2020-06-22 60 瀏覽
一有得出去打邊爐,你可以食到幾盡? 我公司仲行緊彈性上班,佢嘅好處就係我可以早返早放。於是我同同事約好一齊早收工落尖沙咀打個靚爐。胡爐應該係我近期鍾意去打邊爐嘅鋪頭之一啦,因為足料湯底同埋啲靚牛唔會令你失望。今次黎到就試下金翅花膠乳鴿湯,真係不得了,原來成隻乳鴿放左落個煲度,而且花膠,金華火腿等等都係哂度,十分足料。咁呢個時候緊係等水滾啦。等水滾嘅時候,食住個老友鬼鬼先,呢一個記得要趁熱食呀,香脆可口。水滾後,趁未落其他野時,就先飲下個靚湯,食埋隻乳鴿佢。個湯真係幾濃味,乳鴿已經好夠淋,但未去到一夾落去會散哂個種程度,係易食左嘅,起碼唔使點樣徒手拆野先。打邊爐嘅主角當然就係肉啦,呢次一叫就叫左三碟肉,分別係本地手切牛頸脊,豬豚肉,羊肉片。啲紋路,顏色都係好靚仔。鵝腸最緊要夠肥,呢間啲食材就做到野啦,食落係享受,但唔好煮咁耐呀,縮埋就好難搵得返架啦,哈哈。放心,我當然有嗌啲蔬菜類去平衡一下啦。呢間店之所以咁鍾意去,無他嘅,就係湯底足料,食材靚仔,又好坐,鍾意打邊爐又驚食唔到靚野嘅朋友仔真係可以試下黎呢間過下癮。

放心,我當然有嗌啲蔬菜類去平衡一下啦。

2020-06-16