2020-10-09
今日放咗工就約咗同事去附近一間西餐食飯~我地平時放lunch 散步都會見到佢覺得好精緻,今次就一齊黎試喇~~~餐廳有兩層,下層位置唔算多,上面應該多位好多!今次我地被安排喺下面,一黎到店員好主動比menu我地同埋介紹當日推薦菜~~Daily soup:呢日餐湯係粟米忌廉湯,非常濃稠,有滿滿粟米嘅清甜味,配料仲有香脆嘅麵包粒,增加不同嘅口感。Beets and Cheese Salad :Beets and Cheese Salad用上菲達芝士,入口即化,其奶香味與紅菜頭所帶嘅清新味道,相互配合,再加上黑醋和餐廳自製的沙律醬,更有另一番風味。卡邦尼意粉,傳統西餐經典菜式,意大利煙肉較為厚身,其油香肉味亦非常突出,為意粉增添上不同口感和味道,而意粉口感滑身,醬汁濃稠,每條意粉都帶住滿滿嘅醬汁,非常creamy 。Daily Fish Market papillote:呢個係一款非常傳統嘅法國菜,而flagship完全能夠做到法國傳統味道,食材用料亦非常講究,每日均會去街市選購,保證食材嘅新鮮度。而呢道菜功夫亦非常繁複,如要將魚細心起骨,然後將其表面煎到香脆可口,淋上特製汁醬,再用上香草,檸
餐廳有兩層,下層位置唔算多,上面應該多位好多!
Daily Fish Market papillote:呢個係一款非常傳統嘅法國菜,而flagship完全能夠做到法國傳統味道,食材用料亦非常講究,每日均會去街市選購,保證食材嘅新鮮度。而呢道菜功夫亦非常繁複,如要將魚細心起骨,然後將其表面煎到香脆可口,淋上特製汁醬,再用上香草,檸檬,薯仔,同時令嘅瓜果切片鋪在魚塊嘅底和面上,再用紙將其包裹密封烤焗。
紙包魚味道豐富,魚肉吸收左醬汁嘅味道外,仲有香草味,檸檬嘅清新味,而檸檬亦可辟除魚肉嘅腥味,魚肉口感亦做到鮮嫩多汁,外皮仍保持香脆,個人認為呢間餐廳呢個菜做得非常好。
檸檬撻:餐廳自家鮮製,檸檬香氣撲鼻,撻皮脆身,無因為其吉士醬嘅關係變淋,而味道亦得宜,不會太甜太酸,是款清新脫俗嘅甜品,可為整餐晚飯帶來完美嘅句號。