2025-08-30
週六中午,行到肚仔開始打鼓,決定搵間餐廳坐低歎返餐靚。喺商場兜咗幾圈之後,俾我哋發現咗 O’delice 呢間主打法式料理嘅餐廳。裝潢走典雅法國風,木紋牆身配合柔和燈光,氣氛浪漫有情調,令人一眼就想入去試試。環境乾淨整齊,坐得舒服,喺商場裡面算係唔錯; 待應提供咗lunch set menu畀,我們選擇了以下六道菜式 :🥂 頭盤精選1️⃣ 蟹肉他他 🦀蟹肉鮮甜,質感細緻,入口清新開胃,係一個不錯嘅開場。2️⃣ 炸白汁三文魚球 🐟外層炸得金黃香脆,內裏三文魚鬆軟,白汁濃郁但不膩,口感平衡得宜。屬於意料之外嘅驚喜之作,值得一試。🍽️ 主菜登場3️⃣ 香煎盲鰽魚 🐠盲曹魚好難煮得淋滑,但這份魚皮煎得香脆,魚肉嫩滑無腥味,火候掌握得相當好。底層鋪上藜麥、蘆筍及蕃茄蓉,組成餅狀底盤,視覺與味覺都好有層次,擺盤亦見心思。4️⃣ 阿根廷安格斯肉眼牛扒 🥩呢道半吋厚嘅薄煎牛扒,煎得恰到好處,外焦內嫩,肉質嫩滑,橄欖油香草汁惹味,完全係我最鍾意嘅食物!火候掌握得非常準確,入口即化,食完真係回味無窮。🍷 配菜加持5️⃣ 香蒜辣椒白酒煮蜆 🧄🌶️🍷蜆肉飽滿,蒜蓉香氣撲鼻,辣椒點綴得恰到好處,白酒湯底濃郁,油香重但不膩,每一啖都感受
🥂 頭盤精選
1️⃣ 蟹肉他他 🦀
蟹肉鮮甜,質感細緻,入口清新開胃,係一個不錯嘅開場。
2️⃣ 炸白汁三文魚球 🐟
🍽️ 主菜登場
3️⃣ 香煎盲鰽魚 🐠
4️⃣ 阿根廷安格斯肉眼牛扒 🥩
🍷 配菜加持
5️⃣ 香蒜辣椒白酒煮蜆 🧄🌶️🍷
蜆肉飽滿,蒜蓉香氣撲鼻,辣椒點綴得恰到好處,白酒湯底濃郁,油香重但不膩,每一啖都感受到鮮味,惹味度爆燈。
🍮 甜品收尾
6️⃣ 開心果焦糖燉蛋 🍮🌰
燉蛋滑溜細膩,面層焦糖香脆,背面鋪滿開心果碎, 不喜歡奶味的我, 加上開心果彌補我對重奶味布甸反感,而且香氣十足,甜品收尾非常出色,令人回味。
IMG:3][
IMG:5][