2018-03-15
我個人一直都好鍾意食潮州嘢,因為潮州菜有個特色就係佢哋會將一啲好平民嘅食材用冷盤嘅方法化腐朽為神奇,就好似冷凍烏魚,仲有佢哋好好充分利用魚嘅鮮味用湯同丸子嘅方法去做出一流嘅菜式,不過住喺東涌潮州菜方面就真係好少選擇,朋友就話俾我聽東涌有一間幾好食嘅新派潮州菜館叫做「滿樂潮州」,咁就梗係要去試一試啦。 老實講裝修方面就的確係唔似係一間潮州菜館,不過空間就幾大冇舊式潮州菜館果種迫夾,四人套餐都好多嘢食,我就一樣樣分享下比大家。 打頭陣冷盤有「鹽焗黃油烏魚」,魚肉有一絲絲黃酒滲出, 條魚真係夠晒肥美,食落口唔腥更因為用左鹽烤令魚肉有淡淡既咸香, 點埋醬食你仲會更加食到魚獨有既鮮甜味。 之後就到「鹹菜胡椒豬肚湯」,呢樣真係潮州菜既經典, 胡椒味唔係好重反而甜味好足,一睇啲料就知點解啦落左好多瘦肉個湯一定清甜,豬肚彈牙新鮮滿分! 之後上左個兩個小食「皇子乳鴿凱撒沙律」同「黃金炸雙棗」, 嚴格來講乳鴿唔係潮州菜,食落口唔乾身,五香味重, 不過佢個食法就好特別用凱撒沙律中和乳鴿既熱氣感, 我個人覺得呢個配搭晒何車。至於炸雙棗表面炸得好鬆脆不過唔油膩, 有菜粒同蝦肉令到你食落去口感複雜,彈牙同
打頭陣冷盤有「鹽焗黃油烏魚」,魚肉有一絲絲黃酒滲出,
點埋醬食你仲會更加食到魚獨有既鮮甜味。
之後就到「鹹菜胡椒豬肚湯」,呢樣真係潮州菜既經典,
之後上左個兩個小食「皇子乳鴿凱撒沙律」同「黃金炸雙棗」,
嚴格來講乳鴿唔係潮州菜,食落口唔乾身,五香味重,
不過佢個食法就好特別用凱撒沙律中和乳鴿既熱氣感,
有菜粒同蝦肉令到你食落去口感複雜,彈牙同軟身都可以同一口食物中感受到!
最後到主菜「手打魚蛋津菜煲」同「欖菜肉醉炒飯」,
佢個魚蛋一食就知係手打,鱔魚味一食就食得出仲要彈牙似乒乓波,
湯頭仲好鮮甜。欖菜肉醉炒飯非常夠鑊氣,飯粒食落口粒粒分明而且乾身,
包住蛋皮食仲有唔同既口感!
我個人就覺得呢間比較新派既潮州菜就非常之滿意,
雖然舖頭地址比較上遠,不過絕對值得大定一試!
滿樂潮州
地址 東涌達東路20號東薈城名店倉地下22號舖