2019-06-06 49 瀏覽
今日同阿媽一齊去食齋,對我哋嚟講食齋唔係因為宗教因素,純粹係只係,想食下素,就係咁簡單嘅事。 今餐我哋就係喺呢間「放下素」 開餐。食齋呢一件事,就以「齋」嚟講對我嚟講,有好多迷思 ; 傳統嘅天主教徒會守齋, 回教徒穆斯林亦有齋戒月,佛教徒會食齋,印度教徒唔食肉即係食齋,有啲冇宗教信仰嘅人都話初一、十五食齋 ; 究竟乜嘢係食齋?乜齋物齋,究竟有幾多種齋法,我唔想知亦唔想去研究。呢晚我同媽就係來食齋嘅自助餐,呢個齋自助餐有好多嘢食,有熱盤、有冷盤、有沙律、有湯、有中式、有西式、有甜品,數得出嘅都有。先食啲冷盤, 雲耳、腐皮素雞、土豆絲,都好好味。用紫心蕃薯做嘅 Scotch Egg 味道甜甜的,特別又好味,係我當晚最愛之一。忘記咗個倉個名,我冇 mark 低,我都唔係記者,但係呢個湯係用好多豆煮出嚟㗎,豆豆多多好好飲。熱盆嘅食物可以用精彩來形容,用豆做嘅漢堡扒、豆豉蒸豆腐、哥煮羅漢、阿爺豆腐、豉油炒杏鮑菇,全部都煮得色香味美,總之各有各特色 ; 有一個係用薯仔煮嘅西班牙千層麵,味道真係一流。仲有就係用一啲豆同埋海帶煮出嚟嘅糖水,好味到呢,真係一試難忘。食多舊糯米糍就啱啱好飽曬。
今餐我哋就係喺呢間「放下素」 開餐。

先食啲冷盤, 雲耳、腐皮素雞、土豆絲,都好好味。

食多舊糯米糍就啱啱好飽曬。