2023-06-07
上次同朋友去過基地貳,感覺非常好,環境好chill,食物又好好味。基地叁貼位於油麻地,係正鬧市中,位置方便。餐廳裝修以紫色系為主,入到去令人嘩一聲,因為真係好modern,充滿科幻感,令人眼前一亮,我十分喜歡~❤️基地叄的菜式主打fusion西餐,餐品高級又精緻,用料上乘又新鮮,但價錢很合理,性格比很高,我非常滿意也食得很滿足。脆炸魷魚圈 $88一碟有6大件,我們在洋蔥圈和魷魚圏之間掙扎了很久,因為怕魷魚會炸得很乾很韌,幸好最好選擇了魷魚圈!魷魚新鮮無雪味,肥大肉厚,啖啖肉。魷魚圈的炸漿比較薄身,口感輕型,不會很油膩,食落酥脆之餘可以吃到魷魚本身的柔軟的口感。Base Pizza $158 這裡的pizza是自己選擇三款配料的,我們選擇了煙三文魚,煙燻豬面肉和辣肉腸(我們都十分喜愛煙燻食物)。蕃茄底&芝士面層給得很足料。一共六片pizza,每片都有齊所選的配料,絕不孤鄙!食材夠靚,點整都好食!法國農場雞飯配鵝肝 $238超級超級好食❗餐廳加入鵝肝粒&羊肚菌去燴飯,再加上黃油雞的雞油,香氣完美溶入飯中,味道豐富,香氣撲鼻!每件雞都好厚肉,仲好香雞味。鵝肝入口即溶,香味濃郁。真的是人間美味,
脆炸魷魚圈 $88
Base Pizza $158
法國農場雞飯配鵝肝 $238
超級超級好食❗餐廳加入鵝肝粒&羊肚菌去燴飯,再加上黃油雞的雞油,香氣完美溶入飯中,味道豐富,香氣撲鼻!每件雞都好厚肉,仲好香雞味。鵝肝入口即溶,香味濃郁。真的是人間美味,絕無誇張!
煙燻M9和牛~腹肉(荔枝木)$328
原個木盒呈上,非常特別。打開個下一股煙燻湧出,濃郁的果木香氣。除咗牛肉充滿煙燻香之外,連沙律菜都勁重煙燻味!牛肉柔軟充滿肉汁,肉味香濃,不愧係M9和牛!價錢係有小小貴,不過幾高質素,同朋友share就岩晒。
第二日要返工就不喝酒了。我點了橙汁,朋友點了碟豆花茶,店員很nice常常幫忙加水,非常推薦花茶,真的不錯喔~原來「基地」系列一共有三個!今次再次相約去「基地叄」拜訪一下😆。