十年前曾經在 鰂魚湧華蘭路返過工,當時在附近的食肆寥寥可數,今晚再重回舊地,發覺淨係一條海光街 食肆林立,真係目不暇給,但我卻被Asiri吸引左入內用正宗北海道米煑飯老闆 加藤san用左4個月時間visit左北海道179個地方,真係好鐘意北海道前菜薯蓉好好味湯咖喱(雞)~呢個完全無咖喱嘅咖喱湯,最先引起我嘅求知慾,加滕san用唔鹹唔淡嘅廣東話解釋俾我知,原來湯底分2部份,第一部份用蕃茄和洋蔥,秘製香料炒四個鐘頭,第二部份就係淆製雞湯,將兩者mix埋一齊就成為湯咖喱,所以個湯係酸酸甜甜仲有雞湯鮮味和少少辣,用來撈飯食好正湯裏面的配料有南瓜,茄子,成隻雞脾肉,半隻蛋和西蘭花,雞脾肉已煑都離哂骨,好嫩滑,南瓜好甜,好好味一吃就知不是一般日本米,加滕san用左北海道米,好軟熟,好有飯香,好正呀左口魚西京燒~ 左口魚裙邊刺身食得多,真係未試過西京燒的整法,魚皮燒得好脆,魚肉好滑,好好味連個配菜牛蒡都醃得好入味,廣島炸蠔~炸漿好薄,炸得好脆,裏面嘅廣島蠔仲係好juicy ga北海道栗南瓜薯餅~有好濃嘅南瓜和蕃薯味,好甜好好味mango passion fruit tea~酸酸甜甜,冰冰凉凉,好解渴
十年前曾經在 鰂魚湧華蘭路返過工,當時在附近的
食肆寥寥可數,今晚再重回舊地,發覺淨係一條海
光街 食肆林立,真係目不暇給,但我卻被Asiri吸引
左入內

用正宗北海道米煑飯

老闆 加藤san用左4個月時間visit左北海道179個
地方,真係好鐘意北海道

前菜薯蓉好好味

湯咖喱(雞)~呢個完全無咖喱嘅咖喱湯,最先引起
我嘅求知慾,加滕san用唔鹹唔淡嘅廣東話解釋
將兩者mix埋一齊就成為湯咖喱,所以個湯係酸酸
甜甜仲有雞湯鮮味和少少辣,用來撈飯食好正

湯裏面的配料有南瓜,茄子,成隻雞脾肉,半隻
蛋和西蘭花,雞脾肉已煑都離哂骨,好嫩滑,南瓜
好甜,好好味

一吃就知不是一般日本米,加滕san用左北海道米,
好軟熟,好有飯香,好正呀

左口魚西京燒~ 左口魚裙邊刺身食得多,真係未
試過西京燒的整法,魚皮燒得好脆,魚肉好滑,
好好味
連個配菜牛蒡都醃得好入味,

廣島炸蠔~炸漿好薄,炸得好脆,裏面嘅廣島蠔
仲係好juicy ga

北海道栗南瓜薯餅~有好濃嘅南瓜和蕃薯味,好
甜好好味

好解渴呀

Haskap soda~係用北海道特有的一種果實製成soda, 味道有D似藍味,好fresh

今晚呢餐晚飯食得特別開心,加滕san是名古屋人,
在香港生活左十一年,但就是憑着對北海道的熱愛,
所以引入北海道的菜式來香港,一邊跟他傾談,一
邊感受到他對食物的熱誠和執着,這是一間好值得 推薦的食肆

2018-08-01
  • mango passion fruit tea