34度的旺角, 人多車多, 感覺更高溫,汗流不止, 連食慾都無乜。             但到左晚飯時份肚仔就會自然咁打鼓。 我同朋友講不如食啲簡單啲,無咁HEAVY既食物, 朋友即時提意不如吃拉麵  。          經過通菜街 , 雖然坐位不多,但見地方乾乾潔淨淨,應該都試得過。點餐紙只有一頁, 簡簡單單, 其實每位客人來到只想吃一碗好麵, 所以簡易地剔出心頭好是十分重要的, 除了拉麵外還有小量限食提供。 我們各選了 $78 ,   $73 先上枱 加紫菜@$9及竹荀@$9 。這碗拉麵令人感覺相當震撼, 湯碗被被紅卜卜的櫻花蝦複蓋著,湯底是令人眼前一亮呈現淺橙色,深深地呷一口富層次的蝦味濃湯,  濃湯由日本鮮蝦頭、經長時間煲成濃湯。 淸澄湯底無添加味精,入口順喉不涸, 更以大量櫻花蝦提鮮。湯底出色也要配合那小小肥的叉燒,入口已經半溶,鬆化有肉味。麵條選擇正常硬度,麵條是直麵,掛湯力一般,入口略為軟稔, 口感順滑。                             麵條是曲身粗麵,雖然選了較稔麵條, 但柔韌度很強,彈牙亦富麵粉香,掛力不俗。湯底加入魚介令味道更豐富,

但到左晚飯時份肚仔就會自然咁打鼓。

經過通菜街 [一生懸麵] , 雖然坐位不多,但見地方乾乾潔淨淨,應該都試得過。

我們各選了[濃香櫻蝦油拉麵] $78 , [魚介豚沾麵]  $73

先上枱 [濃香櫻蝦油拉麵] 加紫菜@$9及竹荀@$9 。

這碗拉麵令人感覺相當震撼, 湯碗被被紅卜卜的櫻花蝦複蓋著,

濃湯由日本鮮蝦頭、經長時間煲成濃湯。

淸澄湯底無添加味精,入口順喉不涸, 更以大量櫻花蝦提鮮。

湯底出色也要配合那小小肥的叉燒,入口已經半溶,鬆化有肉味。

[魚介豚沾麵]

湯底加入魚介令味道更豐富, 質感也較一般的湯底稠,如果淨喝湯底, 味道實在太濃郁, 用來件沾麵吃就剛好。

叉燒厚切同樣半肥瘦,以白雞蛋煮成半熟雞, 論顏色和味道都係爭小小。

點了一款小食 [ 雞軟骨棒] $25

我喜歡食啖啖肉的免治雞肉,更在雞捧上加了沙律醬令味道更豐富。

免治雞肉內混入了雞軟骨所以口感更佳。

無加一,這個價錢真心抵食。
2019-08-07
  • 濃香櫻蝦油拉麵