2018-09-04 416 瀏覽
今日要介紹嘅呢間餐廳位於太子,係一間樓上嘅鋪,入到去有種簡單食堂嘅感覺,少少帶家庭式氣氛,餐具自助拎,係旁邊仲有一啲擺攤係賣自家野、乾果之類。坐低落柯打之後,最先到嘅係紅菜頭蔬菜湯,湯入口無味精夠天然,清清嘅口味岩哂健康人士。而接住嘅藜麥鮮果沙律,賣相唔錯,但實物其實個碗幾大且份量多,沙律裡面除咗藜麥,仲有西瓜、青提、紫提、黃肉柚、火龍果、蘋果、青瓜、羅馬菜同沙律菜,可以話係纖維極豐富嘅前菜,新鮮而且水份十足,另外加咗些少既沙律醋味道更加酸甜,令人相當開胃。主菜嘅牛肝菌大啡菇扁意粉到,非常吸引眼球嘅大啡菇,切開一半除咗好多汁,仲發出濃濃香菇味,整體菌類同扁意粉嘅調味都適中,唔會偏咸或太淡,就算食得多都唔覺溜,單調的話可以連同火箭菜食,別有另一番風味。其次,仲有一碟香草羊架拼薯菜,羊架燒得好香,但個人覺得有少少肥,食咗少少羊肉味極濃,岩哂食羊人士,伴碟仲有不少薯菜,除咗翠玉瓜、磨菇、南瓜等等,仲有薯蓉份量多,整體唔會太咸,食得健康。接住呢個時刻,柯打咗嘅飲品都陸續到,分別有荔枝Soda同凍Mocha。唔飲咖啡都唔知,原來呢間餐廳嘅起始係同咖啡有關,所以咖啡類飲品上嘅水準都係高啲,由豆嘅選
紅菜頭蔬菜湯

藜麥鮮果沙律

香草羊架拼薯菜

接住呢個時刻,柯打咗嘅飲品都陸續到,分別有荔枝Soda同凍Mocha。唔飲咖啡都唔知,原來呢間餐廳嘅起始係同咖啡有關,所以咖啡類飲品上嘅水準都係高啲,由豆嘅選擇到調配嘅份量都相當有要求。提倡健康嘅關係,咖啡嘅甜度剛好,奶同啡嘅比重均衡,既飲到香濃豆香,亦有奶泡嘅口感。
Lychee  Soda
Cold  Mocha
最後一樣甜品柯打咗蘋果UFO,個人覺得呢個甜品嘅份量足夠兩個人Share。餅底則新鮮即整然後焗,夠哂酥脆同熱;而上面個蘋果預先燉好,最後連埋新鮮蘋果片一同放面。賣相精緻,調味恰好,唔會太甜或太溜。以呢個甜品作結,真係夠哂飽。
蘋果UFO
總結,餐廳味道真係推祟少甜少鹽,所以岩哂少味精人士,覺得而家非常少餐廳咁堅持健康煮食,個人係極為支持。另外咖啡又的確係沖得幾香,而且調配得個味道岩岩好,推薦。