2021-03-25 500 瀏覽
上環中環一帶周街都係cafe又係打卡位,有個充實嘅行程推介就係朝早去熟食街市醫下肚先,再去打卡然後就搵間cafe歎個tea🐷位於上環熟食街市嘅瑞記咖啡相當出名,尤其佢哋嘅招牌煎西多士、蛋牛包、樽仔奶茶!去開依頭經過就不妨試吓,但又未去到要特登慕名而來🤓👓西多士 $25 並不是肥膩油炸西多士而是沾蛋漿煎,感覺上健康啲,冇甘油膩同熱氣🤓同時亦因而好重蛋味。雖然係煎不過仍然係外脆內軟。同時亦有別於平時西多士嘅花生醬餡,佢係多士夾住煉奶,比左勁多煉奶不過最後亦會唔爭氣咁沾哂碟上每一滴舔得唔好晒😋甜味西多士好夾。評分:8/10👓樽仔凍奶茶 $16 (右)奶茶香滑,不過偏甜,但預先入好咗所以冇得少甜。冇加冰而係成支樽仔雪凍,所以唔會溝淡!評分:7/10👓蛋牛治 $16 由於我已經成功戎牛多時,所以今次叫餐蛋包代替。覺得三文治包比較普通所以揀咗比較特別嘅牛油包底-餐蛋包。老實講都係普通正常嘅餐肉雞蛋發揮,雞蛋甚至算不上係炒滑蛋,不過配埋呢個牛油包整體又幾好食,麵包鬆軟不過略乾,而且對比下牛油大包飽肚感較大。評分:7/10

👓西多士 $25
評分:8/10
👓樽仔凍奶茶 $16 (右)
評分:7/10
👓蛋牛治 $16