2019-07-28
童年回憶最愛食的就是炸雞脾,多士,漢堡包等,以今日嘅眼光每樣可能都未必係有益嘅食品,但係我地嘅眼中,隨時就可能係小時候放學時嘅最大滿足。友人曾經踏足過這間雪山冰廳的深水埗店並盛讚好味,所以亦介紹我同女友過來尋味和回憶。長沙灣這間店非常新,燈火通明,坐落亦很舒服,菜單上的款式數之不盡,每款都令人好想試,我相信單人食一個月才可以試盡所有款式。選擇點菜期間聽到餐廳職員講小食中的雪山芝士牛肉漢堡包係該店獨有菜式,於是就點了一個試下。另外又聽到佢地推薦始祖椒鹽豬排飯就點了一碟。炸脾亦是此行目的,所以揀了避風塘生炸脾,並叫了樽仔奶茶和樽仔咖啡。先講始祖椒鹽豬排飯,椒鹽豬排夠濃味,配埋炒底一流,兩者撈在一起,咸淡岩岩好。雪山芝士牛肉漢堡包我個人極度盛讚和推薦,整個漢堡包夠大份,牛肉夠厚,蛋汁流心,芝味又重 ,價錢不貴,性價比高過時薪多倍。避風塘生炸脾亦都非常好食,即炸熱辣辣出哂煙,外皮脆卜卜但內裡肉質仍然軟滑,口感和味道俱好,炸得很有技術。至於樽仔奶茶和樽仔咖啡,兩者都好濃味,好有茶餐廳風味,亦好值得推薦。2人食了以上多款菜式和飲品都係百幾蚊,這間冰廳質素又高真係好抵食。