2019-08-18 3203 瀏覽
好多人一提起郵輪碼頭就覺得好遠, 很吊腳很難去, 我以前都有這個感覺. 不過自從黎過一次後, 又改觀左. 係九龍灣站有小巴直逹, 其實都幾方便呀, 連我依個新界人都接受到呀. 咁當然, 話遠唔遠, 話近都唔近, 唔係坐郵輪有咩情況下會黎呢? 一係就係黎影相, 因為依度既環境真係幾幽美, 又夠靜, 仲有無敵大草地和海景, 秋天黎野餐好正, 但炎炎夏日, 我肯定不會咁做啦! 剩下最後既原因就係帶小朋友黎紙飛機親子餐廳啦. 今次係我地第二次黎, 即使近年去晒咁多不同既親子餐廳, 依度仍然係我最喜愛既親子餐之一! 因為由踏入店內一刻開始, 感覺就好舒服好relax. 先脫鞋和消毒雙手, 小朋友這個時侯一般已一支箭飛左入去玩啦. 場內有多種不同既玩樂設施, 超長超濶既木系廚房, 煮飯仔, 男男女女都好鐘意. 另一邊有木製滑梯, 木粒彷沙池, 閱讀區, 仲有大大小小的玩具設施, 而我最喜歡佢既天然採光充足, 感覺好柔和同高級, 又唔會有太嘈吵既感覺. 囡囡竟然仲揾到一系列公主裙, 皇冠, 首飾等, 不停話要試...用來影相就岩晒. 小朋友有得玩就夠, 但大人黎到食野又變成重點. 收費方面小朋友平日

小朋友有得玩就夠, 但大人黎到食野又變成重點. 收費方面小朋友平日要$138入場費, weekend 及假日$198; 而成人就彈性一點, 每人餐飲最低消費$100, 限時2小時.

依度比較特別係食中菜為主, 而且係標榜天然無味精的健康菜式. 名付其實係大人小朋友都岩食. 同時亦有兒童餐供應既.

走鹽原味魚湯泡飯 ($68)
大熱天時胃口麻麻, 食泡飯清清地唔錯. 依個泡飯用魚湯煮成, 加入瓜粒同冬菇粒, 味道好淡, 因為鹽另上, 真係好清淡好健康, 連2歲以下既小朋友都可以食. 飯粒軟硬適中, 加上鮮甜魚湯, 大人當然唔習慣咁淡既口味, 可以自行加上鹽提味. 另外有一小碟爆米可以加入一齊食, 增加口感.

返撲歸真蔥油拌麵 ($48)
個名都幾攪笑, 不過又麵如其名, 真係好撲素! 除左蔥花, 無其他配料. 個麵用上好香既蔥汁撈成, 入口夠油香但又唔會過鹹, 我覺得麵質味道都唔錯既, 但又真係有少少單調.

BBQ菠蘿咕嚕肉 ($98)
真心推比要試, 個咕嚕肉Keep到外脆肉軟, 即使擺涼左仍然保持到脆口鬆化, 酸甜汁又夠稠杰, 岩岩好包裹成塊肉, 好開胃. 加上新鮮菠蘿粒, 小朋友喜歡, 大人一樣鐘意, 而且份量唔少, 用來送飯送麵超好食.

可愛卡通包 ($20/隻)
分別點左企鵝同小雞, 外型真係好cute, 阿囡仲鐘意到話唔捨得食, 怕佢地會痛!! 小朋友既情懷真係天真到令人憐愛! 不過包還是要食既, 係我極力游水下, 最後囡囡首肯比我分開佢地, 企鵝仔係奶黃饀, 而小雞就係紫薯饀, 兩款都幾好味, 又唔會太甜, 唔錯.

Gelato雪糕 ($28/球,$52/2球)
小朋友最鐘意食雪糕,仲揀左好少有既椰子味和朱古力味。椰子味十分濃郁,但又唔係個個都受到;朱古力味就比較大眾化。

暑假期間仲有唔同既工作坊可以比小朋友參加。小朋友玩兩小時,一定唔會夠;但最緊要家長一樣可以係舒適,休閒又安全既地方食下野傾下計,感覺真係好寫意。所以親子餐廳開到成行成市,我最鐘意都係紙飛機!
2019-08-01
2019-08-09 1836 瀏覽
今日又係「暑假玩一番」時間,今次去遊輪碼頭既「紙飛機親子餐廳」,喺九龍灣德福廣場坐小巴過去,落車後坐升降機到頂樓喺平台行過去就係啦。我哋大約六點九左右去到,可能因為平日夜晚,人數不多,一入餐廳先要除鞋,大人有拖鞋提供。餐廳職員指示我們座位後,我們也急不及待去看看有什麼玩了。餐廳已木器裝修為主,感覺簡約整潔,分了不同區域,近門口位置有扮超級市場和廚房的地方,食物都做得很逼真哦!穿過餐廳座位,中間有小BB遊玩樂園、換靚衫嘅位置、不同造型嘅搖搖馬和飛機仔、照顧BB嘅沖涼用品,仲有多架迷你BB車及假BB俾小朋友玩,埋邊嘅位置有一個木珠池同埋兩層高嘅小屋,仲有木製嘅sir滑梯可以比小朋友捐來捐去。另外仲有一個安靜嘅睇書和油顏色corner,真係可以滿足不同年紀和性格的小朋友。掛住玩唔記得叫嘢食,無耐職員走過來提醒我要快啲點餐了,要咗一個返璞歸真蔥油拌麵( $48 )、走鹽完味魚湯泡飯(食$68 )、超凡黑松露炒飯( $98 )。落單後食物都很快送上,走鹽完味魚湯泡飯味道較淡,適合小朋友進食,有一小碗卜卜米另上,我冇理就咁到晒落碗湯度,分量唔算多,不過同價錢相符。另外蔥油拌麵有好多蔥係面,真係冇其

走鹽完味魚湯泡飯
另外蔥油拌麵有好多蔥係面,真係冇其他餸,但啲麵夠入味。
返璞歸真蔥油拌麵
黑松露炒飯係三個入面最好味的,濃濃的黑松露香氣撲鼻,有雜豆和蛋絲炒埋一齊,啲飯炒得乾身,而且份量都算幾多,值得推薦。
超凡黑松露炒飯
由於我哋冇叫飲品,店員好細心主動話可以送兩杯泡泡牛奶比我兩個小朋友,真係好讚啊!
泡泡牛奶
收費方面,小朋友(12歲以下)入場兩小時為$138 (週末及假日$198 ),大人餐飲最低消費為每人$100,以親子餐廳的最低消費來計其實唔貴喔!不錯!
返璞歸真蔥油拌麵
超凡黑松露炒飯
泡泡牛奶
2019-07-24 1829 瀏覽
呢日放假帶咗2歲既姨甥仔出街玩,呢排天氣好熱,但又唔想同佢去商場,所以特登上網搵d啱佢既地方。無意中搵到呢間餐廳,見佢有得食又有得玩,於是決定嚟試下。餐廳位於郵輪碼頭,喺又一城有巴士直去,所以都方便我地。無論大人定細路,入餐廳要除鞋,餐廳會為大人提供拖鞋,好貼心👍姨甥仔入到嚟見到有滑梯木馬仿沙池玩具車等等等咁多野玩超興奮😆😆話比佢知食完飯可以任佢玩就即刻坐定定喺BB凳,超乖🤭因為BB鍾意食大人野,加上餐廳食物冇味精,所以冇特別點兒童餐比佢,點咗蜜椒汁雞翼 ($88)、無添加黃魚煨麵($98)、走鹽原味魚湯泡飯($68)、返璞歸真蔥油拌麵($48)同埋榛子雪糕($28)。自己最鍾意係雞翼,外層焦脆裏面嫩滑,而且厚肉,好好味呀!🤤黃魚煨麵係BB既最愛,佢不停話要麵麵😆魚湯泡飯最貼心既係d鹽會另上,唔怕小朋友食得太鹹👍蔥油拌麵睇落顏色好深,但其實味道都唔會好鹹,食完唔怕口渴。飯後甜品就係榛子雪糕~講完食就講玩,每個小朋友係$138玩2個鍾,因為係平日加上個場既玩具夠多元化,所以基本姨甥仔想玩咩都得,最後玩到夠鍾都唔想走🤣
餐廳位於郵輪碼頭,喺又一城有巴士直去,所以都方便我地。

話比佢知食完飯可以任佢玩就即刻坐定定喺BB凳,超乖🤭

自己最鍾意係雞翼,外層焦脆裏面嫩滑,而且厚肉,好好味呀!🤤

黃魚煨麵係BB既最愛,佢不停話要麵麵😆

魚湯泡飯最貼心既係d鹽會另上,唔怕小朋友食
得太鹹👍

蔥油拌麵睇落顏色好深,但其實味道都唔會好鹹,食完唔怕口渴。
飯後甜品就係榛子雪糕~

• 蜜椒汁雞翼
由於係寫食評,我就注重評價啲嘢食,遊樂空間我就唔做太多描述。呢度嘅餐飲主要係食中菜,餐飲可以感受到其中的精心設計,可以為小朋友補充全面均衡嘅營養。所以一個餐除咗主菜仲會有湯和水果。兒童餐就會有可愛嘅雞仔麵包,深得小朋友歡心。兒童餐我就揀咗個set A比小朋友食,因為兒童餐睇落太吸引了,自己都揀咗兒童餐set B,食落好豐富。兩款套餐主菜,主食同卡通包仔唔同,獅子頭:食落軟嫩,醬汁香甜,小朋友幾鐘意。雲蛋蝦仁:蛋炒得幾滑,蝦仁都幾多,調味幾淡,啱我口味。鮮茄蘑菇燴麵:呢個燴麵味道好清新。驚喜嘅係會有Bless 嘅果汁飲。

兒童餐我就揀咗個set A比小朋友食,

兩款套餐主菜,主食同卡通包仔唔同,

獅子頭:食落軟嫩,醬汁香甜,小朋友幾鐘意。

雲蛋蝦仁:蛋炒得幾滑,蝦仁都幾多,調味幾淡,啱我口味。

鮮茄蘑菇燴麵:呢個燴麵味道好清新。

驚喜嘅係會有Bless 嘅果汁飲。
2020-01-04
2020-01-01 0 瀏覽
帶住小朋友去食飯, 一直都係一個好深奧嘅問題。 所以我不嬲都好鍾意一啲以親子作為主題類型嘅餐廳, 今次幫襯嘅呢一間 就係當中嘅表表者。呢間親子餐廳位於郵輪碼頭, 適合揸車人士, 因為消費滿500蚊有免費泊車。 不過亦可以乘搭公共交通工具 由九龍灣進入郵輪碼頭。餐廳設有成人最低消費每位150元。 兒童另外收 入場遊玩設施 費用, 21歲以下兒童則免費。食物方面 選擇不少, 主要以中菜為主。 我點了招牌口水雞, 分量唔少, 最估唔到 係一間親子餐廳入面烹調嘅口水雞都幾惹味, 絕對係有水準嘅作品。 而且每一啖入口都有種 麻辣味, 用嚟撈飯真係一流。除咗中菜呢度仲有甜品, 連 gelato 都有, 未到仲幾唔錯添。最後當然係同小朋友一齊瘋狂玩耍啦, 喺度嘅設施 真係好啱唔同年齡嘅小朋友, 相同 小朋友瘋狂玩樂嘅 呢度係一個唔錯選擇。

口水雞

Geloto

2019-12-30
口水雞
Geloto
2019-12-29 52 瀏覽
地方有d遠: 北角碼頭坐船去觀塘再轉車,但係整點先有一班船,或者九龍灣地鐵站轉小巴。九龍灣坐小巴站方便,十五分鐘一班車都密。食物好食:中菜為主,勁好味。點左個肉燥麵,黑松露炒飯同菠蘿肉,黑松露炒飯係素,比較健康但冇麥料。而三個菜都係風味一流,很讚。玩具好玩:有木球池,感覺比波波池更衛生乾淨。上層有個private 位可以玩車車。又有超市買野食,煮飯仔 ,湊bb,坐車,打球。整體玩具幾乾淨,玩具套裝很齊全。目測餐廳好快full, 要book左先,自己開車黎就最方便。好岩一歲半以上小童,而附近既碼頭很荒廢,特別係冬天,冇麥人係附近玩,全部人都去哂個親子餐廳入面。有餵奶室

食物好食:

玩具好玩:

有餵奶室

• BBQ菠蘿咕嚕肉
2019-12-29 23 瀏覽
見到12月份個名有指定英文字個小朋友入場有半價,所以就過黎一試紅日$198/1小朋友,1歲以下免費大人最底消費$100其實叫$100食物真係好易但全部都中菜,對於我黎講唔吸引最後叫左個兒童餐賣相除左個包,對於小朋友都唔吸引我大仔完全唔多想食細仔比較為食,都幫手食左麵同蛋一半我食落去唔係難食既玩既種類都多,不過就唔大。同家長坐係到唔易望到細佬。得2個鐘玩又要食又要玩,如果有d小朋友真係唔夠時間。另外不時有人出黎執下玩具但我仔係木粒池玩緊,出面地下有木粒,個職員係出面掉入個池到掉中左我仔。我無好嬲,不過唔應該咁做囉。比著有d家長應該會鬧佢同埋我睇個menu一打開入面濕既佢上場同下場只隔15分鐘,基本上中間既時間只係收拾同準備,無清潔真係唔會再黎
紅日$198/1小朋友,1歲以下免費
大人最底消費$100

其實叫$100食物真係好易
但全部都中菜,對於我黎講唔吸引
最後叫左個兒童餐

賣相除左個包,對於小朋友都唔吸引
我大仔完全唔多想食
細仔比較為食,都幫手食左麵同蛋一半
我食落去唔係難食既

另外不時有人出黎執下玩具
比著有d家長應該會鬧佢

同埋我睇個menu一打開入面濕既

真係唔會再黎
2019-12-27 39 瀏覽
九龍區去野餐大家會諗去邊?郵輪碼頭實唔少得喇。但係其實郵輪碼頭除左有個大草地可以野餐,仲有間親子餐廳架。紙飛機餐廳係郵輪碼頭平台,其實個位都大有小小入架,不過只要跟返指示都唔難揾到既。‌今次我就叫左個兒童餐加一個陳皮紅燒獅子頭套餐。其實睇餐牌就知呢間親子餐廳入邊食物以健康為主打,以我個套餐為列已經由白米飯變為三色營養飯,而跟餐湯水都以養生湯為名,並有水果於餐內,兒童餐都一樣有水果而造型都相當可愛🐧。而味道方面係食得出佢哋餐廳真係少油少鹽。連飲品都做到以純果汁🍎為飲品,出街都可以做到2份水果加少油少鹽,絶對係健康人仕之選💪🏻同小朋友黎就唔怕食到其他唔多健康既食物喇。

2019-12-24 29 瀏覽
#親子餐廳上星期去左九龍灣啟德郵輪碼頭,今次係第一次去,因為之前感覺好偏僻,其實九龍灣有小巴到達,又有22號-巴士由九龍塘去啟德郵輪碼頭。我女一黎到門口,已急不及待想沖入去玩。入到去要除鞋及消毒!有免費Locker。餐廳以木系列為主,環境都幾舒服又寬躺,設備都好多。有sir滑梯、木粒池、閱讀區、勁大既廚房、勁多煮飯仔、假bb、bb車等等,仲有得換靚靚裙添。食物方面:台式滷肉飯 $88味道及樣子都唔錯都大份,調味剛好不會太鹹,蛋非常好,不是流心蛋,好岩小朋友食。返璞歸真蔥油拌麵 $48味道唔濃,雖然寫了蔥油兩字,但完全唔油膩。Set A $128時令水果+軟嫩獅子球+小雞快跑紅米飯+乾貝海鮮豆腐羹+果汁Lee個餐真係好豐富,小雞包包好可愛。收費:小朋友2小時入場費(12歲以下)平日:$138;週未及假日$198大人餐飲最低消費每位$100
#親子餐廳

餐廳以木系列為主,環境都幾舒服又寬躺,設備都好多。

食物方面:

台式滷肉飯 $88

返璞歸真蔥油拌麵 $48
味道唔濃,雖然寫了蔥油兩字,但完全唔油膩。

Set A $128
時令水果+軟嫩獅子球+小雞快跑
紅米飯+乾貝海鮮豆腐羹+果汁
Lee個餐真係好豐富,小雞包包好可愛。
收費:
小朋友2小時入場費(12歲以下)
平日:$138;週未及假日$198
大人餐飲最低消費每位$100
2019-12-23 41 瀏覽
今日帶小朋友嚟郵輪碼頭玩,兩個小朋友一開門見到好多玩具,已經開心到不得了,媽媽好簡單,見到自己小朋友開心,自己都好開心,menu好有心思,迎合餐廳紙飛機嘅主題。間間親子餐廳都係西餐,呢度主打中菜,有好多菜式選擇,最驚喜係...味道仲好有水準👍🏻小朋友揀咗BBQ菠蘿咕嚕肉.熱辣辣脆卜卜好醒胃,返璞歸真蔥油拌麵,簡單得嚟好有口感,好啱小朋友口味😋熔岩吐司係必食,即叫即製,配雪糕球,為這餐劃上完美句號😍餐廳好貼心,有親子洗手間.high chair.兒童餐具,樣樣齊備.聖誕節將到,仲佈滿聖誕裝飾,除咗玩具,仲有唔同服飾比小朋友穿著。實在玩到唔捨得走,去過咁多間親子餐廳,最滿意都係呢度,環境乾淨夠舒適,

熔岩吐司係必食,即叫即製,配雪糕球,為這餐劃上完美句號😍

2019-12-23
  • BBQ菠蘿咕嚕肉
  • 溶岩吐司
2019-12-22 44 瀏覽
**紙飛機親子空間**今日囡囡一歲生日,諗個活動同佢慶祝玩下.就同老公仲有表姨生黎啟德呢間親子餐廳.雖然位置比較偏遠,但正因為咁唔似鬧市咁多人!18:30黎到另外有2個家庭係度,玩玩下仲得返我地老公第一次黎親子餐廳,佢話呢度好舒服! 用膳既位置係正中間,可以一眼就望到小朋友 , 好安心食物方面呢度偏向中餐.食物款式足夠,而且都唔細碟我地點左黑松露炒飯,栗子雞煲,蝦球同埋豆腐湯另外仲要左份兒童餐,表姨生食得好滋味,坐定定食哂成份餐而囡囡就要左包BABYFOOD . 玩到8點半就走人,呢度既STAFF 好有愛心同耐性回頭度: 極高
**紙飛機親子空間**

今日囡囡一歲生日,諗個活動同佢慶祝玩下.
就同老公仲有表姨生黎啟德呢間親子餐廳.
雖然位置比較偏遠,但正因為咁唔似鬧市咁多人!

18:30黎到另外有2個家庭係度,玩玩下仲得返我地

食物方面呢度偏向中餐.食物款式足夠,而且都唔細碟
我地點左黑松露炒飯,栗子雞煲,蝦球同埋豆腐湯

另外仲要左份兒童餐,表姨生食得好滋味,坐定定食哂成份餐

而囡囡就要左包BABYFOOD .

玩到8點半就走人,呢度既STAFF 好有愛心同耐性
回頭度: 極高

2019-12-09
2019-12-22 38 瀏覽
自己上次黎玩之後,女女成日問我幾時再睇佢過黎玩,今日有時間就帶佢過黎放下電,女女好中意個超級市場位,佢會拎個購物籃去拎唔同嘅生果蔬菜好搞笑,我地叫左嘢食一邊食女女就去玩。走鹽原味魚湯泡飯 $68好健康,原汁原味,鹽係另上,自己中意加幾多都得,比女女食我就無加,魚湯好鮮甜,另外有米通比我地加入去,增加口感。喬治最愛雞軟骨椒鹽脆豆腐雞軟骨好脆卜卜,豆腐炸到好嫩滑。波羅的海 $45酸酸甜甜,有菠蘿同檸檬味,配雞軟骨好食。紅糖糍粑 $58估唔到咁軟糯,外脆內軟,面頭有黃豆粉再加上紅糖,正!

走鹽原味魚湯泡飯 $68

喬治最愛雞軟骨椒鹽脆豆腐
雞軟骨好脆卜卜,豆腐炸到好嫩滑。

波羅的海 $45
酸酸甜甜,有菠蘿同檸檬味,配雞軟骨好食。

紅糖糍粑 $58
估唔到咁軟糯,外脆內軟,面頭有黃豆粉再加上紅糖,正!
2019-12-21 31 瀏覽
慢慢習慣了光顧每間餐廳的寫作習慣,這天也和我的小朋友, 一同前往餐廳進餐, 和玩樂一番。餐廳位於 郵輪碼頭,地理上絕對不是太方便, 但配套還算充足, 有小巴和巴士等公共交通工具。餐廳位於郵輪碼頭的上層, 地方光鮮, 光線充足, 加上充滿童真的裝橫,走進去 彷如走進了一個 美麗的童話世界。作為家庭餐廳環境絕對是重點,沒想到食物質素也不錯,我點選的就是紅燒獅子頭, 一般獅子頭最擔心的就是十分肥膩, 沒想到沒有太多的肥豬肉,但口感依然鬆軟 ,加上鹹淡適中,更適宜與小朋友分享。