2019-10-09 118 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔).好少食避風塘炒蟹,今日特意過黎銅鑼灣試下蔡瀾都話係蟹皇嘅喜記(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 我同爸媽男朋友一齊食,叫左個四人套餐!價錢係$988(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)一入到去環境唔錯,而且有蔡瀾嘅毛筆題字!. ⚜️避風塘炒辣蟹⚜️ .叫左小辣嘅一嚟到嘅時候簡直嘩然(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)充滿着惹味味嘅蒜同大葱,仲有調節辣到嘅乾辣椒🌶️每隻蟹都非常之大隻,肉質厚實!.⚜️豉椒炒蜆⚜️.豉椒炒蜆食落應該係加入左豆瓣醬,非常非常之惹味,蜆肉索晒啲汁(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 好正啊.⚜️生炒骨⚜️ .個生炒骨比起我預期中仲要好食,肉質嫩,肥瘦適中,而且味道調配得剛剛好!.⚜️蒜蓉粉絲蒸扇貝⚜️ .蒜蓉粉絲蒸扇貝絕對係一樣冇得輸嘅嘢食啊(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)店員仲話叫我地可以加入避風塘炒蟹入邊嘅蒜蓉,果然更加好食!而且扇貝勁大粒,又新鮮!.⚜️蒜蓉炒時蔬⚜️ .蒜蓉炒時蔬今日係油麥菜,咁啱我哋四個都好喜歡食油麥菜㗎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).⚜️楊州炒飯⚜️ .套餐可以俾你揀楊州炒飯或者避風塘炒河粉,我哋見已經有避風塘炒蟹啦就叫咗個相對清小小嘅楊州炒飯,配埋生炒骨食!—————————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔)

⚜️避風塘炒辣蟹⚜️

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️️⭐️️
📌喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔)
灣仔謝斐道379號1-4號舖地下
—————————————————————-
#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#吃貨#美食#打卡好去處#相機食先#銅鑼灣美食#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #hkdessert#foodporn #hkfoodblogger#instafood #instagram #foodstagram#foodie#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記 #海鮮 #扇貝 #瀨尿蝦 #蜆 #波士頓龍蝦 #黃金蝦 #避風塘炒河