2022-03-23 1099 瀏覽
位於灣仔藍屋附近的 ABC 餅店屹立於灣仔多年,曾經搬遷過一次,在現址已經幾個年頭,點實在有點隔攝,每一次都係特登過嚟買。麵包通常早上和十二點時候出爐,本土派麵包來説佢哋嘅出品真心唔錯,水準和價錢也成正比。出色嘅何只真菠蘿包,還有合桃酥、曲奇、少油scones …….其實好食的包餅數之不盡,而我個人十分支持本土麵包店。好運的日子給我買到最後一個栗子包。栗子包也是我最常吃的包。賣相跟傳統嘅栗子包一樣,包面用一層牛油紙包住,拎上手有點油,撕開牛油紙之後就是一個平凡的麵包。切開一半比大家睇吓,最讚系自家製栗子蓉,非罐頭一pat pat 貨色,自家製栗子蓉保留了粒粒栗子粒,吃落更有口感,栗子夠香不太甜,包體稱不上特別鬆軟,但和栗子蓉出奇地夾,我喜歡!

好運的日子給我買到最後一個栗子包。栗子包也是我最常吃的包。