2018-02-06
今個星期病到人都癲, 好耐冇出去食野喇但呢間私房菜一早BOOK左, 唔想放飛機所以都出席了,食完覺得...好彩有來食咋!好有驚喜!!!4位樂融和 伴 4人餐 $338一位本地有機水耕菜第一道菜已經好驚喜喇~因為D菜係佢地自己種架~門口附近有個位可以見到D菜的仲有個沙律醬汁好好味, 食落勁開胃紫薯配鮮淮山淮山就食得多,但通常都係用來煲湯,第一次配埋紫薯一齊食。咬落爽口,味道都好夾~涼拌黑木耳微微辣的黑木耳,也是開胃的前菜。前菜都有三款,食完好滿足。茶燻流心蛋拌黑魚子醬配厚切茄子賣相非常精緻,流心蛋整得剛剛好,蛋黃好似就快流出來咁,視覺效果一流。配黑魚子醬好特別,仲有厚切茄子的口感,而家睇返好想再食多次原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)原盅近姬松茸淮山燉甘筍黑毛豚肉湯(位上)勁足料,同D味精湯完全唔同層次,就算病左都飲得好安心蝦球水芙蓉隻蝦晶瑩剔透,下面仲有蒸得好靚既滑蛋架~遠年新會陳皮骨其實我本身係唔太喜歡食排骨,但呢個陳皮骨令我改觀呢個陳皮骨好多肉,而且灑滿好多陳皮粉,好香好惹味!黑松露醬炒斑球食西餐果陣好鍾意嗌加左黑松露的主菜,但食中菜果陣比較少有~原來用來炒斑球一樣好味明梅醬炆頭腩
但呢間私房菜一早BOOK左, 唔想放飛機所以都出席了,
食完覺得...好彩有來食咋!好有驚喜!!!
4位樂融和 伴 4人餐 $338一位
仲有個沙律醬汁好好味, 食落勁開胃
紫薯配鮮淮山
淮山就食得多,但通常都係用來煲湯,第一次配埋紫薯一齊食。
咬落爽口,味道都好夾~
涼拌黑木耳
微微辣的黑木耳,也是開胃的前菜。
前菜都有三款,食完好滿足。
茶燻流心蛋拌黑魚子醬配厚切茄子
配黑魚子醬好特別,仲有厚切茄子的口感,而家睇返好想再食多次
原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯(位上)
原盅近姬松茸淮山燉甘筍黑毛豚肉湯(位上)
勁足料,同D味精湯完全唔同層次,就算病左都飲得好安心
蝦球水芙蓉
隻蝦晶瑩剔透,下面仲有蒸得好靚既滑蛋架~
遠年新會陳皮骨
其實我本身係唔太喜歡食排骨,但呢個陳皮骨令我改觀
呢個陳皮骨好多肉,而且灑滿好多陳皮粉,好香好惹味!
黑松露醬炒斑球
食西餐果陣好鍾意嗌加左黑松露的主菜,但食中菜果陣比較少有~
原來用來炒斑球一樣好味
明梅醬炆頭腩
酸酸甜甜的明梅醬,用來炆魚真係別有一番風味,仲愈食愈開胃
魚湯浸碧綠溫室菜苗
有D人唔鍾意食菜,因為覺得口淡淡咁唔好食。
但係呢個菜係用魚湯煮,好鮮甜架~
農坊獨頭糖心黑蒜炒飯
食到呢度,本身已經有少少飽,但個飯好味到我地食得哂!!
炒飯夠香,而且粒粒分明不在話下,而且放係面的糖心黑蒜真係好特別
時令甜品
最後食左傳統的薑汁湯丸作結。
整體來說,食物不但味道好,食材新鮮,在配搭方面也處處感受到廚師的用心,在外面沒有吃過類似的菜式。
而且美味得來也很健康,是值得一直光顧的餐廳