2019-03-27
入黎元朗食好西,勝利牛丸一定會係我推介之一!勝利牛丸開業多年,喺元朗無人不識!佢地做得好專,麵食淨係得牛丸、牛腩同牛筋,成人見到啲陸客唔知頭唔知路,走入黎叫墨丸、雲吞🤦🏻♀️🤦🏻♀️ 呢度係無㗎!!另外仲有多士、三文治類食品。所有麵食無論係單併、雙併定三併都一樣係$38。枝裝汽水$10,仲有啲比較特別既飲品,紅豆咖啡、紅豆奶茶、熱檸樂煲薑、熱奶蛋等⋯⋯不同於潮式粉麵,佢地唔會落葱,而係落冬菜,驚太咸可以走冬菜。呢度最出名就係牛丸,每日用新鮮牛肉打製,聽講以前係用人手,而家當然係用機器啦!但都做到粒粒爽口彈牙!可能可以用黎打乒乓波!🤣🤣🤣如果要我揀全港最好食既牛丸,勝利一定係首選!咬開仲見到牛肉既紋理!不過每碗既份量唔算大,一個女士都食得哂一碗,男士有機會唔夠飽🙈另外牛筋都係炆到好腍!好入味!所以黎到一定要至少叫牛丸+牛筋!牛腩就普通。個人認為叫一碗淨牛丸最抵食,都係$38!仲要講一講呢度個辣油,辣得黎唔嗆喉!不錯👍🏼食完仲可以買生牛丸返屋企打邊爐,秘製辣椒油都有得賣~真正元朗手信🤣🤣入黎元朗記住試下呢間老店👍🏼
另外仲有多士、三文治類食品。
所有麵食無論係單併、雙併定三併都一樣係$38。
如果要我揀全港最好食既牛丸,勝利一定係首選!
咬開仲見到牛肉既紋理!
個人認為叫一碗淨牛丸最抵食,都係$38!
仲要講一講呢度個辣油,辣得黎唔嗆喉!不錯👍🏼
入黎元朗記住試下呢間老店👍🏼