餐廳: 天 · 悠蔬食
資訊:

2020-10-31 372 瀏覽
做完一朝野,好攰又好肚餓,行到半路仲落起雨添,即刻走入商場搵食,揀了食呢間素食店。已經兩點半,原來有下午茶餐牌,不過連晏都未食,還是點份午餐好了。餐具很整潔,感覺不錯。先來的水梨藜麥沙律配草莓黑醋汁,梨好清甜,菜爽脆,個黑醋汁酸酸的帶味果香好好味,平時黑醋太酸了,呢個mix左草莓好味好多。仲加左個中湯西洋菜羅漢果蓮藕湯,濃郁香甜,蔬菜湯一樣可以好甜㗎,碗湯仲勁足料,勁多西洋菜正呀。午餐點了煲仔菜跟飯。煲仔菜係呢樣,回鍋醬燒猴菇煲,一打開就香噴噴。醬汁微微辣很惹味,入面有冬菇,椰菜仔,荀,腐皮等,吸滿醬汁勁好味,仲有唔少得嘅猴頭菇啦,平時只知用黎煲湯,原來炒都好好味,咬落爆汁不知幾正,個醬汁好味到要倒晒啲飯落去撈呀。個飯係珍珠糙米飯,感覺健康,雖然話係糙米,入口都無鞋喎,仲好有飯香。餐飲要了熱檸茶,紅茶底夠香。最後加了甜品椰香紫薯千層班戟,真係好有椰香呀,微甜的忌廉綿綿滑滑,千層蛋糕有口感,好味喲。完美的一餐,咁多道菜都好味呢~
餐具很整潔,感覺不錯。
午餐點了煲仔菜跟飯。
煲仔菜係呢樣,回鍋醬燒猴菇煲,一打開就香噴噴。
餐飲要了熱檸茶,紅茶底夠香。

完美的一餐,咁多道菜都好味呢~
2020-10-28