2017-12-16 584 瀏覽
上次阿媽帶我地一家人嚟食私房菜,覺得相當不錯,仲念念不忘。適逢長輩聚餐,今次就輪到我帶隊嚟大擦一餐。長輩話既然我食過,今次就由我揀菜式,我就揀咗啲上次覺得好食又應該啱佢哋喜好嘅,再加啲我自己想試架啦。【香芒沙拉大蝦球】擺碟亮麗。四件脆炸蝦球面頭鋪左新鮮芒果,再加大量新鮮生果粒同沙律菜,好開胃。生果粒切得細細粒容易食,咁就可以一啖食到唔同生果。大蝦球冇想像中咁大但係好爽口。【避風塘大肉蟹】大肉蟹可選花雕雞油蛋白蒸、避風塘炒、薑蔥炒、胡椒炒、四川香辣炒,佢哋鍾意惹味啲,揀左避風塘炒但小辣。一上枱已經聞到好香,肉蟹連殼走過油,再配大量炸蒜融合小小辣椒粒,個個都大讚,食完仲要啜手指,好回味。蟹鉗同隻匙更咁大,肥大肉厚。【生煎東星斑】只有12両,略嫌唔夠肥美,但呢個重量,魚肉係特別嫩滑,加上外皮封煎得香脆,鎖住肉汁。【蒜蓉粉絲蒸蟶子王】上次食過好鍾意,不得不再encore。四隻巨型蟶子,配料有香蔥、辣椒同生熟蒜蓉。一邊生蒜、一邊熟蒜、中間係加一啲辣椒粒,三種滋味。蟶子好大隻,味道特別鮮甜。最鍾意係底吓啲粉絲,吸收晒啲鮮味,大家都搶住食。【白胡椒爆炒南非鮑魚】雖然裏面軟心,但外面有啲韌,有啲難咬。

蟹鉗同隻匙更咁大,肥大肉厚。

【白胡椒爆炒南非鮑魚】雖然裏面軟心,但外面有啲韌,有啲難咬。鮑魚配胡椒配搭新鮮,胡椒嘅香辣刺激味蕾,食落好惹味。

【江南百花雞半只】切到長方形嘅去骨雞件,上面有一層蝦膠,再落埋芡,睇落都幾精美光潤。長方形雞件食落方便唔駛”Lun”骨,雞肉蝦膠嫩滑,口感不錯,味道豐富。

【上湯浸時菜】時蔬係西蘭花,仲有大量西芹、菇、紅蘿蔔,都算多種類。我就覺得上湯份量比較少,西蘭花略硬。
【招牌御膳炒飯】大大碟飯係即炒嘅,熱辣辣兼且夠鑊氣,仲有香蔥同西芹,所以惹味得嚟又香口。主要配料係牛肉、蝦同埋帶子,帶子都幾多,食完都飽晒。
【紅豆椰汁糕】上次食過,見賣相都幾特別,甜品整到成碟蝦醬豆腐咁。又凍又甜嘅豆腐食落好香滑,配埋粒粒紅豆,夾!

食物水準好高,一道接一道慢慢上,保持食埋熱辣辣,唔會一次過出晒啲嘢食。店員換碟清枱勤快,服務唔錯。唯一係今晚太好生意,空間細,一路食飯一路聽到附近兩枱食客大聲談話,有啲嘈吵!