cafe位於錦田,係西貢都有分店 。元朗站搭巴士去,10-15分鐘左右車程已到達。cafe環境好寫意,慢活,嘆咖啡。餐牌上亦有少見嘅dutch baby pancake,是日款式產品。松露蟹肉沾醬($108),松露味超突出,麵包烘過後,外層脆,但內鬆軟。醬汁唔會太稠密,鹹度適中。另外有芝士拼盤,岩哂芝士愛好者。是日濃湯配麵包($68),當日提供南瓜濃湯,送上枱時熱烘烘。濃場非常綿密,啖啖南瓜甜味。旁邊配有麵包,同樣外層硬脆,但內裏好軟熟。香蔥鴨南蠻蕎麥麵($88),熱湯鹹香,調味比其他食物重。湯內嘅鴨肉厚實,配大蔥及菇菌。蕎麥麵硬身,份量足及飽肚。麵條掛湯,一冷一熱perfect。蟹肉薯仔沙律,薯仔打成蓉,帶有少碎粒,增加沙律嘅口感。額外加上parma harm,鹹香味令薯仔沙律味道提升。如果想食蔬菜類沙律,cafe都有另一款沙律提供~最期待及必點嘅甜品黃豆粉年糕班戟,外層焦脆,煙韌嘅年糕,配上黃豆粉,無得輸。年糕煙韌到好似拉絲嘅動作咁,雲尼拿雪糕配熱pancake,冰火交融嘅感覺。好多顧客都會點一杯咖啡慢慢嘆,既可以坐室內,亦可以坐室外有遮陰。Dirty漸層靚,入口香濃,後有奶香。而

松露蟹肉沾醬

南瓜濃湯配麵包

香蔥鴨南蠻蕎麥麵

蟹肉薯仔沙律

黃豆粉年糕班戟

好多顧客都會點一杯咖啡慢慢嘆,既可以坐室內,亦可以坐室外有遮陰。Dirty漸層靚,入口香濃,後有奶香。而桃味飲品清新,加入冰塊飲用,感覺high class咗~

Dirty
2024-02-06