今日我要介紹一下烏溪沙站新開燉湯店【湯房】因為我去開馬鞍山搵我舅母間診所驗血,順便再去埋隔離鳥溪沙站呢間網上流傳好正的湯店一試。佢呢間店仔細細,主要都係做外賣,不過都有堂食,為左影相,我梗係要堂食,但我地次次影野都叫到成檯係野,所以捉埋我partner Echo 佢去幫手影相同食野啦佢呢度有賣燉湯+糖水,我好鍾意飲燉湯架,但我唔會幫襯楊明,所以要介紹大家飲呢間,正!另外佢D糖水都好吸引,所以都叫哂黎試下~~我地兩個人本來只係叫一人一盅,不過叫完之後佢聽老細講有一個椰皇燉雞好正,於是佢又叫埋.......佢真係癲架!青邊鮑魚日本元貝花膠螺肉瘦肉 HK$89我叫呢款因為佢真係有好大隻鮑魚呀~~~~好正呀!!!!!鮑魚有成隻匙更咁大隻,好足料唔係講笑,咬落去好滑好彈牙,真係好正!但分左半隻比佢食真係好唔甘心,我下次去要自己一人食一隻!我挖起d渣,好多料,仲有瑤柱、花膠、螺片、瘦肉,勁多材料!因為係燉湯,所以d味唔會散走,會焗實哂係個盅裡面,味道好咸香好鮮甜,好濃郁海產鮮味,真係好鬼好飲!!店主話呢款湯係滋陰保養,補血養顏,補腎,好健康呀!雲水菜乾雞腳燉豬肺 HK$69呢款佢裡面有好多菜乾,原
今日我要介紹一下烏溪沙站新開燉湯店【湯房】

青邊鮑魚日本元貝花膠螺肉瘦肉 HK$89

我叫呢款因為佢真係有好大隻鮑魚呀~~~~好正呀!!!!!

青邊鮑魚日本元貝花膠螺肉瘦肉 HK$89

我挖起d渣,好多料,仲有瑤柱、花膠、螺片、瘦肉,勁多材料!

青邊鮑魚日本元貝花膠螺肉瘦肉 HK$89

店主話呢款湯係滋陰保養,補血養顏,補腎,好健康呀!

雲水菜乾雞腳燉豬肺 HK$69

呢款佢裡面有好多菜乾,原來係叫雲水菜乾,佢令到成盅湯都有D微甘苦味,有別於死咸的味,好有新鮮感,我仲食到佢落左少少魷魚乾,所以有少少咸香鮮味,最正係佢落左好多豬肺,好好食呀~~~~
雲水菜乾雞腳燉豬肺 HK$69

我好中意食豬肺,因為其實好花功夫,店主話佢地日日去街市買新鮮豬肺製作,啤水啤到白哂為止,好乾淨,絕對唔係簡單菜式,所以我出去飲湯好鍾意試豬肺湯,因為而家冬天止咳潤肺,對身體好好架,勁補勁滋陰~

原個椰皇燉雞 HK$59

呢款係佢加單的,我覺得佢呢次做得好正確,真心係要試,佢個湯原來用左椰皇水燉雞,飲落去已經好勁椰皇味同雞油香,好清新好濃厚

加上圓肉紅棗,有微微清甜,好有層次。呢款椰皇燉雞飲完好開胃好暖胃,飲完特別舒服,清肺止渴,正呀!

杞子藥饍燒賣 HK$10/5粒

佢收銀處果度收埋左一籠蒸點心,因為見好肚餓所以試左一碗,點知原來佢唔係d頹廢燒賣黎架,係淮山當歸杞子豬肉燒賣!

佢口感好綿密,唔會好實淨果種,感覺好鬆軟,咬落有少少藥材味,杞子味好香好過癮,加埋D豬肉好有口感,HK$10有5粒又幾抵食喎,平時出去食d垃圾魚肉燒賣都要啦。

講完燉湯,其實佢仲有賣糖水架,真係好想試埋,一場黎到又未食飯,一於食盡佢!

糖水方面我首推呢款 鮮奶紅棗燉桃膠 HK$49

鮮奶紅棗燉桃膠呢碗開頭睇好似無咩料到, 不過我好鍾意食桃膠所以一於試下。

到左我撈上來睇下,嘩嘩嘩!
好大舊桃膠呀!!!!!!!!!!!

佢裡面除左巨型大件桃膠之外,仲有杞子紅棗,岩哂D女仔食呀~~~~
加埋鮮奶味好香好甜,真係超級好味!

點解我咁鍾意食桃膠?首先桃膠佢係桃樹上面傷口上面分泌的膠質,所以佢膠質豐富,係保持青春其中一個法寶!而且桃膠可以清血脂,有助排便同舒緩壓力,對於女性黎講係特別有益!
同埋佢地甜品係絕對少甜, 聽講無落糖,純粹靠紅棗同埋杞子甜味,真係好清香好正!

📝 官方網站
www.timbeelo.shop

燕窩椰皇鮮奶燉蛋白 HK$49

佢呢個燉蛋白用原個椰皇燉,而蛋白唔係溝水,係用原個椰皇水黎燉!真係超級清香呀!

佢用椰皇水黎,所以食出黎個甜味真係完全唔同,平時出去食燉椰皇蛋白係用糖溝出黎,呢個真係不得了,好清甜好天然呀~~~~~
椰皇燉蛋白都未講完,仲有面頭一大堆燕窩!好誇張好正呀~~~~~

我諗好多女仔而家都睇到心心眼了吧? 真心好正好養顏,勁多蛋白質,可以補骨膠原呀~~~~
超正呀, 真係好好味~~~大推
🔥窮遊達人 Mr. Travel Genius🔥

原個木瓜雪耳燉鮮奶HK$45

呢個木瓜燉雪耳比較正常,無咁精彩,不過佢就好足料,有超多雪耳,又係女性補骨膠原一流,清心潤肺,加上木瓜既熟度岩岩好,一啖入面有齊雪耳木瓜蓉,淡淡牛奶清香,口感好豐富。

呢款又係無落糖的,全靠裡面有紅棗杞子木瓜甜味,所以女仔食左唔怕肥呀~~~

見佢地D燉湯同甜品咁正,就同老細吹下水啦,老細話佢地鋪頭做街坊生意,有街坊指定一d湯水係佢地menu冇既,佢地都一樣會幫客做架!
例如有客人keep住同佢地訂素湯,要無肉嘅,佢地都會特別燉比客人,真係好正~

頭先咪話佢地D糖水無糖嘅,有糖尿比較高既客人要佢地做走甜/少甜既糖水,佢地都有幫客人整架,真係好細心好有愛。
我覺得佢地好有心,盡量都滿足唔同客人既需求,希望客人食完都會感受到小店既人情味。

如果你住馬鞍山線,咁你就有福啦!因為真係可以成日去飲啦~~~
如果我住果頭我諗我日日都去買黎飲,性價比真係好高呀!

我覺得我最推薦果樣係桃膠糖水呀~~~因為真係好多大大舊桃膠呀!!!!!!
我覺得佢整體價錢感覺上都有少少貴, 但食完佢裡面真係超足料,試完真係覺得佢係超值添呀, 究竟有無錢賺架????

最後我一個人包底食哂,真係好正~~~~搵日想再去食呀~~~
2020-12-15
  • 青邊鮑魚日本元貝花膠螺肉瘦肉湯