2020-07-25 8 瀏覽
今天是朋友生日的大日子,他是周杰倫的粉絲,所以我們一行人已預早在Jpot訂座,和他歡度他的大日子啦!Jpot是間用歌星周杰倫做主題的火鍋店,一踏入餐廳就能聽到周杰倫的歌曲!餐廳內有一部大型電視不斷播放著他的演唱會片段,氣氛良好,朋友非常高興。吃火鍋的約定 $2188/4人難得朋友生日,當然要慶祝一番!我們要一份北海道毛蟹火鍋,為朋友慶祝慶祝!火鍋材料非常豐富,有黄金炸魚皮、紫菜響鈴、北海道火焰毛蟹湯、牛魔王拼盤、花雕杞子醉雞件、西班牙黑毛豬腩片、海鮮拼盤、精緻手工拼盤、蟹籽墨魚滑、蔬菜拼盤和泡飯。脆卜卜的黄金炸魚皮和紫菜響鈴,又香又脆又好食,是下酒菜佳品。北海道火焰毛蟹湯氣概十足,會由服務員火炙毛蟹,然後加入以蟹膏煮成的鮮湯,味道超鮮甜。牛魔王拼盤有日本和牛粒、澳洲A5和牛和美國牛小排,和牛肉質好腍好嫩,脂肪含量高,牛肉味又濃。和牛粒容易變靭,要好好注意火喉呀。海鮮拼盤超級誇張,附上大量乾冰,人人即時相機食先,超有氣勢呀。海鮮有海蝦、刀貝、扇貝、生猛海魚,齋食海鮮都感到飽意。蟹籽墨魚滑是餐廳手打的,肉質彈牙,墨魚加上蟹籽,鮮美更甚。蔬菜拼盤都並不兒戲,有日本南瓜、黑木耳、蘿蔔和娃娃菜等

火鍋的約定 $2188/4人

脆卜卜的黄金炸魚皮和紫菜響鈴,又香又脆又好食,是下酒菜佳品

北海道火焰毛蟹湯氣概十足

海鮮拼盤超級誇張

蟹籽墨魚滑是餐廳手打的,肉質彈牙,墨魚加上蟹籽,鮮美更甚。

蔬菜拼盤都並不兒戲,有日本南瓜、黑木耳、蘿蔔和娃娃菜等等,一樣新鮮爽脆。

最後有雞蛋香蔥脆米泡飯
,我吃了三碗,同行朋友全部都很滿意,會再次光顧。
2020-07-03
是上網找「找銅鑼灣火鍋」找到網媒介紹的。D相見裝修幾ok,再睇吓d資訊,原來周杰倫開的!就由在OpenRice book枱開始已期待想去!唔小心去咗直上2樓嘅扶手電梯,原來係隔離少少暗個入口一去個入口,店員已好好禮貌,即刻幫我check booking嘩,一入黎,梳打係鋼琴黑白鍵設計,筷子托係鋼琴,枱墊是琴譜,筆調味料嘅匙羹係結他,最攪笑係個火鍋煲嘅外型係鼓型!仲有幅大牆係播住周杰倫嘅魔天倫演唱會呀!我地揀咗豬骨螺片湯底,個湯底有d淺,好快就滾起。海花蝦好新鮮,唔痴殼!美國桶蠔好大隻!亦新鮮!滾完唔縮水!非常鬼馬拼盤,蝦丸彈牙, 牛肉裡有芝士!鮮味濃!好食!海鹽忌廉芝士寒天奶蓋茶,茶味濃,好飲!田園時蔬拼盤,第一次食夠林夠鮮嘅金菇洛神花蘆薈紅茶,有飲味香,亦有蘆薈鮮甜。最後要勁讚就係佢個湯底!未試過打邊爐可以飲埋個湯底ka! 就算滾晒枱上所有食材,個湯底唔會勁油!一路滾嘢一路飲湯!底個湯底都$248!今日overall係100分, 成間餐廳同周杰倫一樣, 有外型亦有内涵,值得熱烈推介!
是上網找「找銅鑼灣火鍋」找到網媒介紹的。
唔小心去咗直上2樓嘅扶手電梯,原來係隔離少少暗個入口

我地揀咗豬骨螺片湯底,個湯底有d淺,好快就滾起。
准山螺頭豬骨湯

海花蝦好新鮮,唔痴殼!
海花蝦

美國桶蠔好大隻!亦新鮮!滾完唔縮水!
美國桶蠔

非常鬼馬拼盤,蝦丸彈牙, 牛肉裡有芝士!鮮味濃!好食!

海鹽忌廉芝士寒天奶蓋茶,茶味濃,好飲!

田園時蔬拼盤,第一次食夠林夠鮮嘅金菇

洛神花蘆薈紅茶,有飲味香,亦有蘆薈鮮甜。
洛神花蘆薈紅茶

• 非常鬼馬拼盤
  • 花雕醉雞件
  • 蟹籽墨魚滑
2020-01-07 941 瀏覽
晚餐 · 2人過咗一個不太冷嘅聖誕節,終於感覺到冬天嘅氣息,喺呢個冷冰冰嘅季節,梗係要食番個暖笠笠嘅火鍋啦~ 早已聽聞呢間火鍋店喺周杰偷嘅朋友開嘅,咁會唔會有d音樂元素,又或者會有華麗嘅舞台呢?開估喇~店入面有個大電視,播住周杰倫嘅演唱會,音響唔算大聲。裝修風格以紅藍黑白為主,而個火鍋煲嘅設計就好似一個個鼓咁,配埋鋼琴風嘅餐具,真係好有周杰倫風格2人套餐 - 北海道毛蟹湯 ($796)日山國產和牛 (牛味濃,好好食)三款時令海鮮 (新鮮,肉質彈牙)牛骨濃汁牛丸(好juicy)蟹肉海鮮滑(無乜蟹味,食落比較似蝦滑)和牛粟米味噌餃子(粟米同和牛嘅配搭麻麻哋)響鈴、自加製烏冬個湯幾甜,但唔好對隻蟹有咁高期望...另配 唐生菜($38)呢度嘅飲品比較特別,我哋嗌咗茉莉花柑桔檸檬果茶配香橙珠 ($28) 同埋寒天奶茶($28),前者嘅味道幾清新,尤其是香橙珠爆開果時會變成第二種味道幾得意; 寒天奶茶我覺得怪怪哋,可能係口味問題,我唔太鍾意。總括嚟講,味道環境都幾好,係可以再嚟試嘅火鍋店~

晚餐 · 2人

開估喇~

2人套餐 - 北海道毛蟹湯 ($796)

日山國產和牛 (牛味濃,好好食

三款時令海鮮 (新鮮,肉質彈牙)

牛骨濃汁牛丸(好juicy)

蟹肉海鮮滑(無乜蟹味,食落比較似蝦滑)

和牛粟米味噌餃子(粟米同和牛嘅配搭麻麻哋)

響鈴、自加製烏冬

個湯幾甜,但唔好對隻蟹有咁高期望...

另配 唐生菜($38)

2人套餐  (北海道毛蟹湯)

總括嚟講,味道環境都幾好,係可以再嚟試嘅火鍋店~

2人套餐  (北海道毛蟹湯)
2020-01-07 698 瀏覽
餐廳除咗不停播放周董演唱會片段,餐廳設計又加入不同的音樂元素為左嚟緊既演唱會,仲推出英國保誠用心聆聽周杰倫嘉年華世界巡迴演唱會2019香港站火鍋套餐以鮮味龍蝦湯底配上不同食物海鮮拼盤非常豐富,澳洲白鱔、蟶子皇、海蝦、花甲、扇貝同鮑魚都好新鮮澳洲和牛賣相吸引另外仲有西班牙杜洛克豬頸肉同日本華味鳥雞柳當然唔少得丸餃(名廚海鮮豬魚丸,名廚韮菜餃)同埋香口既自家製鱈魚皮,和牛響鈴食完火鍋,龍蝦湯底會成為龍蝦湯泡飯最後仲有綠茶醬刨冰,鹹蛋黃醬刨冰做甜品

以鮮味龍蝦湯底配上不同食物
澳洲和牛賣相吸引
另外仲有西班牙杜洛克豬頸肉同日本華味鳥雞柳
當然唔少得丸餃(名廚海鮮豬魚丸,名廚韮菜餃)
同埋香口既自家製鱈魚皮,和牛響鈴
食完火鍋,龍蝦湯底會成為龍蝦湯泡飯
最後仲有綠茶醬刨冰,鹹蛋黃醬刨冰做甜品
2019-12-02
2019-11-30 573 瀏覽
I think i’ve become a super fan of J pot, visiting the resto thrice in the same month! As usual, I’ve ordered the set dinner for two, which included a series of good food with some of my personal choices. To be honest, I noticed that they made a slight change to the menu and upgraded the beef~ Yet the drinks have been taken away and noodles choices are slimmed down to udon or rice then. Anyhow, their food quality and service remained excellent, that’s why i kept coming back and recommending it t

As usual, I’ve ordered the set dinner for two, which included a series of good food with some of my personal choices. To be honest, I noticed that they made a slight change to the menu and upgraded the beef~ Yet the drinks have been taken away and noodles choices are slimmed down to udon or rice then. Anyhow, their food quality and service remained excellent, that’s why i kept coming back and recommending it to my friends as a nice place to gather and dine.

The beer free flow is also another good idea, it goes with hotpot! It’s especially delightful to have Hoegaarden rosé in the set too!

Please keep up the good work!
2019-11-29
2019-10-31 563 瀏覽
天氣開始轉涼,最啱就係打邊爐啦!今晚嚟嘅依一間火鍋餐廳,全晚都播住周杰倫嘅MV,坐落都幾闊落,夠晒舒服。一開波服務員就奉上九宮格醬料等我哋自己配搭。Hoegaarden Rosee 紅桑子白啤:清爽甜美,女士應該幾鍾意。呢個就係我哋今晚揀選嘅火鍋套餐。自家製鱈魚皮 / 和牛響鈴:鱈魚皮炸得夠曬香脆,和牛響鈴外脆內軟,牛肉配上金黃色脆皮,正!澳洲和牛:齋睇賣相已經係一流,紋理分布均勻,牛味亦都夠曬濃。另外,服務員都有細心同我哋講解澳洲和牛啲級數係點分,又學到嘢喇。Beef marbling standard (BMS)主要係睇油脂分佈嘅狀況嚟判斷牛肉嘅好壞,由最差嘅1到最好嘅12共分12個等級。海鮮拼盤:個拼盤有澳洲白鱔、蟶子皇、海蝦、花蛤、扇貝同鮑魚,夠曬豐富。鮑魚爽滑,海蝦亦都夠曬新鮮,簡直令人食指大動!日本華味鳥雞柳:啲雞肉幾嫩滑,完全唔會鞋口。海鮮豬魚丸 / 韭菜餃:海鮮豬魚丸都幾特別下,作為一個打邊爐鍾意食餃嘅人,個韭菜餃皮夠薄,而且亦都足料,正合我心意。龍蝦湯泡飯:臨尾店員會用個湯底再配上日本靜岡珍珠飯同日本蛋,整個泡飯畀我哋嘆,泡飯索曬湯底嘅精華,非常入味。刨冰(鹹蛋黃醬及
呢個就係我哋今晚揀選嘅火鍋套餐。

日本華味鳥雞柳:啲雞肉幾嫩滑,完全唔會鞋口。
刨冰(鹹蛋黃醬及綠茶醬):個鹹蛋黃醬刨冰其實係喜出望外,估唔到咁嘅配搭幾好味喎,綠茶刨冰味道亦夠曬濃,綠茶控肯定鍾意。
總括嚟講呢度環境唔錯,而且牛肉同海鮮嘅質素幾好,食完簡直係大滿足!
2019-10-30
2019-10-30 304 瀏覽
一向都好喜歡打邊爐,可以話係一個”火鍋痴”,所以今日喺銅鑼灣見完過客之後,約咗三個同事食晚飯,搵到呢間用周杰倫做主題嘅火鍋店,咁啱有個同事係周杰倫嘅超級粉絲,於是大家一於去呢度試吓。一入到去就會聽到周杰倫嘅歌,好熟悉嘅感覺,環境都幾舒服。不過一間火鍋店最重要既係佢嘅食材新唔新鮮同埋個湯底好唔好味,我哋見到呢個火鍋套餐,入面有好多唔同嘅海鮮,所以我哋一於試吓睇吓好唔好味。首先就嚟嗰個龍蝦海鮮湯底,其實個湯底可以就咁倒少少出嚟飲下,超級鮮甜😍😍 呢個海鮮拼盤真係不得了,啲帶子啊鮑魚勁新鮮,配住個龍蝦海鮮湯底,帶出哂呢啲海鮮嘅鮮味。當然仲有其他肉類啦,有澳洲和牛,又有豬頸肉,亦有唔同類型嘅丸同埋餃。當然唔少得係素菜類嘅食物啦。係食完啲主菜之後,會有侍應過嚟幫你將個湯底整成泡飯,將成個火鍋嘅海鮮精華整成每人一碗好美味嘅泡飯。最後仲有兩個好好味嘅刨冰作為甜品。食完呢餐飯感覺,係佢嘅食材同埋湯底都好有令人好滿足嘅感覺,絕對推薦食呢間餐廳。

一入到去就會聽到周杰倫嘅歌,好熟悉嘅感覺,環境都幾舒服。

套餐,入面有好多唔同嘅海鮮,所以我哋一於試吓睇吓好唔好味。

當然唔少得係素菜類嘅食物啦。

最後仲有兩個好好味嘅刨冰作為甜品

2019-09-22 3532 瀏覽
去到CWB搵野食,真有點頭痛🤔食放題又食唔到太多,而且質素始終差DD其實唔經過真係唔知有間火鍋店,見到menu先知有間新野。睇到個Set 3百幾蚊/per one,咁既份量都算可以接受。店舖裝修寧靜,優雅,還有一個大螢幕,聽住歌十下十下🤣香港食A和牛就食得多,日山國產和牛(F1) 就很少見。日本百年老字號頂級供應商「日山和牛」,其和牛以油脂豐富而且分佈平均、牛味特別濃郁而聞名好喇,講完F1歷史,咁就開始講返這餐感覺。多嚿🐠既客套說話就唔多講。醬料有9款任選口味,其中有XO醬,同芝麻醬等。。。重點,如果真係識食,緊係食原味啦。因為這樣會食到食材新鮮程度同牛既原味道首先服務員就會叫你打邊邊時,嚐一口湯先。北海道毛蟹湯底,清而帶甜,無諗過咁清都有清甜味道。同我們一般平時濃郁湯底有少少分別。湯底中有些毛蟹腳和蓋,菇菇,紅白蘿蔔片,大蔥,腐皮。。。因為未試過既餐廳,通常都叫Set最穩陣😂,好食先再追加套餐F1帶點油花邊,第一啖咬落去不會太肥,牛騷味都有點點,軟綿綿。不過同後追加兩個相比,一定是後追更正,🐮味更濃厚,油花肥瘦比例更均勻。雖然兩個都係F1,咁套餐同散叫部份都一定有分別,這是理所當然,
去到CWB搵野食,真有點頭痛🤔

放題又食唔到太多,而且質素始終差DD

其實唔經過真係唔知有間火鍋店,見到menu先知有間新野。

醬料有9款任選口味,其中有XO醬,同芝麻醬等。。。

因為未試過既餐廳,通常都叫Set最穩陣😂,好食先再追加

套餐F1帶點油花邊,第一啖咬落去不會太肥,牛騷味都有點點,軟綿綿。不過同後追加兩個相比,一定是後追更正,🐮味更濃厚,油花肥瘦比例更均勻。雖然兩個都係F1,咁套餐同散叫部份都一定有分別,這是理所當然,不過套餐牛都唔弱嫁

無諗過牛正之如,套餐配料都唔hea
醬爆瀨尿牛丸,出奇地裡面係🍤肉,QQ彈牙,一咬噴汁😂

自家制和牛🐷屎餃子,皮薄,牛與芝士分配剛好。食到芝士味之如,又不會被芝士蓋過了和牛騷味,還有少少牛汁滲透出來

蟹籽墨魚滑,都是彈口,特別就無乜喇

海鮮盤,完全食到海鮮係超新鮮

手工闊條麵喇,其實都幾特別,用到pasta crossover 火鍋,又有另一種風味。啲麵配上清湯,彈彈的麵加上一碗清湯,好Fresh

海鹽忌廉芝士寒天奶蓋和甜品,不是太甜,合格啦😅

因為突然見到斜對面枱有個甜品噴晒煙,所以就問左服務員咩玩意

原來是餐廳限量甜品,完全無諗過餐廳送左兩款甜品比我品嘗,真是有點驚喜,好彩超乎想像好食,否則都唔知點應付🤣

甜品我都好少出食評,除非好好食,好特別。因為好食既甜品真是無乜。可能我對食品質素,價錢都有點要求既人,肺事中伏啦🤐

芒果梳乎厘蛋糕,芒果不酸同蛋白mousse 混合,非常之夾,而且個cake底超薄的,所以唔會太漏

柚子芝士餅配柚子雪葩,柚子酸酸甜甜,個雪葩似柚子冰咁。柚子同芝士餅層次分明

後來問服務員,才知道原來甜品是法國藍帶甜品師傅。好少會一條龍食品連甜品都掂😁

超級滿足一餐,服務態度非常好。因為起初見到某枱個湯底,唔知出現咩問題,服務員都立刻更換。而且服務員很貼♥,因為個手工麵,自己煮應該會好難搞,所以職員會親自幫忙,而且每一個職員都好有禮貌,很好笑容,這種服務質素,絕對給Like

食物質素大致上性價比高

還有重點,比Like唔係因為贈送左兩個甜品,而係真♥,可以一再光顧,希望能夠保持水準🙏🙏🙏

都係那句,我講到天下無敵都無用,重點自己親身體驗。因為口味因人而異,不過我緊係希望大家都開心share啦,有意見才有進步

Ps: 留意可以指定時間booking攞discount or 攞飛行里數(遺憾我即興,無攞里數😓😓😓)
  • 柚子芝士餅配柚子雪葩
  • 芒果梳乎厘蛋糕
  • 滋味二人餐
  • 自家制和牛芝士餃子
  • 醬爆瀨尿牛丸
  • 日山F1和牛
2019-09-19 301 瀏覽
老闆請食飯,完全唔放過去食好野既機會!咁多人打邊邊又係最好選擇~ 打邊爐緊係揀湯底先啦~選左*北海道毛蟹湯,真係有全隻毛蟹係入面架!待應哥哥聲稱無添加任何味精,仲叫我地飲左頭啖湯先開始打邊爐,真係好甜!木魚清湯x 味噌x 毛蟹,好夾既組合!叫左好多野食,介紹下兩樣必食既先~*日山A5和牛拼盤 (叫左兩份)呢個拼盤好正!和牛味真係好濃郁呀!仲有十個部位試,因為成班人去食,只係試左五款左右,但都係最鍾意牛小排!仲追加左兩份!不過追加既質素同第一次分別好大,侍應哥哥叫廚房換左仲解釋左隻隻牛唔同喎,但係同一個部位前後兩碟差好遠播。不過佢有再切過俾我!*海鮮拼盤 堅新鮮!隻鮑魚仲郁緊架~碌完海鮮再飲下個毛蟹湯,更加甜架!其實佢有隻牛丸都好正,不過掛住食唔記得影!仲叫左清酒同紅酒,清酒係有汽的,有點怪怪的😅

叫左好多野食,介紹下兩樣必食既先~
*日山A5和牛拼盤 (叫左兩份)

*海鮮拼盤
堅新鮮!隻鮑魚仲郁緊架~碌完海鮮再飲下個毛蟹湯,更加甜架!

其實佢有隻牛丸都好正,不過掛住食唔記得影!
仲叫左清酒同紅酒,清酒係有汽的,有點怪怪的😅
2019-08-13
銅鑼灣【高質】A5和牛火鍋【食神】瀨尿牛丸 | 周杰倫推介 | 新鮮海鮮專人服侍 | 足料無味精北海道毛蟹湯底 | 珍珠奶茶打邊爐 | Fine Dining | 感動【第一次】食咁好食嘅和牛火鍋食品質素:未試過食咁正嘅和牛火鍋, 冇得頂架啦質素黎講餐廳環境:好方便係門口唔易睇到, 但當你搵到時話會話咁簡單坐位舒適:好舒服, 好大價錢低食: 每位4~5百到啦, 好對得住個食物啦!! 個人感覺: 大爺級享受全程有人煮你食,邊食邊講解詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地不過唔係話好識點評有幾好食, 我地只係用返平常口味黎講解
專人服侍 | 足料無味精北海道毛蟹湯底 | 珍珠奶茶

食品質素:未試過食咁正嘅和牛火鍋, 冇得頂架啦質素黎講
餐廳環境:好方便係門口唔易睇到, 但當你搵到時話會話咁簡單
坐位舒適:好舒服, 好大
價錢低食: 每位4~5百到啦, 好對得住個食物啦!!
個人感覺: 大爺級享受全程有人煮你食,邊食邊講解

詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^
如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地

不過唔係話好識點評有幾好食, 我地只係用返平常口味黎講解
2019-07-10
位於銅鑼灣的Jpot,是一間音樂主題無味精高質火鍋店。餐廳以音樂為主題,不論裝修和環境,以至坐位和餐具,都充滿音樂氣氛呢! 型格閃亮的霓虹燈,鋼琴造型的座位,爵士鼓的火鍋,是打卡的好場景呢。開幕時周杰倫曾來店撐埸,舉辦簽名會,現在餐廳不斷播放著周杰倫的演唱會片段, 氣氛高漲,令客人宛如置身演唱會中打邊爐呢。最近推出 全新「不能説的滋味」二人套餐,每人只需$368,就可以品嚐到百年和牛品牌 - 日山和牛 和 時令海鮮等高質食材,值得一試呢。「不能説的滋味」二人套餐 $368/位包括: 自選湯底,日山國產和牛,精選三款時令海鮮拼盤,自選肉丸,自選自家製海鮮滑,自選餃子,自選蔬菜,自選自家製麵,海鹽忌廉芝士寒天奶茶,特色甜品,非常豐富呀。自選湯底 ,可以選: 和牛清湯,田園蕃茄湯,韓式香辣泡菜湯,更可升级湯底(+$30/位),可以選: 北海道毛蟹湯,滋潤花膠湯,海膽麵豉湯。這次聽朋友介紹,選擇 北海道毛蟹湯,材料豐富,精甜得不得了呀! 放滿有多隻毛蟹蟹腳,蘿蔔,紅蘿蔔,炸豆腐皮,大蔥和菇類。湯頭清澈而不油膩,又甜又鮮美,且沒有味精,我喝掉很多碗呀。日山國產和牛,採用臀肉部份,和牛切成薄片,涮
位於銅鑼灣的Jpot,是一間音樂主題無味精高質火鍋店。

「不能説的滋味」二人套餐 $368/位

自選湯底

日山國產和牛
,採用臀肉部份,和牛切成薄片,涮三至四秒即可進食。肉質超級腍軟,脂肪不多,肥膩度不高,仍保留咀嚼感,很美味呢。

這天的精選三款時令海鮮拼盤
,包括: 海蝦,帶子和海蜆。海鮮勻很新鮮,用清甜的毛蟹湯涮熟,更能保持海鮮的原味。

自選肉丸
,可以從單點餐牌中自行選擇。我選擇 牛骨濃汁牛丸,牛丸結實有嚼勁,牛肉味很濃香,當中藏有脂肪,很甘香呢。

自選自家製海鮮滑
,我選擇蟹肉海鮮滑。客人自行切成小顆放入鍋中,增加參與感哦。

自選餃子
,我選擇 自家製和牛芝士餃子! 餃子皮超滑溜溜,一吃溜入口中,牛香濃郁跟芝士很搭配呢。

自選自家製麵
,我選擇 招牌紅菜頭寬條麵。麵條全是廚師每天製造,新鮮彈牙,桃紅色的麵條吸引奪目。

海鹽忌廉芝士寒天奶茶
,奶蓋芝士鹹度適中,很不錯呀。

最後的特色甜品是 鹹蛋黃麻糬
,甜中帶鹹,煙靭特別,我很喜歡呢。

餐廳的服務非常好,會介紹菜式,推介招牌菜,又會定時幫客人換碟,服務細心,值得推介。
2019-08-09
2019-08-07 307 瀏覽
同朋友喺總統睇完戲,就行咗入去隔離街嘅呢間J pot烚下烚下,一入到餐廳個感覺好grand 同平時食開嘅火鍋店好唔同,餐廳係以音樂做主題嘅,打邊爐嘅爐係用一個鼓黎做裝飾,梳化係用咗琴鍵嘅設計,仲有個大螢幕係播住周杰倫演唱會添,成件事好有feel~因為太肚餓嘅關係一嚟到就已經嗌咗碟小食!黃金魚片頭 - 夠晒彈牙! 加埋個秘製醬汁,酸酸地味道好夾好開胃~落完單之後,店員就拎咗個醬料架畀我哋混醬,重推介如果鍾意食麻辣同海膽嘅話,可以加錢試下佢哋自家設計嘅醬汁 - 秘製麻辣醬油&海膽醬汁,兩隻醬都好特別好有特色,特別愛嘅係麻辣醬,因為好香,令到食物嘅味道勁加出!終於到主角出場 - 北海道毛蟹鍋, 成隻蟹放落去煲湯,想唔甜都難啦,而且店員仲話,佢哋嘅湯底同醬料都冇加味精,令我即刻好放心咁飲咗好多碗湯㖭😂※推介※ A5 日本和牛拼盤 - 一次過試曬咁多個部位,真心正!店員教我哋由油脂少嘅開始食起,咁樣先可以食到個層次,牛味香濃,肉質嫩滑,而且入口即溶,真係會令人食到心心眼😍蝦滑+蟹滑一咬就食到有膠質口感, 蝦滑大家平時就食得多, 蟹滑大家應該比較少食, 店員仲會幫手同我地落鍋, 岩哂我呢種懶人。

蝦滑+蟹滑

和牛芝士餃+韮菜餃+豬骨濃汁貢丸+牛骨濃汁牛丸+冬陰公蝦球+台灣三星蔥豬肉丸+墨魚丸
特別推介:
牛骨濃汁牛丸 - 好濃味嘅牛汁,夠晒彈牙同Juicy
台灣三星蔥豬肉丸 - 估唔到香港都食到台灣嘅三星蔥,好香好好味
冬陰公蝦球 - 冬陰公愛好者必叫,入面完全係成個冬陰功湯咁

闊條麵+紅菜頭寬麵+烏冬
店員介紹依到嘅都係手打嘅麵, 店入面會有個透明嘅櫃擺滿曬佢地啲麵,食落去麵質好煙韌,加埋啲湯真係一流
2019-07-30 265 瀏覽
銅鑼灣新開高級火鍋店,地點好方便,就在Tower535 1樓,即係世貿中心過少少,店內環境以音樂為主,匙羹係結他型,仲有個大電視播映周杰倫演唱會😆湯底是無味精的,採用鹿兒島赤目雞及法國春雞淆湯底,濃郁的雞味好足料,再加鮮魚湯、蟲草花、紅棗混在一起。湯一滾就急不及待飲湯的原味道飲第一啖好鮮甜😋頭盤小食有 炸魚片頭,配上羅望子汁,味道酸酸好開胃和牛響鈴和牛響鈴都是頭盤小食之一,即叫即炸香脆的外皮,包住A5和牛嫩滑無比👍🏻好少有火鍋店有咁精美小食西班牙黑毛豬(Ibérico 豬柳)黑毛豬切得比較薄,容易熟,入口肉質嫩滑,豬味平實。美國和牛(Us Prime Rib 牛小排)打邊爐必食牛肉,牛小排脂肪比例較多,都能帶出肉質鮮嫩又滑身,回味墨魚丸同樣是手打的新鮮墨魚打出鮮味,店員強調是零添加,純正墨魚!手打鮮美蝦滑以鮮蝦手打而成,爽口又彈牙的醬爆懶尿蝦牛丸傳說中醬爆懶尿蝦牛丸,終於有機會品嘗😆依個牛丸要慢慢食,如果唔係好易燙親咀仔,一口咬落丸入面啲汁就射出,丸內有一粒懶尿蝦肉點左杯店長推介特飲(伯爵茶 錫蘭茶 烏龍茶 crame芝士奶蓋面 加海鹽)

頭盤小食有 炸魚片頭,配上羅望子汁,味道酸酸好開胃

和牛響鈴

西班牙黑毛豬(Ibérico 豬柳)
黑毛豬切得比較薄,容易熟,入口肉質嫩滑,豬味平實。

美國和牛(Us Prime Rib 牛小排)

墨魚丸
同樣是手打的新鮮墨魚打出鮮味,店員強調是零添加,純正墨魚!

手打鮮美蝦滑
以鮮蝦手打而成,爽口又彈牙的

醬爆懶尿蝦牛丸

未試過打個邊爐咁有氣氛,決定打上黎點評一下。Jpot一入門口已經好有格調,超靚既裝修,超有禮貌的服務員。一坐低佢地就自動介紹菜單的特色菜,推介菜式等等。Jpot有部大電視,播左全晚都係周董歌都聽到我迷晒,係周董迷聚必去的地方。Jpot由小食到主菜都好有心思,超用心。我最愛食炸鵪鶉腳,細細隻又有肉地,食得好鬼開心。湯底用左兩種雞去煮,雞味濃,服務員企在一旁就一直介紹湯底的秘密,想知道一定要去試一次。服務員建議先飲一啖湯,再下邊爐料,先欣賞湯底的清純。果然未落料同落左料的味道不同,各有各好飲,有濃有清,都好。如果有食材唔識煮,服務