2022-07-29 0 瀏覽
我每個星期都會來這裏吃早餐,因為公司就在附近。但呢位穿全黑制服男員工態度勁差,勁差語氣及態度,入嚟都整完安心行,都未開始整針咭佢已經不斷催。相反其他員工姐姐態度也很好,其實餐廳食物水準都幾好,奶茶都可以,但係呢個男員工真係次次都唔掂,我見佢對面其他人都係一樣衰!我過嚟食嘢做乜要受氣!
2022-03-06 681 瀏覽
➼ 鮮茄焗豬扒飯新鮮焗起嘅焗豬好香!好多蕃茄🍅啲芝士份量好重手下🤣仲拉到絲Tim👍🏻對得住「三重芝士」呢個名haha🤣豬扒都Juicy嘅,唔會好硬或者好靭。Overall嚟講係好食的!
➼ 鮮茄焗豬扒飯

Overall嚟講係好食的!

鮮茄焗豬扒飯
鮮茄焗豬扒飯
2022-01-14 485 瀏覽
試咗個地道all day breakfast,雖然係樓下餐廳但係製作精美,喺外型嚟講冇得輸。牛角包鬆軟充滿牛油味,可惜腸仔及煙肉做得太乾,應該overcooked,另外個蛋唔夠滑,平時食開蛋嘅人應該感覺唔合格。不過如果樓下三十零蚊貨仔,我諗都已經彌補咗overcooked嘅不足。

2022-01-09 105 瀏覽
喺疫情嘅影響之下,我哋都只能購買外賣返屋企食,今日揀咗呢間餐廳。一個四人餐308蚊,喺外賣自取嘅情況下有八折優惠,255蚊埋單。個餐包括咗四個白飯、四杯嘢飲、蝦仁炒蛋、菠蘿咕嚕肉、霸王雞同埋支竹班腩煲。每一個餸都大大碟,最終係差啲食唔曬。除咗咁樣之外亦都要讚讚佢哋嘅味道好好。最基本嘅菠蘿咕嚕肉啲肉都仲係脆嘅,而且個蝦仁炒蛋啲蝦冇雪藏味道,完全見到誠意之作。下次有機會都要再翻食一次,睇下可唔可以保持水準。
外賣自取
2021-11-21 528 瀏覽
每個星期日返教會之前都會去呢間餐廳食早餐,最喜歡佢個炒蛋同牛角包🥐炒蛋🥚係金黃色既,食落很嫩滑。牛角包🥐就十分出色,食落有少少甜甜地,而且發酵得好好,裡面好多層,超級鬆化。新澳既包都好出色,除左牛角包之外之前食過牛角酥都好好味。順帶一提佢個麥皮都好好味,好滑好重奶味,都係我百吃不厭既早餐
炒蛋🥚係金黃色既,食落很嫩滑。
新澳既包都好出色,除左牛角包之外之前食過牛角酥都好好味。
2021-11-15 344 瀏覽
今日係民泰街出差公幹,行過新澳見佢入面有位,於是入去食個早餐.記憶中上次幫襯服務唔多掂,俾次機會佢,睇睇有無改善.點咗份美式早餐,有漢堡扒+招牌炒滑蛋+煙肉+茄汁焗豆+薯餅.凍0茶小冰.優點:1) 滑蛋名符其實,夠滑.2) 幼鹽同胡椒粉等調味料用上獨立包裝,夠衛生.3) 冷氣尚算okay.4) 通常D漢堡扒味道偏鹹,但新澳嘅漢堡扒無哩個問題.5) 成份早餐最想食係薯餅,入口香脆,正.缺點:1) 早餐有茄汁焗豆,習慣焗豆配麵包,但成個 menu 又無話可以加錢配麵包,點知早餐上枱時有驚喜,原來係送牛角包,點知轉頭話我個餐係無牛角包,收翻件牛角包,俾完驚喜就俾個失望我!人生痛苦莫過如此!2) 凍0茶小冰,點知嚟到變凍0茶走甜.再睇睇張單,都係寫凍0茶小冰!3) 份早餐放底一陣,滑蛋就出水,賣相唔多吸引.第二次幫襯都總有問題,俾唔落滿分,只可以俾okay.

記憶中上次幫襯服務唔多掂,俾次機會佢,睇睇有無改善.

優點:
1) 滑蛋名符其實,夠滑.

2) 幼鹽同胡椒粉等調味料用上獨立包裝,夠衛生.

3) 冷氣尚算okay.

4) 通常D漢堡扒味道偏鹹,但新澳嘅漢堡扒無哩個問題.

5) 成份早餐最想食係薯餅,入口香脆,正.

缺點:

3) 份早餐放底一陣,滑蛋就出水,賣相唔多吸引.

第二次幫襯都總有問題,俾唔落滿分,只可以俾okay.

2021-10-21 286 瀏覽
今日去咗食下午茶,我哋兩個人叫左一個下午茶餐,一個安格斯和牛芝士漢堡,個漢堡都幾足料,仲叫左冬奶茶,只不過係$48+$3,另外叫左杯凍檸賓$22,因為我哋坐戶外嘅關係比較熱,但係最唔明係點解佢嗰度寫住非吸煙,但係後面嗰兩個人都依然喺度食緊煙,所以我哋好快食完就離開
今日去咗食下午茶,我哋兩個人叫左一個下午
茶餐,
一個安格斯和牛芝士漢堡,個漢堡都幾
足料,仲叫左冬奶茶,只不過係$48+$3,另外
叫左杯凍檸賓$22,因為我哋坐戶外嘅關係比
較熱,但係最唔明係點解佢嗰度寫住非吸煙,
但係後面嗰兩個人都依然喺度食緊煙,所以我
哋好快食完就離開
2021-10-20 131 瀏覽
點咗客忌廉粟米肉粒飯,無骨海車雞叻沙摻摻.優點:1) 一碟原本平平無奇嘅玻璃芡汗粟米肉粒飯,加上忌廉之後成碟飯唔同哂,惹味得多,我唔中意玻璃芡,所以夾哂胃口,肉粒煮得嫩口 juicy,滿意.2) 無骨海南雞同樣出色,雞肉嫩滑食落無渣,叻沙摻摻湯底香濃,但對我嚟講係好辣!缺點:1) 咁好味嘅粟米汁,落單時已經叫多汁,但份量唔覺增多.2) 點飲品時叫少冰,轉頭問佢攞冰話要加錢,重要悔悔氣氣,扣分!
點咗客忌廉粟米肉粒飯,無骨海車雞叻沙摻摻.

優點:

缺點:

1) 咁好味嘅粟米汁,落單時已經叫多汁,但份量唔覺增多.

粟米肉粒飯

粟米肉粒飯
2021-09-09 220 瀏覽
是日精選午餐, 新澳餐室係一間茶餐廳但菜式上面連川式水煮牛肉都食到,可以話係萬能手既廚房佢最出名招牌係三重芝士焗飯 可配鮮番茄豬扒或白汁海龍皇又或者係肉醬放了3種唔同味道既芝士再用爐焗到溶化先上菜 三重芝士鮮番茄豬扒焗飯 $58 番茄醬汁極濃加埋芝士拌勻食極邪惡仲有拉絲效果底下既飯底係蛋炒飯,好爽身,撈埋番茄醬汁一齊食味道好豐富好濃郁同埋芝士份量極重手,香味非常正評分8/10平均消費$60新澳咖啡餐室紅磡民泰街53-73號地下F1號舖
是日精選午餐, 新澳餐室係一間茶餐廳
但菜式上面連川式水煮牛肉都食到,可以話係萬能手既廚房
放了3種唔同味道既芝士再用爐焗到溶化先上菜
同埋芝士份量極重手,香味非常正

評分8/10
平均消費$60
新澳咖啡餐室
紅磡民泰街53-73號地下F1號舖
今天去咗紅磡一間茶餐廳-新澳餐室食飯,望到隔黎枱食豬扒焗飯,覺得好吸引,即刻睇menu,對果個三芝白汁海龍皇意粉好有興趣,就嗌左呢個喇,要等15分鐘左右,打機先emmmm,超濃郁既芝士味,要趁熱食呢個芝士白汁真係好味,芝士同咸度調得比較濃郁適中,芝士有拉絲,意粉唔會好硬,啱啱好,每一口意粉都係濃濃的芝士味,真係好滿足雞扒煎過好香,雞肉好大塊,配合芝士汁,真係絕配,一個人食真係超級飽,雖然芝士卡路里好高,食完先減肥喇

emmmm,超濃郁既芝士味,要趁熱食
2021-07-27 251 瀏覽
兩個人一朝早嚟到紅磡,紅磡出名美食多,當然要搵好嘢食!🍰🎂🍮🍬我哋上網搵到Foodie介紹呢間,見到啲圖片幾靚,就入去試吓。🍽🍽🍽🍽🍽我哋一去到嘅時候,門口都有五至六個人等外賣,亦都有兩家人等緊入去堂食。所以等位,我哋等咗5分鐘先入到去。不過試新野,值得嘅!我哋兩個人都嗌咗沙嗲牛肉麵、炒蛋餐,個餐另外仲有塊牛油方包,包一杯熱飲。☕️第一個感覺覺得個炒蛋有啲細塊😛外觀睇落去冇乜特別。 喺味道方面,沙嗲牛肉麵不過不失,比起出邊普通茶餐廳都算好食。至於個炒蛋,食落好香口,都好滑,推薦大家食。(佢好多個餐都可以有炒蛋)。飲品方面,我哋嗌左一杯熱奶茶一杯熱檸茶,同平時茶餐廳差不多。雖然我覺得味道方面只係不過不失,但係對比平時嘅茶餐廳,都算係中上水平。如果大家經過,值得一試!

🍽🍽🍽🍽🍽

第一個感覺覺得個炒蛋有啲細塊😛外觀睇落去冇乜特別。

2021-07-23 199 瀏覽
誤打誤撞入去食個dinner又唸唔到幾ok喔😍😍馬來蜜汁炭燒厚切豬扒喇沙摻摻 $66成個餐好大份😆上到嚟覺得好驚喜 👍🏻 喇沙入面有米粉同埋油麵溝埋一齊食口感唔錯😋😋 另外仲有啲豆卜同埋雞蛋🥚喇沙湯底都好濃郁好味🤤仲有一匙羹醬料 溝少少落個湯一齊食又係另一種味道 🤪🤪茶餐廳來講味道好OK🤙🏻 另外碟豬扒都超大件有成四大塊 多到食唔曬😝😝上菜時見到黑蚊蚊有啲驚 食落又唔錯 味道甜甜地鹹鹹地都算入味 而且肉質好鬆軟 即使係厚切都好容易切開 價錢偏貴但整體性價比都唔錯😋頭抽乾炒雞扒公仔麵 $64 呢個公仔麵又係大大份 煎雞扒嘅份量都好足夠 成碟份量一個男仔都食唔晒🤣🤣 雞扒煎得香 但係相對就冇咁入味 公仔麵偏乾身但係都夠味 整體都唔錯 不過價錢都比較高 份量搭救 但係都唔算特別抵食見到隔離枱食佢啲小菜都好似好正之後有機會再試下😋😋

誤打誤撞入去食個dinner又唸唔到幾ok喔😍😍

馬來蜜汁炭燒厚切豬扒喇沙摻摻 $66

頭抽乾炒雞扒公仔麵 $64

見到隔離枱食佢啲小菜都好似好正之後有機會再試下😋😋
2021-07-19 195 瀏覽
新澳裝修完緊係要去幫襯下佢啦!叫左個 瑞士汁雞脾煎雙蛋飯 - 兩隻荷包蛋⋯同個生炸雞脾飯配意粉黑椒汁…。點解我覺得冇之前咁好食嘅⋯d雞又唔滑.!黑椒汁又淨係得個喎辣!生炸雞🍗仲有啲燶⋯有d失望添! 好彩個瑞士汁算ok 啦! 唔知係咪因為 lunch 時間,坐滿晒人!d位好迫丫! 疫情嚴重…咁坐法🤦‍♀️🤦‍♀️應該暫時唔會再去住啦⋯⋯點解會變成咁架!之前味道都ok ga 好彩杯奶茶都仲 keep 到,算唔錯啦,話哂我都係為咗杯奶茶去嘅 ! 完全唔記得影食物相🤦‍♀️🤦‍♀️😅😅
新澳裝修完緊係要去幫襯下佢啦!

點解會變成咁架!之前味道都ok ga

完全唔記得影食物相🤦‍♀️🤦‍♀️😅😅

2021-06-11 242 瀏覽
📍 新澳咖啡餐室 有冇人同小編一樣都鍾意食港式茶餐廳🤣?平時鍾意食Cafe之外 間唔中食下中式食物都唔錯😆上星期就帶咗一個好鍾意食茶餐廳嘅朋友仔嚟咗呢一間咖啡餐室試吓佢哋嘅招牌菜式👻-招牌叻沙摻摻 $68好耐冇食過叻沙味嘅嘢食😹 見到佢哋嘅餐點有必食推介😼就一於揀呢個嚟試試有麵同埋米粉喺湯底入邊 食落去口感彈牙😽除咗有面之外仲有帶子、蝦、蟹棒、魷魚圈同埋魚柳 配料多之餘 喇沙味道都好濃🤤 好味!另外個餐係配嘢飲嘅 朋友就叫咗香滑奶茶 飲落去奶茶味濃郁二人套餐 $158首先二人套餐可以係霸王雞同埋口水雞二選一😆朋友話口水雞滑啲 於是就試吓 食落去川味重😼 辣辣地 之後就可以喺下面煲類揀一款🙆🏻 我哋就揀咗紅燒枝竹豆腐魚柳煲🤭煲上枱嗰陣時仲熱辣辣~ 有唔少紅燒豆腐、枝竹同炸魚柳😍 食落去好入味之餘 仲有少脆😚另外再配兩碗白飯 兩個人一定食到飽😂😂跟餐仲會配兩杯嘢飲🧃我哋就加咗$3配凍阿華田同埋加咗$9配粒粒紅豆冰😙紅豆冰係小編至愛🥰 佢哋嘅紅豆份量都好多 而且唔會太甜🤩整體餐廳環境乾淨企理 員工服務態度都唔錯😜食物質素都幾正! 下次有機會會enroll~大家有興趣可以去試下~店舖資訊👇🏻✏︎
📍 新澳咖啡餐室
有冇人同小編一樣都鍾意食港式茶餐廳🤣?
平時鍾意食Cafe之外 間唔中食下中式食物都唔錯😆

紅豆冰係小編至愛🥰 佢哋嘅紅豆份量都好多 而且唔會太甜🤩
粒粒紅豆冰
凍阿華田

整體餐廳環境乾淨企理 員工服務態度都唔錯😜
食物質素都幾正! 下次有機會會enroll~
大家有興趣可以去試下~
店舖資訊👇🏻
✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
綜合食評📝

招牌叻沙摻摻
二人套餐
粒粒紅豆冰
2021-06-11 167 瀏覽
今日又同朋友來下紅磡揾下好野食,之前朋友住過紅磡,佢同我講過紅磡幾夜都有揾到野食架,如果我係紅磡住應該都幾大鑊喎,因為我一定會成日去食宵夜⋯⋯我地今日就去左新澳咖啡☕️餐室食下小菜。海鮮🦞叻沙內有勁多海鮮,如魷魚🦑、帶子、蝦🦐等,同埋果湯底好濃,真係幾似我在馬拉食咁正宗⋯⋯川味口水雞呢個雞真係送飯一流,辣到啱啱好,而雞肉好滑👍🏻👍🏻。紅燒豆腐枝竹豆腐魚柳煲呢個餸好有鑊氣,而豆腐同埋啲枝竹好入味,而魚柳炸得外皮好香脆👍🏻。

我地今日就去左新澳咖啡☕️餐室食下小菜。

海鮮🦞叻沙

川味口水雞
呢個雞真係送飯一流,辣到啱啱好,而雞肉好滑👍🏻👍🏻。

紅燒豆腐枝竹豆腐魚柳煲