2014-12-20 6530 瀏覽
在灣仔想飲茶,在利苑附近,不過想試新地方,離遠見到七福招牌,心想個名雖有點土,但吾係集團式名字,即管試試。地面接待員在確實我和友人是光顧的,便立即用對講機通知樓上,之後佢仲同埋我哋入𨋢襟𨋢上埋去,有點怪,未試過去飲茶有專人帶上樓啊!上到去d阿姐好隨便好快咁比咗張𨋢口枱我哋(吾知佢哋點解要用對講機通知樓上,因為樓面都冇take 任何預備工夫去接待我哋),我哋吾想坐出入口,要求要入面d枱(其實入面係有吉枱的),d阿姐好爽快said yes, 完全冇面色(讚!)坐低開茶,點了菊花,吾係間間茶樓有的啊!以為$20茶位應該有好d嘅茶,有d失望,壺茶在冲第二次起已冇吔味了。我哋點了4款㸃心:1)蝦餃:size比出面d大,蝦餡偏實及乾,吾可以話吾好食,食完一粒之後,你吾會立即想繼續食第二粒2)煎腸粉:好整齊擺在碟上,腸粉是圓的豬腸粉,有䓤花不過無蝦米的,煎完後灑了d芝麻上面增加香口感,腸粉吾算滑,如果煎得再香脆d(個底只係輕輕煎過),應該會好味d;另外d sauce 比較乾(冇sesame sauce, only soy sauce & sweet sauce),好難沾滿上d腸粉上3)錦鹵雲吞:雲吞

我哋點了4款㸃心:
3)錦鹵雲吞:雲吞炸得好脆,有原隻蝦餡,好味;不過個汁就好吾得,首先是個汁只係用個大的豉油碟上,好少之餘又吾覺裡面有任何料,感覺好似廚房用哂d汁吾夠比我哋咁,好可憐,我冇點,因為吾係太好汁加上粉量太少,便留給友人亨用
4)金錢肚:有驚喜!份量大,冇用配菜墊高,2層加埋起碼有8件!d肚吾un,易咬但吾太淋,好入味,不過可能太多調味,食完整天都好口渴

*整體來說吾impressed. 酒店中菜廳價錢(點心由$50起),質素實在好一般,服務員算殷勤,不過以$290(已是Credit card 10% off) 2人只吃了4個好一般嘅點心, 吾值,試一次夠了

**我哋張枱好近張員工工作枱,個阿姐接電話及打電話confirm booking我都聽到,連佢同其他同事打牙骹,有人講粗口我都聽到,可見果度其實比起其他茶樓應該冇咁嘈 hahaa
2014-12-20