2017-08-31
就像小學時代一樣,本人工作的公司也是奉行長短週。要上班的星期六其實不大辛苦,而且時間過得頗快。最期待就是放工後的午餐。紅磡區有很多餐廳林立,消費多寡就視乎個人能力,睇餸食飯。我係香港人,當然捧港式茶記場。全日茶餐內容豐富,湯底可轉港女最愛~蕃茄湯,豬扒大大塊……不是諷刺我吧……還是不要對號入座好了。同事選了全日茶餐,睇見份量足,滑蛋目測夠水準。蕃茄湯底香濃,整體合格。我則選了XO醬滑蛋叉燒飯。飯一登場,等等!!XO醬,有!叉燒,有!飯,有!滑蛋???極其量只可稱之為煎蛋餅。我唔係外貌協會主席,食咗先講!!以茶記碟頭飯份量來說,算細碟。蛋雖不是滑蛋,但與叉燒,XO醬配合起來,味道不錯。叉燒用瘦叉,難得食落不鞋口。午餐埋單$55,小貴。小資女的我還可接受。至於服務態度,我感覺是刻意模仿“澳牛”,很急趕地落單,粗獷語氣,未必人人接受得到。當然見慣大場面的我,完全知佢地做乜事。
紅磡區有很多餐廳林立,消費多寡就視乎個人能力,睇餸食飯。
我係香港人,當然捧港式茶記場。
XO醬滑蛋叉燒飯
午餐埋單$55,小貴。小資女的我還可接受。