2022-08-01 38 瀏覽
˜”*°•.˜”*°• 麵屋武藏武骨相傳 Menya Musashi Bukotsu •°*”˜.•°*”˜話說我本身係對拉麵同沾面都麻麻因為覺得好飽又好膩🥹但最近發現到一間我覺得令我有衝擊同我都覺得好好食嘅沾麵🤤麵屋武藏武骨相傳 Menya Musashi Bukotsu 佢係位於朗豪坊既, 好方便💁🏻‍♀️ 而且🧑🏻‍🍳店員都非常有禮同親切💕感覺食得好舒適同開心❤️ 我仲靜靜咁觀察到佢哋有教一D新員工點樣斟酒會令到飲品更加好飲☺️ 好專業💕👧🏻赤相傳二刀沾汁面🍜💵 HK$88呢個赤相傳二刀係有叉燒同豚肉佢哋所有嘅沾麵都有三款湯底可以選擇🤎 香濃豚骨 (白湯)🤎 辛味豚骨 (紅湯)🤎 黑蒜豚骨 (黑湯)呢款我地擇左紅湯🤤 佢嘅辛味吾算好辣, 微微辣辣地, 食到有好香濃既花生🥜味, 而且湯底好濃郁但又唔會太油👍🏻沾面方面我覺得好特別⭐️仔細啲望佢係有坑紋,係佢地自家特製坑紋麵, 可以好好咁樣索晒啲汁而我最欣賞就係佢個叉燒❗️真係好厚肉💕食落去嘅口感係啖啖肉得黎又吾會好重油脂佢地既叉燒係用自家製嘅醬汁醃製咗72小時會每日現場即時用260度烤三個鐘我係Bar枱望住師傅切叉燒真係賞心悅目😍舊叉燒勁靚💕

話說我本身係對拉麵同沾面都麻麻
因為覺得好飽又好膩🥹
但最近發現到一間我覺得令我有衝擊同我都覺得好好食嘅沾麵🤤

而且🧑🏻‍🍳店員都非常有禮同親切💕

👧🏻赤相傳二刀沾汁面🍜
💵 HK$88
呢個赤相傳二刀係有叉燒同豚肉
佢哋所有嘅沾麵都有三款湯底可以選擇
🤎 香濃豚骨 (白湯)
🤎 辛味豚骨 (紅湯)
🤎 黑蒜豚骨 (黑湯)
呢款我地擇左紅湯🤤

而我最欣賞就係佢個叉燒❗️真係好厚肉💕
食落去嘅口感係啖啖肉得黎又吾會好重油脂
佢地既叉燒係用自家製嘅醬汁醃製咗72小時
會每日現場即時用260度烤三個鐘
我係Bar枱望住師傅切叉燒真係賞心悅目😍舊叉燒勁靚💕

另外佢豚肉係超正❗️
一D都吾膩, 肥瘦適中, 好腍同嫩滑, 仲非常入味🤤

👧🏿赤相傳叉燒沾汁面🍜
💵 HK$85
赤相傳叉燒沾汁面其實同二刀沾面都係一樣, 但就少左舊豚肉
如果想輕食嘅你🤭可以選擇呢個
呢個沾麵我哋揀左黑湯
而呢個黑蒜湯真係真係真係好好味👍🏻❗️❗️❗️
雖然佢相對冇辛味紅湯既微辣同濃郁
但係佢真係好香同有香濃既黑蒜味🤤
呢個湯底我好愛😍會encore encore encore❗️

👧🏻田之最強
💵 HK$48
第一次食到沙律係有間溫泉蛋, 已經覺得好特別☺️ 仲有我好鍾意食嘅牛油果同埋有超甜嘅粟米💕
店職員同我講最近粟米🌽當做, 所以好甜
當初我哋都半信半疑, 但食落去發脾氣真係超級超級清甜! 好好食💕
而且仲有一啲蕃茄仔同蔬菜, 好足料🍅🥬

👧🏻夢幻之唐揚魚🐟
💵 HK$45
唐揚魚其實由多春魚炸成💕外邊係脆炸既
但入面仍然保留到原條多春魚, 仲食到啖啖多春魚肉, 肉都係結實嘅🤭 唔會炸到乾晒💕

👧🏻相傳煎餃🥟
HK$38
💵 呢個餃子有驚喜, 唔好睇佢平平嘅外表
但食落去係皮薄餡靚🤤
入邊係勁香豚肉💕而且個皮係煎得好香脆❤️好欣賞 😌

👧🏻蜜桃培茶🍑
💵 HK$28
平時出邊飲品多數都係蜜桃綠茶
今次見到有培茶😍 焙茶粉嘅我一定唔可以錯過啦🙌🏻
一開頭飲落去係淡淡的蜜桃香, 唔會太甜
而淡淡焙茶味會係尾斷慢慢滲出嚟🤤

👧🏻梅子青檸梳打
💵 HK$28
梅子青檸梳打係清新之選
吾會好甜, 而且好解油膩同開胃
飲落去特別嘅地方係我飲到香葉嘅味😍
幾好飲!

📍麺屋武蔵 武骨相傳 (旺角)
旺角亞皆老街8號朗豪坊4A樓5號舖