我覺得呢間餐廳個名真係冇改錯,亦都造就左好多男性好想嚟呢度食飯(事實上嗰晚都真係幾多男性係度食飯㗎),真係攞正牌。去滾!呢度附近實在有太多餐廳,打邊爐類型嘅,亦都有非常多嘅選擇,但係我認為都值得試一試呢一間不得不提嘅,一上到黎門口,已經有一位靚女姐姐,着住旗袍咁樣去迎接你,負責帶位,入到黎餐廳,感覺其實好似好有懷舊味道,有霓虹燈映照着,成個感覺都幾放鬆,一啲都唔似一間火鍋餐廳似足以前既舞廳 / 夜總會咁啊!(利申 : 我未去過,哈哈呢度真係幾有特色,又夠貼心,每位客人都會有一條用膠做嘅圍裙俾你用,以防你將打邊爐嗰啲汁彈到落自己度,真係幾有中國傳統特色,又夠晒實用,幾好喎!呢張落單紙,就真係夠晒有以前報紙咁嘅味道啦,唔係講緊佢陣味,而係佢嘅賣相設計,真係十足以前嘅報紙咁樣,仲要將佢定名為 去滾夜報,上面仲有啲性感女性設計圖案,真係非常惹人遐想之餘,又夠晒趣味性揀好咗今晚食咩啦,首先嚟嘅當然係個湯底,呢個火鍋湯底真係不得了,係其中一個最貴嘅湯底之一,佢叫 原隻龍蝦花甲海鮮湯,呢個湯底嚟到嘅時候,個鍋同海鮮係分開上嘅,非常生猛嘅海鮮事先會驚餐廳處理,例如龍蝦開半邊,首先會落火鍋煎炒香煮熟出味

似足以前既舞廳 / 夜總會咁啊!(利申 : 我未去過,哈哈

其後再落啲火落去,非常有睇頭, 味道亦都好香,最後,店員會放返啲海鮮湯落去,正式成為一個非常惹味又香濃嘅火鍋湯底

喺等待啲嘢熟嘅時候,我哋就叫咗一個熟食食吓,其實佢都係一個小食嚟嘅,佢係 椒鹽豆腐,係咪好吸引呢!豆腐香脆內軟,入面嘅豆腐非常白滑,炸得非常好食,同時佢嘅擺盤亦都非常吸引,睇吓呢個公仔,係咪好盞鬼呢

火鍋配料方面,有左邊嘅 火雞姐搞唔餃,其實佢係手剁牛肉餃黎,分量方面有四粒同埋六粒揀,我哋四個人,就每人一粒試一試佢

右邊嘅係雜菜盤,份量都幾多,有唔同種類嘅菜,咁就真係迎合唔同口味嘅朋友啦

呢個手剁牛肉餃夠晒特別,其實佢係有少少似將一粒手剁牛肉球放咗入去包成餃,外皮非常薄,加上,湯底嘅海鮮湯味道及顏色都沾染左成個餃,所以食落,感覺都幾豐富,口感實在

響鈴就梗係正啦,餐廳新鮮即炸,大大件咁放落湯度浸一浸,一兩秒好啦,就已經即刻可以食㗎啦,由於海鮮湯嘅味道香濃,所以令到成個響鈴都非常好食

其實呢個湯底真係幾正,海鮮湯唔係真係剩係得啲湯,真係有新鮮嘅海鮮係入面,例如啱啱都講過嘅龍蝦開邊,真係成隻波士頓龍蝦咁架,肉質鮮嫩,大大隻,真係非常好食又吸引

打邊爐就點都要有肉既!我地就分別叫左 左邊既即日手切陀地靚肥牛,同 右邊既濟州黑豚豬頸肉。話明陀地!即係本地野啦,真係好難得架,不過當你食過之後會發現,原來 陀地 係咁正架!你睇下 d 脂肪分布!

豬頸肉都唔差,係韓國貨黎,厚切既佢,食落有口感之餘,爽口又彈牙!好有質感架!

最後我覺得都要試一試既就係呢個好鬼吸引既 臘腸花菇雞煲仔飯!其實打邊爐有煲仔飯食埋,係香港黎講都算係少見了,因為本身只係打邊爐都飽到乜咁架啦!

加上佢呢個飯都好大煲,平均有五至六碗飯,上面既料又夠多,飯又有飯焦既效果係底,所以你都咪話唔正!

最後,就用呢個咁正既 open area 同靚景同大家做總結啦,呢個就係呢度室外既位置,係一個好大既賣點黎架,岩曬食煙既朋友,同時呢度都有 水煙 提供,真係好 chill 架!大家都試下啦!