2017-07-11
好友生日,一早已做定功課睇下邊度有正野食好友愛好中菜,所以就訂左呢間好評如潮既私房菜同佢試下榮哥私房菜地點都好就腳,係觀塘D4出口行條樓梯落去唔使一分鐘就到一入到去已經見到滿左大半場客,好彩有訂位門口除左擺放左魚缸,仲有自己種既有機小菜欄,好可愛店面十分寬敞,枱與枱之間距離夠,私隱度足,唔會傾偈比隔離枱聽到哂一坐低,侍應就上左餐牌比我地睇,驚訝發現菜單上有自己名字,已覺好貼心,而菜名取得十分別緻一黎先上4個冷盤沙律有機菜十分新鮮,胡麻醬調配得宜!酸酸地又帶有好香芝麻味紫薯准山粒,食落口咬跟薯仔一樣,但又帶有淡淡蕃薯同准山香甜味雲耳十分爽口,醋唔會過酸,好開胃糖心蛋預先燻過,有淡淡既茶香味,而下面既茄子吸了黑魚子醬汁,加上薄薄既魚肉,口感綿密又惹味湯超級足料,有成4-5塊鱷魚肉,配上螺頭同金華火腿,夠味得黎好清甜,飲完覺得喉嚨好舒服蝦超大隻之餘仲爽口鮮甜,底下既水蛋蒸到豆腐咁滑,好好食士多啤梨豚肉十分入味,而且肉處理得十分好,一咬就斷唔會好un,米通好香米味亦十分脆口帶子海中寶,蝦膠中間夾著帶子粒,爽口之餘帶有帶子獨有既鮮甜味米王湯浸溫室菜苗班片鴛鴦飯,有白米同紅米,班片既鮮甜+蒜蔥既香
好友愛好中菜,所以就訂左呢間好評如潮既私房菜同佢試下
一入到去已經見到滿左大半場客,好彩有訂位
門口除左擺放左魚缸,仲有自己種既有機小菜欄,好可愛
一黎先上4個冷盤
沙律有機菜十分新鮮,胡麻醬調配得宜!酸酸地又帶有好香芝麻味
雲耳十分爽口,醋唔會過酸,好開胃
蝦超大隻之餘仲爽口鮮甜,底下既水蛋蒸到豆腐咁滑,好好食
米王湯浸溫室菜苗
班片鴛鴦飯,有白米同紅米,班片既鮮甜+蒜蔥既香味滲透落飯粒度,令到米格外香口,而且米蒸得岩岩好,有咬口,連我唔食紅米既人都食左兩大碗飯
以上述食材而言,價格一點也不貴,起初擔心會食不飽,但出名好擦得既我都食到捧住個肚走!
而且侍應十分有禮與細心,會留意食客食到邊道菜而及時爲食客上下一道菜
地方坐得舒服而且私隱度夠,食物質素十分高
下次肯定要約齊朋友再到這裡聚餐