2010-12-02
dept傳統,每年阿head都請食飯,由於今年十二月公司附近酒店buffet都加價,提前在今日食。舊年去公司附近m字頭酒店,一致讚好,今年貪得意改o黎呢度。(又附帶一提,佢係貴過m字頭間酒店)自問由三星級酒店食到五星級酒店buffet都食過,好多頭盤唔得,熱盤得,熱盤唔得都甜品得,甜品都唔得,起碼杯咖啡得。自問都唔係咁挑嘴o既人,去食自助餐總會搵到o野食。呢間號稱五星級酒店勁呀!無樣得,實在好難得。(最大件事佢仲要原價每位318lunch buffet)我唔講佢d位逼到嘔茄,唔講佢三舊幾水buffet得幾張枱,講o野食。刺身﹕五款,三文魚、八爪魚、北寄貝、吞拿魚同埋有隻有皮魚。三文魚﹕迴轉壽司貨色;八爪魚﹕同上;北寄貝﹕變變地色,我唔敢試;吞拿魚﹕d色一睇唔新鮮,咪搞。有皮魚﹕我唔食。另外仲有壽司,呀,大家注意喎,無冷麵無蕎麥麵喎!得一個手掌咁大o既壽司粒飯。轉過去睇睇個沙律吧,啦,我十二點半去到,佢生菜有兩款,之但係……得番好少,係少到見底!我之後再行多幾轉都無添!仲有少少頭盤,但係不知名到你唔想食,最奇特佢放o左兩隻碟(冷盤),一盤牛展,ok,但係另一盤係雞—係bb雞囉!細隻到爆!
刺身﹕五款,三文魚、八爪魚、北寄貝、吞拿魚同埋有隻有皮魚。
三文魚﹕迴轉壽司貨色;
八爪魚﹕同上;
北寄貝﹕變變地色,我唔敢試;
吞拿魚﹕d色一睇唔新鮮,咪搞。
有皮魚﹕我唔食。
仲有少少頭盤,但係不知名到你唔想食,最奇特佢放o左兩隻碟(冷盤),一盤牛展,ok,但係另一盤係雞—係bb雞囉!細隻到爆!!
當日打電話去,佢話有生蠔、有龍蝦,係,有蝦,有龍蝦(仔),長腳蟹都有少少,之但係,無味(如果咸味係味的話),生蠔先最精彩,我以為係八十年代先至話要搶生蠔遮(的確舊年去m記d生蠔係有個師父不停開不停添,多到你唔想食),點知呢度都要o架!之但係搶得到未必好喎,細隻都唔在講,痴殼兼有沙先出事,仲有喎,得檸檬咋,無果隻橙色汁,更唔好講話辣椒仔。
湯,兩隻,西湖牛肉羹同埋蕃茄xx湯,響咁o既情況下,算係咁。
芝士﹕我去好多間,d芝士款無十款都八款,佢…四款。
熱盤﹕剩講熱盤,我以為係去飲前果d cocktail,少得可憐,兼都係果句,你睇到d款,實在唔想食。(我有同事話d炒飯、炒麵ok,但係你唔係叫我三舊幾水o黎食炒粉炒麵o卦?)
粉麵檔﹕呢個一定要講,我見過最衰o既粉麵檔,起碼都幾款丸、肥牛,兩款菜咁呀,佢?得帶子、龍蝦丸、魚旦、菜就得菜心同九菜(真九菜!),都算,佢滾好耐!結果條菜好老!帶子經已無味。
講起無味,一定要講肉檔,我終於明「雞有雞味」真係金句,佢羊髀無羊味,燒西冷無牛味,好似放舊唔知咩肉入口咁!
天婦羅,佢最貴果樣叫蝦我都預o左,又係無味!已經睇住佢新鮮炸起,真係我煮好味過佢!
咖喱,多款選擇,不過我唔食辣,但係附帶一提,佢d熱盤逼晒響門口一張細枱度,反而咖喱得到善待,有o野熱住。
好戲在後頭,甜品先扯火。喂,酒店甜品,唔係差成咁呀。款少我忍你,但係真係好難食…舉例佢有列係咖啡甜品,嘩!款款都無味,搞咩呀?我諗唯一可取係d…生果囉!(佢果d炒雪糕……喂!大佬呀,唔係求其搵d雪糕隊落舊乾冰度炒就得o架!)
今次自助餐,第一次由十二點半食到一點度已經無乜意慾食,更精彩係到點半,有個侍應走埋o黎問我地餐飲,ok,唔緊要,但係唔好收我地d刀叉囉!你叫我地叫o野飲,我地都未話食完!
餐飲,次次我都會叫熱咖啡,今次亦係,一般我嗅一嗅咖啡,因為雖然我唔飲黑啡,但係新沖出o黎咖啡係好香的,今次一嗅…出事!咩味?試一啖,剩苦味,加大量牛奶,無幫助。真係我響office沖d即溶咖啡都好過佢!!
呢間酒店,我地成個dept一致通過,試完,以後唔駛o黎!
係,順帶一提,由於唔係我俾,上司請,我唔太知最後幾銀,總之佢十一月(十二月加價)午餐就318一位加一,有某d白金卡就有折。(但係真係貼錢都唔o黎!)
(唔怪得一點多少少d人已走晒,同埋d伙計個個黑口黑面,問佢生蠔,黑住面話﹕開緊啦)