2016-06-10 1172 瀏覽
日本嵐山以賞楓樹同埋睇櫻花而知名, 櫻花期又過左 賞楓期又未到, 心情實在有d失落, 冇得去睇靚景,唯有係去搵好野食啦 。《嵐山日本料理》位於棉登徑, 地點方便, 食完野後仲可以去附近嘅酒吧飲番杯。 餐廳門面甚有日本當地餐廳感覺,店內裝修簡單柔和, 係食晚飯同埋朋友傾計歡聚既好地方。坐下不久,店員送上三款開胃小吃, 分別係彈牙嘅日式螺肉, 雖然螺肉係平時成日食嘅小食,不過呢到嘅螺肉撈埋日本醃蘿蔔,食落更爽口。中間係甜甜地嘅魚仔乾,魚乾咸香得黎帶甜,係佐酒嘅良伴小吃。最後係海蜇,味道酸酸辣辣,食落爽脆,係一樣好開胃嘅前菜。日本珍寶岩蠔88蚊隻,果然係 jumbo, size都有一隻手掌咁大,食落creamy,又唔會太鹹,加埋上面落咗少少青蔥點綴, 基本上落兩滴檸檬汁已經好好食。刺身合成有原隻北海道海膽$168,海膽鮮甜, 味道甘香, 每一啖都充滿回甘。池魚皇刺身$68, 池魚味道鮮甜,有一股獨特油香,而且肉質彈牙爽口。北海道活帶子$60/隻, 帶子新鮮,肉厚鮮甜, 同平時食開嘅急凍帶子刺身真係有天淵之別。三文魚刺身, 肉質鮮嫩, 充滿油香。爐端燒物, 分別叫咗日本黑豚肉,同安格斯牛肉各一
爐端燒物, 分別叫咗日本黑豚肉,同安格斯牛肉各一串,$38/串, 黑豚肉串爆脂, 外層燒得香脆,滿口肉香。 至於安格斯牛串, 充滿牛味, 加少少七味粉食就更加惹味。
鍋物有牛肉鍋$118, 材料十分豐富,牛肉分量相當多, 日本濃湯偏甜,娃娃菜同金菇吸了牛肉湯精華,鍋物仲有滑豆腐,粉絲,好味得黎又健康。
食完晚飯,仲有時間去附近嘅酒吧飲返杯,雖然身在香港,但卻有心在日本的優遊自在感覺。爽~~