2024-01-11
壽喜燒既熱潮好似係近幾年開始盛行,以前食既壽喜燒係普通日式家庭料理,而家大家開始追求有品質既壽喜燒,高品質既牛肉,食高價壽喜燒既舖頭亦都愈開愈多。呢間位於旺角鬧市既壽喜燒專門店係一間樓上舖,走日式風格,有兩間榻榻米房間可供多人預約。我地今次兩位去試,就坐番普通沙發位,坐位都幾寬敞舒服,可能食壽喜燒需要位置比較多,我地2位坐既係4人枱。《串燒 $42 大蔥豚肉卷, $42 大蔥雞, $38 雞腎》雖然壽喜燒專門店串燒唔係重點,但見佢塊喜燒二人前份量唔多,就叫D串燒頂下肚。雞腎正常發揮,特別既係店家係雞腎上面劃左幾刀,令佢更入味,咬起上黎都絕對唔會韌。大蔥豚同大蔥雞都係咁上下,特別一提大蔥蔥香味好足,以唔係專做串燒既舖頭黎講都算合格。《$898 壽喜燒二人前》$898係兩位既價錢,以和牛壽喜燒黎講算係中上價,牛肉會有服務員幫手煮。舖頭用既係自家製壽喜燒汁,再用棉花糖代替砂糖,相當有新意。不過唔知係因為用左棉花糖,定本身店家壽喜燒汁既比例,食落甜味都幾重。套餐包左鹿兒島A5和牛 300G (大約五大塊),如果唔夠客人可以再加錢加肉。我地今次加左兩塊肉(每塊$128),每份牛肉都用木盒裝住,仲
套餐仲有包野菜盛盒,但當然要食哂牛肉先開始食菜啦。盛盒包括有冬菇,腐皮,輕輕燒過既豆腐,大蔥,蟹柳,芋絲,金菇,仲有幾種唔同既菜。食落就冇牛肉咁驚艷,但腐皮吸哂D湯汁都係非常高分。唯一有樣唔好,就係湯汁太少,我知壽喜燒唔係打邊爐,唔應該落太多汁,但問題係太少湯又冇蓋,只能加熱到野菜既下半部,有D放面頭既菜什至連湯都掂唔到,又唔敢開大火D怕會燶底,店員砌得靚靚既野菜就真係得個靚字,食落去好似半生熟咁。
人均消費:$800
環境:9/10