餐廳: 咖啡園
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
復活節假期前夕,係Klook book 左個港麗酒店Staycation package,包一晚普通酒店房住宿加二人咖啡園Lunch Buffet同Breakfast Buffet,$2000樓下就得啦,平又好似唔係特別平,不過我地帶左兩個幼童都唔另外收錢,即刻就變左好抵。首先食餐咖啡園Lunch Buffet先check-in。印象中可能好多年前黎過咖啡園一次,不過已經唔多記得。呢度既buffet table好集中,可以話方便但係都可以話集中左d人流所以有d逼。凍海鮮有龍蝦鉗,蝦,seafood salad,青口。龍蝦鉗要自己再補剝殼,有d麻煩,d龍蝦肉又無味,試左一次就無再試。蝦又要自己剝殼又無味。Seafood salad靠個醬又係無味。青口比較好因爲較爲有少少海鮮味。刺身終於可以自己夾!主要係三文魚,希靈魚同間中有一次見到有蝦。三文魚正常,希靈魚爽脆,蝦都可以。壽司有好多款不過我少食,有蝦壽司,不過其他款主要係平價壽司,唯一一次見到有鰻魚,試過都正常既。其他飯卷我都無食,不過我d小朋友食左好多!前菜有五香牛腱,中東米沙律,牛脷沙律,意大利青瓜黑醋沙律,意式香腸等等。試左牛脷沙律

凍海鮮
龍蝦鉗,希靈魚,三文魚,seafood salad

刺身壽司
三文魚刺身,蝦壽司,飯卷,沙律,牛脷沙律

前菜

前菜有五香牛腱,中東米沙律,牛脷沙律,意大利青瓜黑醋沙律,意式香腸等等。試左牛脷沙律,ok啦。

沙律

沙律菜選擇幾少,連車厘茄,紅菜頭,玉米等等都無,雖然都算新鮮,但係感覺唔夠菜食。傍邊有好多toppings可以自己加係沙律上面。

芝士麵包

沙律

芝士同麵包都有好幾款,芝士上面都有果仁如核桃。有一款圓形既忌廉芝士超滑好好食。我d小朋友好鍾意薄薄既薄脆餅乾,有d麵包則太硬。

Western Corner

Western Corner 有煎鱸魚,燴牛,通心粉,香草燒新薯同西蘭花。煎鱸魚ok。燴牛都幾淋同入味。西蘭花好好味。

湯有兩款,分別係中式老火排骨湯同蘑菇忌廉湯。試左中式老火排骨湯,無味既。

Noodle Station

Noodle Station有幾款麵條揀,幾款湯底(鷄湯,牛湯同冬陰功),配料都係雲吞,丸類同菜。我地無試到。

Roast Station

燒牛肉,三文魚

Roast Station 係最正既!有燒牛肉, 中式燒肉,雞髀同三文魚。燒牛肉基本上每一輪質素都好好,好淋同牛味都ok,加蘑菇忌廉汁最好食,又滑又好味!汁都有5款揀。不過未食夠就唔再refill......中式燒肉較肥,皮有d硬過龍。三文魚ok。呢度居然有燒原個蒜頭,好甜!仲有燒番茄仔,意式瓜同炸薯條。炸蝦非常好食,不過中間既蝦肉好少。意粉有一兜兜細細兜俾人攞。

Chinese Corner

辣酒煮螺,中式燒肉,燒鴨,炸蝦,燴牛

Chinese Corner有椒鹽排骨,燴鷄,蒸時令魚,蒜蓉炒菜心,辣酒煮螺,叉燒,燒鴨,燴伊麵,印度咖喱鷄,印度飯等等。辣酒煮螺最好食,少少辣而螺肉新鮮結實。椒鹽排骨同燴鷄都ok。叉燒好瘦。無貴價野食,而質素只係過得去啦。

甜品

甜品都有好多小蛋糕,有芝士蛋糕,咖啡朱古力千層蛋糕,蜜桃慕斯蛋糕,泡芙,美式朱古力撻,意大利奶凍,熱情果慕斯,朱古力布朗尼。芝士蛋糕自助餐黎講都可以既。咖啡朱古力千層蛋糕全無咖啡味,只係食到兩層。泡芙還可以。意大利奶凍滑溜但無味。朱古力布朗尼太淋。呢度無甜品值得encore......

牛油蛋糕,朱古力蛋糕,士多啤利芝士蛋糕

反而呢d原個蛋糕切開就好好食!朱古力蛋糕好香好滑,朱古力味道又唔會過膩。士多啤利芝士蛋糕超好食,芝士濃又滑,加上士多啤利jelly面少少酸同濃厚餅底,我覺得只有呢兩款蛋糕值得encore,可惜朱古力蛋糕出左一轉就無......食完行出餐廳見到原個士多啤利芝士蛋糕賣四百幾。左邊牛油蛋糕無試。
士多啤利芝士蛋糕,芝士蛋糕,朱古力蛋糕,朱古力布朗尼,咖啡朱古力千層蛋糕

雪糕,曲奇

Movenpick雪糕

雪糕係Movenpick,獨立一杯杯自己攞。有朱古力,雲厘拿,士多啤利,意大利奶凍,咖啡味道。可惜我完全唔係Movenpick粉絲,覺得Movenpick完全唔夠哈記濃厚,食之無味。右面係曲奇。

焗蘋果脆餅,牛油麵包補丁同黑芝麻糊

意大利奶凍,士多啤利芝士蛋糕,焗蘋果脆餅

黑芝麻糊
甜品仲有焗蘋果脆餅,牛油麵包補丁同黑芝麻糊。焗蘋果脆餅算幾好,脆脆地新鮮蘋果粒又多,加雲厘拿醬好食。居然有黑芝麻糊糖水,可惜太稀。
生果

西瓜,蜜瓜,哈密瓜,菠蘿

鮮莓

生果有常有既西瓜,蜜瓜,哈密瓜,菠蘿,原個梨同青蘋果。最正係有好多鮮莓!蜜瓜同哈密瓜則太硬。
凍朱古力

每人包一杯餐飲。我地要左脫脂奶凍朱古力。味道好好飲,又滑又重朱古力同奶味!

環境就無得彈架啦。話嗮都係高級酒店,樓底高,裝修好,感覺舒服。不過收碟就慢左d,唔知係唔係今日人多,但係幫手影相個位哥哥非常好人,幫手執執張枱先影,要加分!不過原價好似要四百幾,如果d野食係咁就差d。今次Staycation包埋就勉强俾ok啦。但係要我俾呢個價錢又無乜好野食就唔係好抵啦,而好野居然係唔refill既......
2021-03-31
Roast Station
牛油蛋糕,朱古力蛋糕,士多啤利芝士蛋糕
焗蘋果脆餅,牛油麵包補丁同黑芝麻糊
生果
鮮莓
凍朱古力
2021-06-05 201 瀏覽
今天同朋友去食自助午餐,之前已經食過呢間幾次都覺得唔錯,所以今次再去。今日發現海鮮種類太少,只有波士頓龍蝦鉗,蝦,青口,螺。 沒有蟹腳同龍蝦! 實在非常失望!未食已經有衝動想離開!另外壽司見到個樣已經唔想食,又沒有刺身!熟食種類又唔多,款式唔吸引!甜品只有幾款,雪糕只有Dryers杯裝,之前都有Movenpick!星期六食要498,恒生卡8折,埋單都要450,完全唔值!沒有下次了!希望想去食嘅人,諗清楚先!
另外壽司見到個樣已經唔想食,又沒有刺身
熟食種類又唔多,款式唔吸引!
希望想去食嘅人,諗清楚先!

2021-06-05
2021-05-07 1268 瀏覽
Staycation 最開心瞓醒後可以食個極豐富嘅早餐,我們一早到來當然行一圈睇吓有什麼好食,通常我都睇下點心先,款式還可以啦!尤其有一個係豬豬樣好可愛呀,另外當然有即場煮嘅奄列,有沙律、麵包、西式早餐、日式早餐⋯⋯等等,不過我個人覺得酒店嘅中式點心就一般般啦!西式食物都keep到水準,另外早餐服務方面還可以服務員反應都很快,當然他們的咖啡非常好飲👍🏻畢竟是自助餐所以人流比較多!Staycation 包早餐也是一種享受!
Staycation 包早餐也是一種享受!
2021-04-05 3196 瀏覽
第一天晚上:入住package包了兩小時自助晚餐,食品款式算多元化,但質量普通,如要付全費,個人覺得有更好的選擇,如今staycation包了,當然是抵假期關係,當然非常多人,但座位有一定的空間,不錯👏🏼第二天早上:吃自助早餐,Order了煎雙蛋,但這份雙蛋實在令人很懊惱,怎會有這麼多鑊屎都給客吃向經理反映意見,經理處理得不錯👍🏼,取走鑊屎煎蛋🍳,再煎過給我們。等了若干時間,煎雙蛋呈現眼前,當然一粒鑊屎也沒有,還有燶邊和煎蛋底,好吃經我們從碟的大小和暗花紋觀察,及等了很久的時間,推測這雙蛋是廚房弄的,果然,我們推測是對的,經理處理得令人滿意😏
第一天晚上:

假期關係,當然非常多人,但座位有一定的空間,不錯👏🏼

第二天早上:
煎雙蛋

2021-03-21 3024 瀏覽
作為一個好喜歡食酒店自助餐嘅人,Conrad嘅自助餐係我細細個已經經常黎嘅一間。呢度地方唔算好大,食物種類亦唔算好多,但有時候大同多反而未必代表精。每次黎都會好想食呢度嘅厚切燒牛肉酒店作為金鐘三寶之一,餐廳員工訓練有素,食物烹調同食材嘅新鮮度絕對不需要擔心。是日黎食星期日自助午餐,海鮮有大大隻長腳蟹、波龍鉗、海螺、青口同蝦。每一樣都好新鮮!此外,壽司好精緻、熟食都好熱好惹味,個人推薦黃金炸大蝦!甜品每一樣都細細件俾你可以試多幾款,非常好!

每次黎都會好想食呢度嘅厚切燒牛肉

長腳蟹

此外,壽司好精緻、熟食都好熱好惹味,個人推薦黃金炸大蝦!

甜品每一樣都細細件俾你可以試多幾款,非常好!

長腳蟹
  • 各式甜品
  • 黃金炸大蝦
2021-03-17 2520 瀏覽
buffet怪食過呢度幾次,因為方便容易訂到位,一班朋友揾地方食下hea下,係臨急揾地方的不二之選推介凍海鮮,龍蝦同蟹腳刺身,迷你片丼都ok熱盤食花膠同燉湯戶外BBQ station:羊同豬仔骨,蝦都不錯甜品就算啦~食下雪糕okHilton gold member有75折其他信用咭,好似恒生有85折
推介凍海鮮,龍蝦同蟹腳
刺身,迷你片丼都ok
熱盤食花膠同燉湯
戶外BBQ station:羊同豬仔骨,蝦都不錯
甜品就算啦~食下雪糕ok
Hilton gold member有75折
其他信用咭,好似恒生有85折
  • 龍蝦
2021-03-15 1398 瀏覽
第一次寫食評,因為太懶嘅關係從來都唔寫食評,不過今次真係忍唔住要寫,希望唔好有人同我一樣中計。見到恆生卡黎食自助餐有8折又有人話呢度唔錯,諗住未食過黎試下,點知試完真係難忘。由前菜開始講冷盤海鮮5款:蟹腳,龍蝦,蝦(龍蝦d肉好硬跟本吞唔落,至於蟹腳就好水,蝦就正常野)青口,翡翠螺(唔夠新鮮,嗅都嗅到有陣味)沙律係少有值得讚,用嘅菜新鮮同埋唔係平價菜前菜款式好少,唔夠10款日式魚生壽司就。。算把啦三文魚都無,一黎比幾片赤身你可以唔係腩都超多根熱食菜式種類少都我唔知有咩好食嘅情況下食左片牛扒,又係好硬。。唔飽諗住食碗麵,結果可以選擇嘅係魚片,魚蛋,肉丸,獅子狗。。加埋菜都唔夠10款配料,點解可以連一兩片牛肉豬肉都無去到甜品我已經完全無胃口求其食杯雪糕算所以比唔到意見總括而言,成餐飯除左個地點同服務之外我完全搵唔到有咩其他野係令我覺得自己喺一間5星級酒店度食緊自助餐。特別事件:一)食食下前菜突然有人拎住唔知不停拷,原來係有龍蝦意大利飯,不過唔係特別好食但係佢就攪到有少少嘈。二)出去攞完熱食番黎佢竟然放左杯cherry ice cream 喺我個位,真係好貼心,不過我想講我仲食緊熱野,我都唔知
由前菜開始講冷盤海鮮5款:
蟹腳,龍蝦,蝦
(龍蝦d肉好硬跟本吞唔落,至於蟹腳就好水,蝦就正常野)
青口,翡翠螺
(唔夠新鮮,嗅都嗅到有陣味)
沙律係少有值得讚,用嘅菜新鮮同埋唔係平價菜
前菜款式好少,唔夠10款
日式魚生壽司就。。算把啦
三文魚都無,一黎比幾片赤身你可以唔係腩都超多根
去到甜品我已經完全無胃口求其食杯雪糕算所以比唔到意見
特別事件:
二)出去攞完熱食番黎佢竟然放左杯cherry ice cream 喺我個位,真係好貼心,不過我想講我仲食緊熱野,我都唔知食唔食好結果食左一啖試味之後溶曬
優點:服務態度真係一流
缺點:其實我都好明白疫情下無咩客,所以可能食物預備果方面同疫情前唔同,不過真係好想講如果做餐飲做自助餐做到咁不如停左佢唔好做住,好過做衰自己個名。
*以上只係發表個人意見經歷
2021-02-15 2476 瀏覽
COVID-19嘅疫情仲未過去,同時亦洐生咗好多新行業,staycation就係其中一樣。以往香港人放大假例必去日韓台呢啲地方旅行。但2020年所有人都被迫留港。好多酒店都推出staycation,一晚酒店包兩餐buffet疫情下我都去咗港麗酒店staycation咗一日。我哋個package係包一晚酒店,一餐lunch buffet同一餐早餐buffet,check in 完就即刻落去食午餐先。午餐嘅選擇比我想像中少好多。最後揀得落手嘅只有海鮮同生果。有啲失望
以往香港人放大假例必去日韓台呢啲地方旅行。
最後揀得落手嘅只有海鮮同生果。有啲失望
2021-01-31 2932 瀏覽
好似好耐無來Conrad garden cafe食lunch,今日又來睇下有咩嘢食,原來有改善左,抵讚,點心有蝦餃和燒賣,之後無架,雪糕用返獨立一個個movern pick,應該係要咁,原因就係衞生問題,Conrad 真係會鈴聽客戶意見,值得嘉許,今日都無食刺身,原因係唔啱食,同埋一碟碟放埋雜錦刺身,唔想嘥嘢,其實最好有個廚師即切,客人要咩即切最好,我都淨係食油甘魚,八爪魚,帶子刺身,其他都唔食,甜品個apple pie係超正,好脆口🥂🥂
,點心有蝦餃和燒賣
,Conrad 真係會鈴聽客戶意見,值得嘉許
,好脆口🥂🥂
2021-01-31
2021-01-21 2562 瀏覽
【🍴自助晚餐@ 𝒞𝑜𝓃𝓇𝒶𝒹 ℋ𝑜𝓃𝑔 𝒦𝑜𝓃𝑔】..▪️凍海鮮區🦞有龍蝦 蟹腳青口 海螺 蝦 同埋蜆 全部海鮮都好新鮮💦 最推介龍蝦!! 有膏😻 肉質爽口彈牙 而且refill得密👍🏼 保持新鮮同衞生之餘 亦唔怕搶唔到🤣蟹腳同蝦都甜嘅~青口偏細隻 海螺正常 蜆肉一般▪️日式區/冷盤全部分好曬一碟碟😯 刺身每份四件 唔會好冰凍 質感ok 吞拿魚蓉飯就一般 感覺不太新鮮 飯亦偏硬😣沙律試咗煙三文魚藜麥 同燒吞拿魚味道一般😐▪️西式/戶外燒烤區🍖西式有牛 豬 雞同三文魚🐟 燒牛肉🥩味道正常 配菜同醬汁都有好幾款~戶外燒烤唔算好吸引 淨係試咗少少🙈 燒扇貝比較細粒 味道ok 羊架雖然偏薄身 顏色較深 但食落肉質唔會靭👍🏼▪️中式區/即煮粉麵都係燒味同小炒嗰啲 (eg花膠時蔬, 咕嚕肉)海南雞飯 雞胸肉唔嚡 不過啲油飯完全冇味😂 飯亦偏淋 咕嚕肉同蒸蛋普通 即煮粉麵淨係叫咗碗菜配喇沙湯🤣 正常咁啦~▪️甜品區🍰最特別係棒棒窩夫🧇 熱食好鬆脆 但食嘅時候有啲狼狽😣Movenpick雪糕有3款口味(espresso😋) 用嚟配窩夫唔錯~除咗鮮果撻同Apple crumble冇試到 其他甜品真係唔好食😐 賣相
【🍴自助晚餐@ 𝒞𝑜𝓃𝓇𝒶𝒹 ℋ𝑜𝓃𝑔 𝒦𝑜𝓃𝑔】
▪️凍海鮮區🦞

▪️日式區/冷盤

▪️西式/戶外燒烤區🍖

▪️中式區/即煮粉麵

▪️甜品區🍰

除咗鮮果撻同Apple crumble冇試到 其他甜品真係唔好食😐 賣相亦唔吸引朱古力慕絲唔滑 芝士餅同慕絲蛋糕冇味 脆皮泡芙淋嘅 芒果布甸同啫喱一般🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ (五星級酒店嚟講 質素真係差咗啲..
呢度嘅環境都幾舒服 座位闊落 枱與枱之間有足夠距離👍🏼 衛生方面🧼凍海鮮同冷盤附近有搓手液提供 枱面有口罩套 餐廳亦將部份食物分成小碟~不過大部份都冇蓋上👀

(上述只反映當日的情況🙌🏾)
---------
2020-11-29 2263 瀏覽
今日試左Conrad Buffet Staycation package, 包2人早餐,happy hour, tea set架,8:15pm仲食埋buffet,價錢2189,早餐質素不及以前那麼好,tea set 架就算做得幾多,happy hour都不錯,夜晚buffet 嘢食就見人見智,好食嘅有Lobsters,長腳蟹、movenpick ice cream,露天燒烤有蝦,雞翼,牛,羊架等,刺身就一般,得最普通三文魚、吞拿魚、八爪魚食落去有渣、希靈魚。油金魚都無就真係差啲。但我都會嚟,原因是我是Diamond member,無論executive lounge staff和餐廳員工都好nice,大家都好熟悉,值得一讚✌🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Movenpick    Ice  cream
酒和汽水
龍蝦
  • Dinner buffet
2020-11-15 7792 瀏覽
Staycation可以上59樓的Executive Lounge或LL層的Garden Cafe。琴晚去過Executive Lounge,今日都係揀試新餐廳。9點去到,都要等一等先入得。以為LL層會好暗。但原來好光猛,餐廳出面就係游泳池。環境呢個corner 係西式早餐,all day breakfast。有egg benedict, 薯餅,煙肉,炸魚柳,腸仔同西蘭花。細佬話Egg Benedict薯餅勁脆魚柳啱啱好,外脆內軟腸仔都好味唔鹹。可惜西蘭花就有啲淋。呢個corner係pastry,蛋糕,waffle同西式包點。試左燕麥牛角包,朱古力酥同一款甜的酥。牛角包唔脆,少少淋朱古力酥好酥脆,又唔太甜。另一款甜酥唔知咩饀,只係食左一半呢度係yogurt corner,淨係揀左啲生果來食呢個凍盤corner, 有ham,煙三文魚,煙鮫魚,蟹肉牛油果杯,煙三文魚puff等。生果區好多款生果見到都開心!另一個乳製品corner.仲有中式早餐corner。有即煮粉麵檔,有點心,有粥。當然唔少得沙律corner。每枱都有盆多肉植物好全部生果都好甜,要encore呢個雲吞麵都好高質素麵爽彈,雲

薯餅勁脆
魚柳啱啱好,外脆內軟
腸仔都好味
唔鹹。可惜西蘭花就有啲淋。

試左燕麥牛角包,朱古力酥同一款甜的酥。
牛角包唔脆,少少淋

朱古力酥
好酥脆,又唔太甜。
另一款甜酥唔知咩饀,只係食左一半

呢度係yogurt corner,淨係揀左啲生果來食

生果區好多款生果
見到都開心!

另一個乳製品corner.

仲有中式早餐corner。有即煮粉麵檔,有點心,有粥。
當然唔少得沙律corner。

每枱都有盆多肉植物

全部生果都好甜,要encore

呢個雲吞麵都好高質素
麵爽彈,雲吞大粒,多蝦。可惜個湯唔得,同埋雲吞太淡味

有機會可以再試呢間餐廳丫!

2020-11-12
2020-11-11 2991 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 instagram: foodkilled_dk香港第一Brunch🙂任飲巴黎之花🥂$898一位🌝等足3個月先有得食🤪今日介紹一個全香港最高級既Brunch 🥂有得比你任飲巴黎之花😈 我上網查過要成$300一支🙂 所以你飲三支已經可以回本😈 大家記得早少少去訂位,因為都要等成3個月🤒 港麗成個八樓都係brunch 範圍入面😊 大部分食物都可以拎到,有小部分就要落單,就係佢果啲主菜🌝我食晒全部5個主菜😈 佢哋比酒你亦都唔會就住就住🥂比超大杯比你😂 我自己都飲咗兩支香檳😂-🥂 #港麗星期日Brunch 🥂 ($898)一開始當然由凍龍蝦,虎蝦開始🔥凍龍蝦體型好大肉都算彈牙🙂 虎蝦就超級大隻但係肉質唔新鮮🤒 食一隻就夠😂佢地仲有巴馬火腿同蜜瓜食🤪 而且質素都唔差🤨 佢地亦都有燒乳豬同片皮鴨食🙂 新鮮熱辣都幾好食😈 佢哋既烤牛肉就真心好食🌝 生熟啱啱好😦而且肉味都十分之濃🌝 令我一個人將佢成塊肉食曬😂 大家記得去試🤪之後就到主菜 要親身同侍應落菜先食到 我叫咗烤羊架,牛柳,烤魚,肉丸,烤大蝦🤤 最正係羊同牛😈 高質素😊講一講支香檳🍾️巴黎之花 飲落口好順喉 而且你留意下佢個
香港第一Brunch🙂任飲巴黎之花🥂
$898一位🌝等足3個月先有得食🤪

🥂 #港麗星期日Brunch 🥂 ($898)
一開始當然由凍龍蝦,虎蝦開始🔥

佢地仲有巴馬火腿同蜜瓜食🤪 而且質素都唔差🤨
佢地亦都有燒乳豬同片皮鴨食🙂 新鮮熱辣都幾好食😈

講一講支香檳🍾️巴黎之花 飲落口好順喉 而且你留意下佢個氣咆 係一條直上 係好野先會咁🙂 我好努力咁飲到兩支 因為食咗太多野 太飽😈 聽講以前有大支版 有更多氣飲得更爽,不過武漢肺炎關係就冇咗☹️

最後佢仲會上一大盆甜品 全部質素都正正常常 唔食都冇乜所謂😦

總結來說 食物🦞同飲品🍾️都高質 gogogo🥂
🎈 金鐘金鐘道88號太古廣場港麗酒店8樓
平均傷害:$950
好味值:8/10
2020-11-11 1795 瀏覽
Garden Cafe 係真係幾一流嘅早餐,環境舒適,樓層夠高,有indoor or outside 座,早餐款式都幾多野食,有 yogurt、飽點、沙律菜好新鮮、有即煮粉麵、中式點心就差啲,以前有蝦餃燒賣,現在就得牛肉粉果下價嘢,如果可以提升返變返蝦餃燒賣就會覺得成個級數提高返晒,但最正都有炸蝦角,數得出嘅酒店都未必有,另外果汁款式都好多,有甘筍汁、橙汁、西柚汁,和咖啡茶等等,由於餐廳收11:00am 高峰時期會係9-10am 通常都要排幾張枱
即煮麵檔
2020-11-11