左其他香口野既,諗住差極有限啦,點知粉漿多過饀,真係寧願唔食仲有,光顧當日撞岩聽到廚房師傅同樓面員工嗌交,由廚房嗌到出樓面,客少都唔係咁樣當啲客無到好明顯對出品同運作都無好好管理,真

蜜瓜脆脆卷
蜜瓜味好假,過甜,同大寶一人食左一舊就再食唔到落去,差評
豉汁蒸鳳爪
鳳爪幾入味,可能無豆豉,食落無咁惹味。
翡翠鮮蝦腸粉
一間主力食點心既鋪頭,竟然連最最最基本既熱辣辣點心都做唔到

好明顯對出品同運作都無好好管理,真係唔明點解會咁多好評

2017-03-12
翡翠鮮蝦腸粉