2024-01-12 290 瀏覽
座位算比較寬,燈光偏昏暗,適合年輕人收工後聊天詳談。和朋友準時到達,光顧着聊天忘記拍照.我們點了兩個主菜,一個龍蝦西班牙海鮮飯,一個明太子蟹肉意粉。兩個都很多料,兩個女孩子吃剛剛好。
座位算比較寬,燈光偏昏暗,適合年輕人收工後聊天詳談。
和朋友準時到達,光顧着聊天忘記拍照.
2023-12-14
2023-10-13 753 瀏覽
就黎生日,BBF就帶我黎呢間好有格調餐廳,地點非常方便,在旺角近油麻地方向。BBF已經去過另外兩間店舖,亦表明食物質素唔錯、擺盤精緻。全間餐廳以紫色為主題,裝潢簡約帶點型格,座位舒適,非常適合慢慢談天的地方。​基地叄 重奏 $138餐牌上見到眼球已被吸引,三層銀色架分別擺放了不同食材,最上層是風乾火腿配蜜瓜,第二層是海鮮刺身,有蝦、帶子、北寄貝等,最底層是法式田螺配軟滑薯蓉。​我們由上而下品嚐,每層口感不同,一個料理可以品嚐三種口味 。​基地海鮮湯 $98招牌海鮮湯,喝下去很濃郁,湯內含有大量海鮮食材,包括帶子、蜆肉、大蝦、魷魚等,配上香脆法包十分滋味。​基地薄餅 $158薄餅可自選三款食材:分別是煙三文魚、煙燻豬面肉、沙樂美腸、辣肉腸、車厘茄、雞肉、野菌、墨西哥辣椒、風乾火腿。而我們選擇了車厘茄、野菌、風乾火腿,餅底厚度適中配料份量十足配上啖啖芝士,餅邊脆口、用料新鮮,非常滿足,十分推介點此菜式!​龍蝦西班牙海鮮飯 $238足料龍蝦海鮮飯,配料包括半隻龍蝦、蜆肉、蟹肉、魷魚等,賣相精緻,材料豐富。​Perfume 香水有毒 Happy Hour $108/ Dinning Hour

基地叄 重奏 $138

基地海鮮湯 $98

基地薄餅 $158

龍蝦西班牙海鮮飯 $238

Perfume 香水有毒 Happy Hour $108/ Dinning Hour $128
Rose infused Vodka, Grapefruit, Peach
BBF點了此Signature Cocktail,清爽酸甜口感,非常易入口,酒鬼要注意,酒精不算突出。

焦糖抹茶鮮奶 $58/ Dinning Hour $68
抹茶味非常濃郁,雖然是焦糖,但甜度適中,口感純滑,抹茶愛好者必試!

總括而然,食物水準一流,店內環境舒適,唯一美中不足的是廁所環境惡劣,有異味。慶祝生日、情侶、兄弟姐妹談心好地方。

📍旺角彌敦道558-560號譽發廣場1樓

2023-10-11
生日
2023-09-27 474 瀏覽
今次同朋友食飯去咗呢間裝修幾特別嘅餐廳!🥩碳烤安格斯肉眼肉眼叫咗5成熟,用咗碳烤烹調,食落軟腍之餘又香口但肉味就偏淡。除咗肉眼外,亦都附上薯蓉同沙律菜,正常發揮。 🍝龍蝦黃金意大利粉意粉醬汁濃稠,好香鹹蛋黃味,而且仲會見到粒粒鹹蛋黃,意粉煮到軟硬適中,龍蝦夠大隻,食落啖啖肉。🐟玻璃紙焗比目魚用玻璃紙包住比目魚同檸檬一齊焗,鎖水之餘又可以keep到溫度,魚肉食落有檸檬香氣,同埋嫩滑唔會乾身,而且仲會有好多魚汁唔會流失。🥘龍蝦西班牙海鮮飯海鮮飯配料非常豐富,有龍蝦、蜆、魷魚桶,海鮮鋪滿哂成個飯,但米飯偏乾,食落欠缺香氣及濕潤感,唔算特別出色。🍟黑松露薯條薯條份量比想像中多,食落熱辣辣,但無咩黑松露味🙈🥤雲呢拿紫薯沙冰初頭以為隻紫薯味會好假,但飲落又ok喎,紫薯味夠濃,而且有淡淡嘅雲呢拿香又唔會過甜!🥤草莓洛神花沙冰草莓味出過洛神花,飲落幾清新開胃,仲會食到少少嘅士多啤梨果肉!食物選擇唔算好多,反而飲品款式仲多,食物價錢就比較進取,好彩上網訂位有折扣就平返啲😆

今次同朋友食飯去咗呢間裝修幾特別嘅餐廳!

🥩碳烤安格斯肉眼

🍝龍蝦黃金意大利粉

🐟玻璃紙焗比目魚

🥘龍蝦西班牙海鮮飯

🍟黑松露薯條
薯條份量比想像中多,食落熱辣辣,但無咩黑松露味🙈

🥤雲呢拿紫薯沙冰

🥤草莓洛神花沙冰

2023-09-14 321 瀏覽
放工晏,一到9點先食飯,選擇就唔多,唔係茶記就係打邊爐,今次來到基地叁呢度食出驚喜一入門口就係酒吧格局,點諗到點出來嘅嘢食咁有質素,好記得明太子意粉一上枱已聞到好香嘅櫻花蝦嘅味,然後配入明太子意粉啖啖蟹肉度真係好好食,搞到我同老公都食唔停😆好想再叫多份😂但因為仲叫左份煙燻M8和牛-腹肉,所以食唔落啦🙈唯有下次再食過😅今次我哋掛住食,無影到牛扒相😩,但煙燻M8和牛-腹肉都好好食,肉質又嫩又香,唯有下次先再影,而家諗返起已經好想試埋呢度其他嘅嘢食~一於下次約三五知己來食個晚餐飲嘢直落就無錯~

一入門口就係酒吧格局
,點諗到點出來嘅嘢食咁有質素

~一於下次約三五知己來食個晚餐飲嘢直落就無錯
~

明太子蟹肉意粉
明太子蟹肉意粉
  • 明太子蟹肉意大利粉
2023-09-11 212 瀏覽
選擇來到這間餐廳,完全是被食評所寫的「紫」色吸引,不過真正去到以後發現,餐廳裝潢確實很紫,但打卡位並不多,燈光問題好難影到靚人相,還是專注在食物上吧。點了兩道主菜,荔枝木煙燻M8和牛腹肉以木盒盛載上桌,侍應好細心知道大家一定會相機食先,緩媛打開以防煙氣走的太快,五成熟的嫩紅牛肉看似好生.但其實咬得開且肉質軟腍,加上荔枝木的果香味仍在,即使不醮醬汁,單是牛味亦幾好食。海鮮西班牙飯的份量比想像中大,配料中的蜆、墨魚仔亦頗多,飯粒宗算粒粒飽滿分明,不過都算好食易入口,半隻龍蝦的肉都算彈牙,確實不錯。最後的紫薯咖啡奶味太濃厚,蓋過了紫薯味道。甜品就不過不失。
2023-09-04
之前探訪過山林道既基地(以霓虹燈為主題),無意中再訪同集團既旺角基地3,原以為係食裝修,點知食物-啲都唔馬虎,仲好高質,food styling好驚喜,打卡able!!! 餐廳老闆原來係90後,深知香港土地問題,希望提供唔同嘅基地比年青人可以Hea下gather下。⬘ ⬙ ⬘ ⬙🜚黑魚子醬三文魚他他 $138釀入大海螺內,上枱時配合乾冰效果,煙霧離漫,超夢幻!只配上兩片脆多士,唔夠沾,唯三文魚子有點腥。🜚荔枝木煙燻M8 和牛腹肉 $328 以木盒上桌,-打開充斥着荔枝木香味,把握9秒9嘅冒煙打卡時間;牛肉烤到濃濃炭香味,加上煙燻味,味道獨特,口感柔軟無筋,5成熟剛剛好,牛魔王必食推介𖤐ˊ˗🜚龍蝦西班牙海鮮飯 $238 (2人分量)足料海鮮,啖啖彈牙龍蝦肉,蜆肉亦好飽滿,飯炒到粒粒分明,吸收晒海鮮嘅精華,好入味𖤐ˊ˗⬘ ⬙ ⬘ ⬙飲品價錢比較進取,但味道不錯~🜚草莓洛神花沙冰 $78主要飲到草莓味,唔會太冰亦唔會太甜,好refreshing!🜚布蕾奶蓋榛子咖啡沙冰 $78奶蓋香滑,好飲唔太甜,榛子同咖啡味好balance!

⬘ ⬙ ⬘ ⬙

🜚黑魚子醬三文魚他他 $138
黑魚子醬三文魚他他

🜚荔枝木煙燻M8 和牛腹肉 $328
荔枝木煙燻M8 和牛腹肉

🜚龍蝦西班牙海鮮飯 $238 (2人分量)
龍蝦西班牙海鮮飯

⬘ ⬙ ⬘ ⬙

飲品價錢比較進取,但味道不錯~

🜚草莓洛神花沙冰 $78

🜚布蕾奶蓋榛子咖啡沙冰 $78
奶蓋香滑,好飲唔太甜,榛子同咖啡味好balance!
布蕾奶蓋榛子咖啡沙冰
2023-08-18
黑魚子醬三文魚他他
荔枝木煙燻M8 和牛腹肉
龍蝦西班牙海鮮飯
布蕾奶蓋榛子咖啡沙冰
2023-08-17 104 瀏覽
食物味道不錯,但款式少,餐牌上幾款食物都缺貨。服務態度不錯,上菜及加水速度好快。餐廳環境不錯,同隔離唔會好近,夠闊落,唔算太嘈,廁所環境惡劣,超臭,又暗,千奇唔好去

今日同fd臨時約食飯,見呢間新裝修幾靚咁所以試一試,叫左三樣野食,牛扒薯條紅蝦簿切,只食左三樣野食, 所以整體食物水評不便評價,牛扒叫五成熟都算準確,幾好味既:) 用木盒裝夠儀式感,薯條炸得夠乾身👍🏻幾好! 野飲係年輕人鐘意既口味,自行體會啦:)覺得唯一好令我驚訝既係個廁所差到爆炸🤣 沖唔到廁,無水箱蓋,仲要半開住窗,間野係1樓😂 唔知係大廈問題定點😂 希望搞搞佢啦,會想再去既,不過唔會再用個廁所😂

2023-08-13
2023-08-13 100 瀏覽
一行入去已經覺得好浪漫,如果喜歡紫色嘅朋友不妨去幫襯下,但如果音樂可以細聲啲同埋播放一些浪漫嘅歌會好啲。食物方面,牛扒、豬扒都煮得好淋,好容易入口,飲品方面都幾特別。但餐牌選擇唔多,同埋價錢都好貴。兩個人每人一個扒加一杯飲品,居然埋單6百幾蚊🤨
2023-08-05 151 瀏覽
🥩🥩🍹🍹睇到某關注組介紹餐廳都想試下,經飲食平台book位有88折,甚至有半價優惠成間餐廳都紫色,感覺舒適,餐牌菜式亦吸引,不過建議大家如果見到半價先好去,因為正價好唔抵食海鮮西班牙飯 ($238)同我想像既少少出入,佢好乾身,無咩醬汁,海鮮鋪滿左成個飯,主要係蝦、魷魚桶、蜆,味道一般,無太大驚喜荔枝木煙薰M8和牛腹肉($328)係用木盒上,夠哂特別,職員打開盒之後隨即有陣煙同埋煙薰味,應該係荔枝木既味道,擺盤好俾心機,牛肉隔離配有薯蓉、沙律菜同醬汁,薯蓉好幼滑,牛既肉質好嫩同腍身,味道岩岩好,但份量相當吝嗇,只有六件,相對價錢黎講真係貴基地薄餅($158)可以簡三款配料,簡左煙三文魚、辣肉腸、雞肉,pizza分為六件,每件都有煙三文魚,pizza 邊位同餅底都好脆,餅底厚薄做得唔錯,整個pizza好多芝士,但唔會好溜👍🏻👍🏻👍🏻但比較細個茫果蘋果綠茶沙冰、焦糖抹茶沙冰、雲尼拿紫薯沙冰(每杯$78)叫左三款沙冰,但三杯都似奶昔多過沙冰,同埋都偏向啖味,價錢真係唔值
🥩🥩🍹🍹

海鮮西班牙飯 ($238)

荔枝木煙薰M8和牛腹肉($328)

基地薄餅($158)

2023-07-29 162 瀏覽
朋友gathering兼食個生日飯。我哋全部都未食過呢間,睇落嘅靚,comment又冇咩差咁試吓冇妨。事源,我哋book得早,6點半入座,咁佢限時90分鐘。 咁當然要免責咁解釋一吓,冇問題好正常。然後,佢前後係入嚟15-20內分講咗3次因為夜晚好繁忙,90分鐘限時,可能會提前少少要埋單,blabla bla。p.s. 佢語氣係無問題,真係感覺係無咩問題。我哋已經冇咩心機嗌嘢食,咁嗌少d90分鐘一定阻唔到佢哋啦,60分鐘開始準時收碟,我哋都嗌咗件蛋糕,搵人寫咗dhappy birthday,但佢串漏咗朋友名隻字,其實俾佢個名係啱嘅。 牛肉係幾好食,gnocchi都唔錯。 沙冰定smoothie? 唔知smooth咗d咩😂 嘥quota,因為都真係得冰,似刨冰🙈食物其實唔差,我諗唔係佢“繁忙”嘅時候應該可能或者會好d。雖然我哋提前埋咗單,準時走,門口冇見到有人排隊,好似未完全入座,可能真係full booking所以冇得walk in掛。多謝餐廳俾機會我寫第一篇comment。 🙏
2023-07-28
生日
2023-07-26 119 瀏覽
朋友知道我喜歡紫色專程帶我去一間紫色燈光的餐廳很有cyber feel 感覺很神秘 座位舒適餐廳菜式全部都好用心擺盤 質素很不錯啊💜黑魚子醬三文魚他他食材放進一個大貝殼裡面店員待你Ready相機後 就會加入乾冰做到煙霧離漫夢幻的效果賣相美之餘 加無脆多士一齊吃口感味道都不錯😋💜龍蝦牛角包牛角包很香脆 龍蝦沙律啖啖龍蝦肉 🦞配菜有很多沙律菜💜白色農場雞飯配鵝肝有驚喜的一道菜 平常很少雞肉配鵝肝雞脾肉質很嫩滑 還有羊肚菌和鵝肝燴飯吸了雞油、羊肚菌、鵝肝的精華 很入味🤤💜荔枝木煙燻M9和牛腹肉用木箱裝住和牛腹肉 入面是荔枝木的煙令和牛腹肉充滿荔枝木的香味 牛味香濃肉質軟淋配菜有沙律菜和香滑薯蓉 好吃又可以打卡📷Iced Latte
朋友知道我喜歡紫色
配菜有很多沙律菜
💜白色農場雞飯配鵝肝
有驚喜的一道菜 平常很少雞肉配鵝肝
雞脾肉質很嫩滑 還有羊肚菌和鵝肝
燴飯吸了雞油、羊肚菌、鵝肝的精華 很入味🤤
💜荔枝木煙燻M9和牛腹肉
  • 荔枝木煙燻M9和牛腹肉
  • 白色農場雞飯配鵝肝
  • 龍蝦牛角包
  • 黑魚子醬三文魚他他
飯的味道可以,但有點失望,不夠汁,有點太乾,似屋企都煮到既餸菜,本以為類似risotto,但很多都是白飯,雞不嫩,不過不失吧,還可以!但下次會再叫另一些餸菜,還是飲品比較出色,沙律可以!
2023-07-21
餐廳裝修全以紫色為主💜無論牆身、枱、櫈都係紫色愛紫之人必到打卡喔!📸而食物、飲品選擇多🤩我地今晚叫左…🐥法式農場雞飯配鵝肝🐥鵝肝油脂完全滲透每粒飯,所以每啖飯食落非常甘香可口,雞肉份量多,仲有大大隻雞髀,肉嫩多汁,好食喔!😋🍕基地薄餅🍕我地自選左3款配料,風乾火腿、辣肉腸、野菌,呢3款配料份旺都好多,啖啖肉,好爽!😚🦐基地海鮮湯🦐見到用餐廳名黎命名,必叫吧!😉當中有大蝦、蜆、帶子、魷魚等等…每啖湯都香甜鮮味☺️我地仲叫左兩杯Colorful嘅飲品🍹草莓洛神花茶沙冰🍓芒果蘋果綠茶沙冰🥭夏天飲呢兩杯沙冰好心涼😌又解膩!基地叁📍旺角彌敦道 558-560號譽發廣場1樓

餐廳裝修全以紫色為主💜無論牆身、枱、櫈都係紫色
愛紫之人必到打卡喔!📸
而食物、飲品選擇多🤩我地今晚叫左…

🐥法式農場雞飯配鵝肝🐥

🍕基地薄餅🍕

🦐基地海鮮湯🦐
見到用餐廳名黎命名,必叫吧!😉
當中有大蝦、蜆、帶子、魷魚等等…每啖湯都香甜鮮味☺️

我地仲叫左兩杯Colorful嘅飲品🍹
草莓洛神花茶沙冰🍓芒果蘋果綠茶沙冰🥭
夏天飲呢兩杯沙冰好心涼😌又解膩!

基地叁
📍旺角彌敦道 558-560號譽發廣場1樓

2023-07-20 80 瀏覽
店裡座位寬闊店員有禮而且沒有座位限時是聚會的好地方✨明太子蟹肉意大利粉以明太子蟹肉和意大利粉為主要材料烹調蟹肉的口感嫩滑口感清甜✨基地薄餅披薩上嘅肉醬香味四溢加上餅底的酥脆口感🤩口感非常出色The cafe is an ideal place for gatherings, with its spacious seating, polite staff and no time limit on seating. Their signature dish, the Ming Taiji Crabmeat Linguine, is prepared with the main ingredients of Ming Taiji and crabmeat, giving it a tender and sweet taste. The Base Pizza, topped with aromatic meat sauce and a crispy crust, is also highly praised for its excellent taste.🍴基地叁📍旺角彌敦道558-560號譽
店裡座位寬闊
店員有禮