2019-05-22 219 瀏覽
今日同朋友去銅鑼灣一棟新起既building到食晚餐上餐廳個條樓梯幾有海洋氣息呢間餐廳以音樂作為主體, 氣氛同裝修都充滿音樂感我同朋友都叫左個tasting menu dinner食,第一道前菜係吞拿魚油漬嚟, 食落好新鮮, 因為加左檸檬汁帶有d酸酸地既味道,好開胃我朋友平時唔鐘意食吞拿魚都話好食第2道前菜係和牛春卷同埋鱈魚片和牛春卷好有驚喜, 初初時為入面係和牛蓉嚟,點知係一整片和牛, 而且炸完口感一D都唔乾, 仲好鮮嫩, 完全做到外脆內軟既好感,好正鱈魚片係成色好靚, 好感口脆食幾香鱈魚味, 配埋佢個泡菜mix蛋黃醬一流餐湯係蒜香南瓜湯嚟, 一食落去有d嚇親因為原來係凍湯嚟, 我都係第一次飲, 味道出奇地好唔錯, 首先呢飲落口個湯係好香甜既南瓜味嚟, 吞落去個下就會有好香既蒜味.  好有層次, 好好飲火鍋既湯款我地就揀左法式海鮮湯,個湯靜係聞落已經好鬼死香呢到既和牛係標榜由日本既日山集團入口, 係日本國內出名品質一流既牛肉品牌嚟,  品質有保證, 店員提我地淥3-5秒就岩岩好,和牛好鮮嫩入口即溶, 油香係口入面慢慢散發出嚟, 唔點醬都已經覺得好正佢火鍋配料既醬有成9款咁多, 我自己
今日同朋友去銅鑼灣一棟新起既building到食晚餐
上餐廳個條樓梯幾有海洋氣息
呢間餐廳以音樂作為主體, 氣氛同裝修都充滿音樂感

我同朋友都叫左個tasting menu dinner食,
我朋友平時唔鐘意食吞拿魚都話好食
和牛春卷
第2道前菜係和牛春卷同埋鱈魚片
鱈魚片

蒜香南瓜湯

法式海鮮湯

火鍋既湯款我地就揀左法式海鮮湯,個湯靜係聞落已經好鬼死香

日山A5和牛拼盤

火鍋配料既醬有成9款咁多, 我自己最鐘意既就脆蝦炒XO醬, 店員話係自家製既醬嚟, 比起普通既XO醬多左一份蝦既香味.味道相當濃郁, 點肉食間直一流

本地海鮮拼盤
 海鮮拼盤d海蝦好新鮮, 蜆肉好大隻威落鮮甜, 魚肉都好好食

蔬菜都標榜係用本地既菜, 我特別想提下佢D牛丸, 平時我麻麻地食牛丸既因為覺得好大浸雪藏味, 但呢間D牛丸係一D雪味都冇, 牛肉既反而好香好出, 咬落去有油份滲出嚟, 超級香

食完野記得一定要飲佢個湯, 入晒味好好飲

自家製意大利麵
打完邊爐就上左呢道意大利麵, fusion菜嚟, 係意大利麵係自家製, 配上應該係日式蕎麥麵既醬汁, 味道出奇都好夾, 上面塊和牛好鮮嫩,好好食

佢d甜品做得好精緻, 最頂個粒係糯米糍嚟, 下面既係綠茶mousse cake, 特別想提下佢最下底匙羹個粒,佢入面係流心餡嚟, 個餡好香牛奶同鍊奶既味道, 但比佢仲滑好多, 好正

總括嚟講呢間餐廳既食物質素我係相當之滿意, 店員服務態度亦都好好, 每次上菜都好用心講解每道菜既食材同做法, 非常貼心, 餐廳氣氛亦令人非常享受, 可以話係無可挑剔.
2019-05-04
$547.8 (晚餐)
和牛春卷
鱈魚片