餐廳: 鮨燐
資訊:

2020-02-10 65 瀏覽
聽講有一間餐廳食Omakase做得幾出色,喺上環嗰頭,咁啱有朋友係嗰頭返工,就同佢提早訂枱去試一試。目測地下個層有10個位,好彩提早book咗,因為真係座無虛席,如果係打算walk-in我諗好大機會都會失望而回。見到餐牌分三款價錢,我哋就決定試吓中間嗰款$1380~前菜小食方面,有一款開胃的沖繩水雲,質感比較粗身,表面有啲青瓜粒及薑蓉,酸酸甜甜比較開胃。仲有爽滑彈牙嘅白梅貝,已經幫手整埋出嚟,直接食就OK 。剝皮魚嘅刺身粒粒用魚肝做汁,用食材帶起原本食材嘅鮮味,加上配紫蘇葉花令到口感冇咁膩。北海道馬糞海膽味道十分鮮甜,就算平時少啲食海膽嘅朋友都覺得好滿意!針魚擺到好似啲樹葉咁,味道清新口感彈牙!鱈魚白子同出面食法有啲唔同,今次係用木魚水灼,整到半熟,再加一啲酸汁蘿白蓉,有甜味,配搭得好好,難得地食到白子嘅鮮味。鰤魚即野生油甘魚,油香十足,一啲都唔腥。燒鰤魚就有層豉油及柚子胡椒,燒到半生熟,啲油脂爆曬出嚟。鯖魚配紫蘇葉芝麻白昆布,用上平時比較少見嘅鮮鯖魚,表面加上最滑白昆布,刺激唔少味蕾。鮟康魚乾就特別啲,用咗汁煮,原來要浸兩日 唔用酸汁吞拿魚鮫位可以話係入口即溶,脂肪都好肥美!柚子青檸

見到餐牌分三款價錢,我哋就決定試吓中間嗰款$1380~

仲有爽滑彈牙嘅白梅貝,已經幫手整埋出嚟,直接食就OK 。

針魚擺到好似啲樹葉咁,味道清新口感彈牙!

鰤魚即野生油甘魚,油香十足,一啲都唔腥。

燒鰤魚就有層豉油及柚子胡椒,燒到半生熟,啲油脂爆曬出嚟。

鮟康魚乾就特別啲,用咗汁煮,原來要浸兩日 唔用酸汁

吞拿魚鮫位可以話係入口即溶,脂肪都好肥美!

柚子青檸Jelly味道好清新,適合清一清味蕾之用。

廣島蠔豆乳鍋味道香濃唔會太鹹或太甜,非常適中,而且大大隻好鮮味嘅廣島蠔喺裏面,同埋有其他蔬菜都好豐富。

深海池魚連木魚絲、日本象拔蚌配柚子皮 、新鮮銀雪魚配柚子胡椒、三文魚籽壽司全部都非常特別,除咗原材料夠新鮮之外,食法亦都很講究,配搭不同的食材突顯香味,看得出師傅的心思。

最後一款是自家製甜品抹茶奶凍配黑豆,甜味適中而且口感香滑,加上黑豆健康又有口感,錦上添花。