2017-08-23 136 瀏覽
平時火鍋任食就食得多, 今次聽朋友介紹去咗中環一間叫火鍋撚嘅火鍋店, 上去嘅時候仲會經過蘭桂坊, 係蘭桂坊後面嗰條街, 所以都好易搵。入到店裡同想像嘅有啲唔同, 以為同平時任食火鍋店一樣的逼逼夾夾, 但位置好寬敞坐落好舒服, 最重要係冷氣夠,唔會食到一身汗。我哋嗌咗個鴛鴦湯底,就係蜂巢豆腐白湯鍋同埋一品酸菜白肉鍋, 嗌完之後仲發現原來鴨血豆腐同埋酸菜白肉可以任意refill,抵哂啦。湯底上好之後,我們先喝了湯底,味道拍得住老火湯, 好好味,就係咁樣一人一碗已經喝了半鍋湯底,待應見到後立即幫我哋加湯 XD 隨之更送左碟夜明珠比我地, 有六粒,我哋仲猶豫咗好耐究竟係就咁食定係要淥落去, 結果好蠢咁問咗待應先知要淥, 淥完就同水晶包一樣,個皮煙煙韌韌,裏面嘅味道就係隨機,包括有芝麻, 麻蓉,奶黃,叉燒等等。然後我哋所點嘅嘢陸續上枱, 先講個極品安格斯肥牛,一見到上面既脂肪紋理分佈平均,口水已經忍不住流出來, 同埋肥牛唔算薄切, 所以咬落好有口感但唔韌, 同埋牛味好足,完全係我杯茶。 另外再叫左d比較大路嘅火鍋材料,特別想提一提個醬爆牛丸,好大粒,好彈牙,入邊個龍蝦湯汁都好好味,但好熱好熱勁

另外再叫左d比較大路嘅火鍋材料,特別想提一提個醬爆牛丸,好大粒,好彈牙,入邊個龍蝦湯汁都好好味,但好熱好熱勁好容易辣親 XD 食個陣真係要小心再小心,我比同一粒丸辣親兩次 ……

食到一半嘅時候,我哋問待應弟弟可否添加鴨血豆腐同埋酸菜白肉~~ 他很爽快的給我們加了一整鍋鴨血豆腐&白肉,份量多到我地估唔到,粗略估計足足有一整碟豬肉的份量~

當見到我哋枱面嘅嘢食到八八九九時就立即送上了腐竹糖水沙冰,每人一杯, 好好味 ,完全係同食緊腐竹糖水一樣,而且個杯好特別好可愛,絕對係呃like首選。

冇諗到我哋唔算嗌咗好多嘢食,但由於份量都幾足,所以每個人都捧住個肚走,好滿足,絕對係值得encore既地方。