2018-05-04
通常約同家人食飯我都會比較講究同花心思!因為想家人食好D!今日我決定試試朋友中一致獲好評的榮哥廚房私房菜!!這裏給我的感覺是廚師會精心選用新鮮食材及精緻的擺盤上加入創新意念, 構圖精緻優雅, 令人食後會念念不忘!!而且研製出注入日式西菜元素的Fusion 粵菜, 由賣相到味道均有驚喜!首先上枱是有機沙律菜拌芝麻醬~新鲜豐富, 甘爽健怡, 清酸開胃!涼拌黑木耳~超爽口, 麻油味香濃, 食完一口接一口!岩鹽花枝豆~日式口味濃, 超脆口!我最鍾愛的菜式~茶燻流心蛋拌黑魚子醬配厚切茄子, 流心蛋蛋黄黏稠香滑, 厚切炸茄上酥脆可口, 兩者配合得絲絲入扣, 看似簡單但卻精彩無比, 冷熱跟軟脆口感共冶一爐, 令人回味無窮!原盅燉哈蜜瓜螺頭黑毛豚肉湯同原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯~燉湯是材料的精華, 湯色清澈又香甜, 超足料, 夠晒火喉, 做得好有誠意!蝦水芙蓉~蛋質綿滑水嫩, 蝦肉厚身爽彈的多重味道層次, 加上賣相賞心悦目, 令人一試難忘!遠年新會陳皮骨~入口濃濃陳皮味湧出, 肉質入味腍滑, 香而不腻, 大有齒頰留香之感!黑松露醬炒斑球~海斑新鮮, 香口惹味, 而且肉質細嫩彈口, 加上脆清西芹同入味
涼拌黑木耳~超爽口, 麻油味香濃, 食完一口接一口!
岩鹽花枝豆~日式口味濃, 超脆口!
黑松露醬炒斑球~海斑新鮮, 香口惹味, 而且肉質細嫩彈口, 加上脆清西芹同入味菇菌, 讓你細味品嚐黑松露的香味誘惑!
明梅醬燜頭腩~軟綿脆口, 浸出淡淡梅香, 吃起來又有脆脆口感!
魚湯浸碧綠温室菜苗~菜苗條條爽脆, 清綠幼嫩, 配上濃郁魚湯, 可謂一絕!
農坊獨頭糖心黑蒜炒飯~米飯炒得粒粒分明又乾身, 口感煙韌, 配合帶子, 芥蘭, 鷄蛋同糖心黑蒜同吃, 每一啖令人細嚼!
最後加上切得細細粒的新鮮生果, 滿足感滿瀉呀!!