2024-02-14
今日同朋友放咗工就諗住去搵吓好嘢食放鬆吓,於是今次就嚟到一間喺旺角樓上嘅日本居酒屋。一入去就發現餐廳都幾大同好靚,有卡位同bar枱。我哋就被安排坐喺Bar枱,可以欣賞到廚師嘅手藝。餐廳嘅裝潢都係日式為主,有日式燈籠同埋壁畫,俾你有種好似去咗日本嘅感覺。今次我哋就叫咗都幾多嘢食,有名種燒物同天婦羅同埋壽司,全部味道都好驚喜,好高質!首先嚟咗一碟拖羅海鮮豪華泰卷,卷物入邊有充滿肥美嘅拖羅,而上邊就鋪滿邪惡嘅海膽。本身壽司飯亦有調味,而溫度亦都適中。一放入口,海膽鮮甜,加上拖羅嘅油香,好滿足。然後再嚟燒菠蘿,菠蘿燒得非常之甜同Juicy,好開胃。雜錦天婦羅就有蝦同埋一啲蔬果,例如茄子、番薯同香菇。全部都炸得非常出色,外衣唔會過厚,薄薄一層,做到入面食材仍然保持濕潤唔會乾身。串燒方面:我哋叫咗五花腩、活慢小串、香辣牛肉、青椒蝦滑、明太子翠玉瓜、手羽仙同埋燒豆腐。我尤其鍾意燒豆腐,豆腐燒得外脆內軟,外邊亦都post左一層自家製嘅麵豉醬,非常之惹味。另外香辣牛肉都好出色,辣醬好出色,好香口,加上牛肉唔會燒到好乾身,好食。另外難度高嘅燒手羽先,我亦都好滿意,外皮脆入邊亦都保留雞肉嘅肉汁。最後我哋亦都
然後再嚟燒菠蘿,菠蘿燒得非常之甜同Juicy,好開胃。
最後我哋亦都加咗一道燒蠔,當日嘅蠔都好肥美飽滿,可以食到肉質鮮甜,加埋一啲辣椒同蒜蓉嘅調味,令味道更豐富。
成餐我都食得好滿足,加上環境舒服好錯,好啱同三五知己一齊嚟開支酒叫啲串燒或者蠔一齊分享、傾吓偈。