秋風起...在這個剛入初秋時份,朝早太陽赤熱,但晚上帶點涼風的時間,尤其是一大班人聚在一起的時候,當然去打邊爐啦,可以慢慢邊食邊傾,大家都可以選擇自己喜歡的菜。.顧及大眾感受,今晚又再光臨其中一間我最喜歡的火鍋店–【酒鍋】,除了火鍋湯底夠特別外,用料新鮮,自從上一次食過一次【酒鍋】之後,不自然地變成了我心目中既一個火鍋標準就最近係食評見到推岀新湯底,決定再次一嘗神一般既火鍋料理。今次黎到第二分店既銅鑼灣,就係登龍街既「v point」,「v point」係一棟新興既高質餐廳大廈,淨係睇樓下個水牌都流晒口水,而【酒鍋】就位於27樓。樓層一打開就會見到好多好多既新鮮海產係水箱暢泳【酒鍋】格調以藍色白色射燈為主,場內會比較幽暗,形造成一間酒吧感既火鍋館,而且坐位以圓枱及卡位為主,相對地餐廳面積太,空間感自然大,我就特別喜歡四人卡位,闊度可以容納6個人,坐得特別舒適自在。不能否認調味料係打邊爐既精髓,唔理用唔用得着都好,最緊要多選擇,唔計側邊既豉油酒壺,淨係調味料都足足有十二款,個人超推介既係入面既麻油,比得上岀前一丁既神級麻油,芝麻香味十足。這裏的火鍋湯底選擇很多,每一樣都吸引,但今日黎既目

就最近係食評見到推岀新湯底,決定再次一嘗神一般既火鍋料理。

今次黎到第二分店既銅鑼灣,就係登龍街既「v point」「v point」係一棟新興既高質餐廳大廈,淨係睇樓下個水牌都流晒口水,而【酒鍋】就位於27樓。

樓層一打開就會見到好多好多既新鮮海產係水箱暢泳

這裏的火鍋湯底選擇很多,每一樣都吸引,但今日黎既目的就係新推岀既「酒鍋頂級佛跳牆湯底」,佛跳牆湯底聽個名都架勢堂吧,感覺應該會很不錯,於是就一致決定試試看這一款。

未黎鍋就先食個涼伴小食...
麻辣涼伴鴨血 $58
補身小食麻辣涼伴鴨血,鴨血味道同豬紅差唔多,唔同既係口感會比較上實一些,唔係講笑辣度都偏向辣,香辣惹味,越食就越過癮。

麻辣涼伴鴨血

坐著聊了一會天之後,店員便端著漂亮的湯鍋來了...
湯底酒鍋頂級佛跳牆 $688
店員千叮萬囑我們在火鍋前一定要先品嘗湯。

入面彩用到多種名貴食材熬製,包括「花膠、金華火腿、鮑魚、元貝、海參、全雞等等」,完全無加入任何味精熬製足足一整天。用料真係非常豪華!!

湯底酒鍋頂級佛跳牆

先嘗一口湯底味道十分濃郁,有濃厚既鮮味加上雞骨雞肉既精華,味道百感交集,湯底清澈透底,沒有一點油膩之餘,感覺更加滋潤解喝。
湯底酒鍋頂級佛跳牆

「P.s.完來佛跳牆既英文完來係bubbha jumps over the wall,夠貼地既英語,我鐘意😂」
飲完個頭啖湯,加返滿滿個湯底就黎我地既火鍋時間呢。

海鮮拼盤 $368
排名不分先後,首先岀場既係海鮮拼盤,見到佢地係岀面游下游下咁生猛,點都要叫吧,二人既海鮮拼盤包括「海蝦、蟶子、扁貝、花甲」,以冰鎮保持着海鮮嘅新鮮而且即叫既處理既海產自然夠鮮味。

尤其是蟶子,肉厚加上爽口,味道就有一點天然既海水咸味。
花甲都不失禮,口感柔軟多汁,味道鮮甜,滿意滿意。

海鮮拼盤

頂級安格斯牛小排(大) $238
接住既係火鍋良物頂級安格斯牛小排,一字排開掛起呈上,掛架式既presentation夠格調,擺盤賣相富新意!

肉色鮮紅有光澤,牛肉紋理均勻,肉同脂既分佈平均,放湯輕炙片刻,入口細緻嫩滑,溶化既油脂感覺特別細膩。即可享受到鬆軟味濃的優質牛肉,讚!

頂級安格斯牛小排(大)

即炸手工紫菜響鈴 $58
「掛架頂級安格斯牛小排」下面擺放了響鈴,分別有兩款,「有傳統既響鈴同埋紫菜響鈴」,我就揀左後者,炸得唔油膩,中間加上紫菜比較上添了一份脆口感,食落仲比平時嘅響鈴多咗紫菜味不過整體黎講同平時既分別不大。

金莎鹹蛋炸魚皮 $68
認真推介呢個金莎鹹蛋炸魚皮必點,即炸即食
炸魚皮表面粘滿鹹蛋黃,外表呈現金黃,我更建議就咁食,個種清脆口感加上鹹蛋黃既濃香重味,就是感到猶然醉人。

冇得彈, 脆卜卜,又大件,超正!

金莎鹹蛋炸魚皮

日本黑毛豬腩肉 $168
另一肉類日本黑毛豬腩肉,比想像中有質素,入口既幼嫩口感唔差過牛肉,就是喜歡腩肉嫩滑既油脂。
日本黑毛豬腩肉

蜂巢豆腐 $38
蜂巢豆腐係我食過最鐘意既豆腐製品,冰凍一粒粒的擺落鍋到一煮就熟。
完完全全吸收湯底既精華,軟身入味,食落口感軟綿綿咁。

三拼福袋&蜂巢豆腐

三拼福袋 $160
有齊晒酒鍋獨家既三款福袋,「黑松露墨汁福袋、燒汁牛肉福袋、鵪春蛋福袋」,每一款都與眾不同,個人特別愛鵪春蛋福袋,味道雖然唔係最濃,但感覺好新穎。

三拼福袋

黑松露蟹餃 $88
唔好比佢停,跟住黎既仲有黑松露蟹餃,冰冷既外表帶點神祕,裹面係清甜且一絲絲既蟹肉,加上點點淡岀既黑松露味道,叫人愛不釋手。

黑松露蟹餃

黑啤熊 $88 & 開心小企鵝 $88 & 米酒雞 $88
又係酒鍋style既時候了,隆重介紹「酒鍋三人組,黑啤熊、開心小企鵝同埋米酒雞」,味道雖然唔係好岀眾,但係真心好QQ,影完相都唔捨得食啊。

「咪酒雞」的賣點明顯是可愛的小雞造型,手打丸物同樣出色,下方類近魚片的「蛋殼底座」口感彈性更高。
「黑啤熊」係一粒係黑松露墨魚丸。好彈牙呀!

黑啤熊 & 開心小企鵝 & 米酒雞

蔬菜拼盤 $58 & 什菌拼盤 $58
食左咁多丸丸肉肉,為求健康都要叫返d蔬菜野菌清清腸胃,清清膩味
蔬菜拼盤每種蔬菜都有一點 啱晒鐘意每樣都試少少既人喇, 「生菜,黃牙白,南瓜,粟米,彩色椰菜 又有茄蕃等」
什菌拼盤都包含多種選擇,小吃多款緊係最開心啦。
四人同行單點這兩個拼盤份量亦剛好。

蔬菜拼盤

紅薯粉$38 & 稻庭烏冬 $48
最後用紅薯粉同埋稻庭烏冬結束今日既開心晚餐,肚仔都已經脹卜卜了。

紅薯粉& 稻庭烏冬

【酒鍋】都別出心裁地有多款signature drink可選擇!
檸檬薏米水$28
飲品全部都夠晒冰凍,一邊食火鍋一邊入凍野,簡直是冰火兩重奏。正!

檸檬薏米水

🌈闊別【酒鍋】多月,上回到此享用午膳,過程確實有點趕急。今回與友享用晚餐,終可細意慢活享受。食盡各大火鍋店,銅鑼灣「酒鍋」算得上是我最愛之一,高層打邊爐可以居高臨下欣賞璀燦的維港夜景,好有Feel😎而且打邊爐熱辣辣但呢度冷氣好夠好舒服令到你涼浸浸。

👀但唯一要挑剔的地方,是餐廳呈上食物時及侍客安排有點急趕,可能是想快點消費完吧!
但態度是可以的,是夜在【酒鍋】歡度了一本晚,不論視覺或味覺也有滿足享受。
海鮮拼盤
頂級安格斯牛小排(大)
金莎鹹蛋炸魚皮
三拼福袋&蜂巢豆腐