2017-08-21
最近去咗一間新開嘅過江龍餐廳,本身朋友叫我去我都唔係太想去,因為見到OpenRice好似「伏味濃」,因為啲Foodie影相真係唔太吸引,感覺好似係扮高級嘅廢野⋯不過算啦,見價錢合理就同朋友幾個一齊來,餐廳安排左我哋坐「榻榻米」,隻腳伸得唔舒服但係另有一番風味。經過一番篩選之後,就揀咗幾款比較有特色或者性價比高嘅食品。煙肉芝士奶油意大利麵二人$128依個真心好得意,佢本身有一個熱住咗嘅意粉,火候啱啱好所以最尾食落都唔會太林。有一舊好似石爐嘅嘢其實就係芝士,喺裏面攪拌一下就會黏咗好多芝士上嚟!上碟嘅時候仲有埋蝦仁同埋好多芝士汁,蝦仁就夠晒爽口,仲要個意大利麵啱啱好配搭埋芝士味道一流,絕對值得一試,口味好濃郁。豬軟骨醬油拉麵$88相對啱啱個意大利麵,豬軟骨拉麵就冇咁特別,不過裏面都有好多材料包括紫菜,香蔥,木耳,溫泉蛋,筍和粟米粒等等!湯底雖然係普普通通嘅醬油,但係我個朋友竟然飲晒(佢好鍾意味精😕)拉麵嘅質感就冇咩特別,一方面,性價比唔算特別高,但勝在食完飽肚。明石燒風雞蛋卷$58睇落平平無奇,一睇側面就知道做得好好,雞蛋嘅甜甜地,但係唔係砂糖(我)嘅味道,我想甜係非常之自然,而且口感非常滑
經過一番篩選之後,就揀咗幾款比較有特色或者性價比高嘅食品。
煙肉芝士奶油意大利麵二人$128
豬軟骨醬油拉麵$88
明石燒風雞蛋卷$58
睇落平平無奇,一睇側面就知道做得好好,雞蛋嘅甜甜地,但係唔係砂糖(我)嘅味道,我想甜係非常之自然,而且口感非常滑幾乎入口即溶。有少少爭食囉搞到
天婦羅盛盒$78
原本朋友話要食天婦羅,我都唔想叫,
我心諗:放題都有得食啦,A La Carte究竟要來做咩,唔好嘥錢!!
好,唔緊要,少數服從多數,最尾叫咗個天婦羅!
上來的時候最特別嘅就係平時天婦羅個汁係凍嘅,但係呢間助熱阻天婦羅醬汁同埋本身盛裝的器皿,所以唔會令食物一點汁就變凍,認真細心。
仲有平時D蝦已經係完全唔新鮮,因為已經飛晒水完全冇蝦味,得個爽口⋯
不過呢間又係用咗新鮮嘅蝦,咬落去非常之爽口有彈性,外皮唔係一早製造的!所以$78都係好抵食嘅。
沖繩青檸秋海$46
沖繩芒果秋海$46
朋友成日都笑呢個飲品「秋海」叫做「臭Hi」⋯(個日文拼音)
既然好似冇酒精我哋就叫黎試吓,我個青檸味都幾香濃,飲落去非常之清新味道唔錯,大大杯慢慢飲,估唔到咁抵食仲要咁好食,完全唔中伏,唔怪得連外國人都過嚟,特別係鍾意食日本野嘅人唔食一次真係對自己唔住囉😵