2015-04-02 742 瀏覽
最近發現一間標榜健康嘅韓式PIZZA店, 我一向喜歡韓式食品, 韓式Pizza自然唔會放過, 只要係好食同健康, 但此Pizza只可以外賣, 沒有堂食, 對於我都冇所謂, 因為返到屋企可以再焗番熱食.此Pizza賣點: 自製麵團是採用黑米及100%天然酵母做成, 有多種營養, 特別有助消化, 芝士及其他食材都是天然成份, 自然有信心食用.因為我住九龍區, 所以難得咁遠去到, 固此買了兩個中型Pizza及一個泡菜炒飯, 兩個人當然一日食唔晒2個中型Pizza, 食剩放雪櫃內, 第二天放入光波鍋焗噃熱, 一樣超級好味, 重要係食完4-5件Pizza都唔須要飲水, 完全唔會口乾, 因為我對味精好敏感, 每逄食完有味精嘅食物都要飲好多水, 但Han's Pizza就冇呢個問題, 個Pizza唔會感覺好肥膩, 食完亦唔會好濟.黃金蝦仁辣雞薄餅 : 味道較豐富, 有少少辣味 (微辣), 每口都食到唔同材料嘅味道有烤雞/煙肉/蝦仁/橵欖/西蘭花, 因為有蔬菜, 所以感覺都健康D, 最重要係Pizza邊, 有蕃薯蓉, 並最鍾意係有烤香咗嘅芝士味.黃金蕃薯薄餅 : 呢個重健康, 因為成個Pizza有大量

黃金虾仁辣雞薄餅
黃金蕃薯薄餅
黃金蕃薯薄餅 : 呢個重健康, 因為成個Pizza有大量蕃薯蓉, 及有甜甜地嘅Cream sauce味, 又有小小煙肉, 餅面有少量花生碎, 唔鍾意食肉類嘅人最適合.
泡菜炒飯
泡菜炒飯 : 辣味唔太多, D泡菜好味, 唔係超市買到個D, 食得出係自家製泡菜, 有少許煙肉, 飯面有沙律醬, 自然好味.

此店由韓國人開設, 所以店主不懂廣東話, 只懂韓文及普通話, 其他店員好似只懂韓文, 因為聽到佢同店員用韓文溝通, 店主亦好好人, 我問那一款比較好食, 叫佢推介, 佢會問我有那種食物唔食, 才作介紹, 我話唔食牛, 所以佢介紹我食烤雞Pizza, 當然亦冇介紹錯, 真係好好食.

須然我唔係住西環區, 但一去香港區一定會再幫襯, 此店舖之Pizza食完唔會口乾, 唔須要飲好多水或要飲汽水去解渴, 好食過香港連鎖式店舖嘅Pizza, 其中有一間連鎖PIZZA店(可以堂食個間), 我自己都好多年冇幫襯, 因為勁重味精, 每次食都要飲好多汽水, 食完都要飲好多水. 另一間只做外賣個間, 都會好多時幫襯, 因為係屋企下面有分店, 呢間冇咁重味精, 但Pizza好薄, 食咗好似冇食過咁, 食完都唔飽.

當試完Han's Pizza之後我相信都會好少幫襯其他店舖. 現在好多香港人都開始注重健康, 希望食得健康, 唔想食到太多化學物質或一些黑心食物, 所以此類型標示健康為主之店舖一定會幫襯.
題外話/補充資料: 我一向都支持小店經營, 因為佢哋會用料上乘, 用心製作, 食得出個份誠意, 須然可能比起集團式連鎖店貴小小, 但絕對物有所值
2015-03-29
15 分鐘 (外賣自取)
黃金虾仁辣雞薄餅
黃金蕃薯薄餅