一直都想試下呢間標榜用備長炭燒製鰻魚的日本過江龍餐廳 ,但次次去到都見門口要排隊所以放棄左。難得今日放工經過見到唔使排隊,就直接入去幫襯。餐廳主打炭燒鰻魚飯,有多種唔同食法比大家選擇。我地揀左最傳統的鰻魚重特上同埋鰻魚飯三食,可以加錢轉套餐試埋餐湯同漬物。鰻魚重 特上 ($158)之前食過坊間有啲鰻魚嘅燒烤味好重,燒得太過火令鰻魚味帶苦澀。不過呢到嘅鰻魚就無咁嘅問題啦,燒烤時間同火候控制恰當,鰻魚帶有陣陣炭燒香味,聞到都令人食指大動。吃了一口魚肉,肉質尚算嫩滑,加埋微甜的醬汁一齊食好開胃。鰻魚飯嘅份量非常足料,有成大半條鰻魚鋪喺飯面,加上落單個陣可以選擇多飯,望到已經流哂口水。鰻魚三食 ($88)對比起剛才一大片啖啖肉的鰻魚來說,呢個餐嘅鰻魚肉比較細碎,應該是方便稍後加入清湯作為茶漬飯食用。第一食是直接吃鰻魚飯,二食是加上青芥末,三食是在鰻魚飯澆上清湯變成茶漬飯。跟餐附上一壺熱湯,把部分鰻魚飯分到另一個空碗子裏,再加入清澈的湯汁,就成了熱辣辣的鰻魚茶漬飯。湯底味道清新唔油膩,只略帶咸味,所以沒有蓋過鰻魚飯本身的味道,加上飯粒已浸得軟腍易入口,三扒兩撥已把湯飯吃光了。餐廳鰻魚飯的價格親民

鰻魚重 特上 ($158)

鰻魚三食 ($88)

餐廳鰻魚飯的價格親民,而且質素不錯,下次都會再嚟試下其他款式的鰻魚丼飯。
  • 鰻魚重 特上