我今日同女友外出行下,結果就係… 其他人都有咁嘅想法,去到啟德跑道公園,其實係好多人。到了肚餓時間,上網覓食,果然呢個郵輪碼頭係好荒廢吓 😆,見有間親子餐廳營業,就即管去試試。去到環境都相當唔錯,有唔同嘅玩具、圖書角; 甚至有兩個小型兒童遊樂組合,都幾適合同小朋友嚟放電。 因為天氣太熱,女友未諗到食乜,所以叫咗個湯開吓胃先。而我就唔想諗太多,叫咗個「陳皮紅燒獅子頭」套餐。等咗陣我個餐嚟先,細細份咁喇,味道還可,但咁嘅份量要我 $168,可能我哋無小朋友帶嚟「享用」佢哋嘅「設施」,講真感覺唔值。另外,我個套餐有啲水果搭埋,點知太新鮮了!入面有隻昆蟲仔贈送,但無福消受🤢,拿拿聲叫店員換咗去,好彩都肯...。不過奇怪嘅事情陸續發生喇… 女友order 嘅$58「乾貝海鮮豆腐羹」黎咗 🧐🧐🧐,係同我個餐嘅「 養生湯」一樣㗎 😵 。咁有乜咁奇怪先?奇就奇在,我哋落 order 時,阿姐話個湯只係一碗,問駛唔駛 order 兩碗。更加無話畀我哋知,原來個「養生湯」就係「乾貝海鮮豆腐羹」,知嘅話我地會試另一個湯,雖然可能最後都一樣 🤔?因為「養生湯」就係煮開乜咪畀乜個客囉?終於女友激到無謂口,唔再叫

終於女友激到無謂口,唔再叫嘢食,激飽咗🥺;我也快快口咁食完、埋單。點知埋單時又畀阿姐激多次。阿姐循例問下啲嘢點,既然咁就表達下喇:「其實個湯係一樣嘅話,可以提吓個客,而唔係再叫我地叫多個湯。」我哋完全無怪責嘅意見,只係想佢哋第日Serve其他客嘅時候可以留意下,唉😖。

點知… 阿姐話佢乜都唔知㗎、所有湯都係新鮮整㗎、唔知會有乜嘢湯㗎。聽完我只覺阿姐前言不對後語咁,我也懶得再同佢糾纏落去,因為阿姐只想表達,乜都唔係佢責任🤐。

Any 肥,本來對呢間餐廳都有啲期望,可以叫埋啲有小朋友嘅 friend 黎開下 P,但我諗最失望都係,阿姐將所有嘢推得一乾二淨,有不負責任嘅感覺😔,所以要帶埋小朋友嚟嘅話,我諗真係真係要三思、三思、三思。
PS,等候食物時,聽到有客投訴,話餐廳內有唔少蚊吱飛, 而阿姐嘅第一句答案居然係:唔出奇,因為呢度好近草地😵😵😵。
  • 一肚氣