冇得去旅行,唯有留港遊玩。我第一次黎啟德郵輪碼頭做遊客。我同阿囝首先搭港鐵去九龍灣站,然後行十分鐘去搭22號巴士去到郵輪碼頭。巴士路程短,不過半個鐘先有一班,等死人。去到郵輪碼頭B區搭lift上R層,風景好靚。行去西面盡頭發現有一間親子餐廳。橫掂有d餓,就同阿囝去玩返陣。原來一日分左幾個入場時段,星期六及假期每個時段兩個鐘,小童入場費$198,成人最低消費每人$100。入場細路除鞋先,大人就換拖鞋。入面唔算大,但係遊戲區有好幾個,煮飯仔,BB區,裝扮區,圖書區,小型滑梯區,Lego區,彈床仔,車仔區,木造沙池等等都有得玩。我個囝滿場飛,玩過唔停。中間範圍就係用餐區,唔算空曠,但係都唔覺焗。今日周六下午兩點半時段入場,居然全場滿座咁滯。講下大人concern既食物啦。呢間cafe居然係主打淮揚菜,而唔係西餐。食品選擇有前菜,湯,主菜,飯麫同甜品等。創意牛柳年糕 $128+10%想知佢幾有創意,就叫黎試下先。原來係將牛柳同年糕切粒,再加入粒粒蒜芯一齊炒。牛柳粒都幾嫩同入味,同d煙煙韌韌既年糕粒加上脆脆地既蒜芯粒一齊食,幾特別既口感同味道。如果怕油就可能要留意下,因為炒年糕好難少油。上湯鮮茄

BB區,

裝扮區,

圖書區,

小型滑梯區,

Lego區,

彈床仔,

車仔區,木造沙池等等都有得玩。我個囝滿場飛,玩過唔停。

創意牛柳年糕 $128+10%

上湯鮮茄有機豆苗

上湯鮮茄有機豆苗 $88+10%

呢個素菜d豆苗堅嫩,煮得好好味,仲暖暖地。個大蕃茄係凍既,生生地,入面放左d雜菇。成碟菜好健康。

爆汁話梅蕃茄,養生小木耳,時令水果

爆汁話梅蕃茄有三大粒,已去皮。真係幾爆汁。話梅味唔重,我個囝都接受到。

養生小木耳好健康,個汁冇乜味。

時令水果有三色提子,橙,火龍果同藍莓適當地切好哂,方便細路食,我個囝眨下眼就食哂。
寶寶奶泡

寶寶奶泡

每個細路有杯免費既寶寶奶泡。

上菜速度好快,食飽就即刻玩。如果黎開呢頭,都可以考慮呢間親子餐廳。Menu都有兒童餐揀,亦有得包場,枱上有兒童餐具,餐廳內當然有兒童廁所。最開心既係,我個囝回程途中同我講玩得好開心。
6天前
上湯鮮茄有機豆苗
2021-02-09 34 瀏覽
位於郵輪碼頭北面平台, 當然揸車過嚟會係最方便, 應該可以有免費泊車優惠~ 如果啟德站過嚟就可能要轉乘的士啦~ 親子餐廳喺香港嘅數目唔算多, 大部分都係cafe形式飲下咖啡, 食意粉~ 呢一間就比較特別, 以中式為主, 仲要係江浙中菜㖭~ 開胃前菜兩款:黑醋木耳, 話梅車厘茄酸酸地好開胃~ 車厘茄已經去皮, 話梅味唔會太重, 但係又成功帶出車厘茄嘅清新酸味, 做得唔錯~👍🏼主菜:陳皮獅子頭🥢兩大粒獅子頭, 配上西蘭花🥦 大人小朋友都適合, 撈飯一流🍚蔬果:上湯鮮茄時蔬, 水果拼盤原個大蕃茄去皮, 裏面承載住大量菇類, 吸收咗鮮蕃茄汁嘅精華~ 菜苗亦都好嫩滑~ 完全係健康之選🍅🥬水果拼盤雖然唔大, 但係裏面有齊:藍莓, 冇核提子, 火龍果, 橙~ 最細心嘅係提子已經切開咗兩邊, 咁樣就放心畀小朋友食啦~🍇🍊至於小朋友玩樂區方面, 地方唔算超級大但算係樣樣俱全, 閱讀區域, 廚房, 模仿超級市場, 瀡滑梯, 木沙池, 搖搖木馬, 仲有cosplay衣服 - 小朋友可以著上公主裙, 或者扮醫生~ 入去玩樂區之前所有人都要除低自己嘅鞋, 亦都要著襪入去~ 如果店員可以為每個人嘅襪底都噴上酒精消

開胃前菜兩款:黑醋木耳, 話梅車厘茄
陳皮獅子頭•開胃前菜•水果•白飯

主菜:陳皮獅子頭🥢
陳皮獅子頭

蔬果:上湯鮮茄時蔬, 水果拼盤
上湯鮮茄時蔬

入去玩樂區之前所有人都要除低自己嘅鞋, 亦都要著襪入去~ 如果店員可以為每個人嘅襪底都噴上酒精消毒就會更加好啦~

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-02-08
上湯鮮茄時蔬
  • 上湯鮮茄有機豆苗
今天於下午4:45 帶同女兒及家人到來 貴餐廳用膳,我們分開左右兩桌就座以配合防疫要求,期間大概於5:45點了一杯凍咖啡,店員將飲品放了在右邊桌上,我們其中一位女家人便將該杯咖啡拿去左邊另一桌,拿起飲品於兩桌中間通道轉身期間,貴店一位短捲髮中年女店員經過並與我家人碰撞到,家人手上飲品跌落在地上,店員亦有即事上次清潔。該咖啡剛到我們並未開始飲用,所以我們隨後要求該店員再要求送上另一杯咖啡,我們便繼續用餐及和女兒享用店內設施,期間對 貴店食物質素及設施各方面感到滿意。於離開結帳時,家人見到賬單上有兩杯咖啡記帳,我們禮貌地提問店員會否豁免收取其中倒瀉了及並享用過的一杯,但店員一口拒絕,並態度表現激動地說 ”我冇叫你賠返個杯都算係咁”,此說話非常難聽,家人最後亦表示不要緊,沒有必要爭吵及亦有隨即付款。我本人其後於離開時,向那位店員客氣地提出顧客意見,我表示覺得這件事情上,大家並不是刻意亦冇心碰撞到,但作為店員,有責任管理餐廳及應留意顧客舉動,看見客人站在走廊及移動亦都應小心留意以避免發生不必要碰撞,尤其 貴親子餐廳大部份顧客年紀很小,亦有機會很隨性地到處走動,會發生碰撞的可能性會很高所以應加以

我本人其後於離開時,向那位店員客氣地提出顧客意見,我表示覺得這件事情上,大家並不是刻意亦冇心碰撞到,但作為店員,有責任管理餐廳及應留意顧客舉動,看見客人站在走廊及移動亦都應小心留意以避免發生不必要碰撞,尤其 貴親子餐廳大部份顧客年紀很小,亦有機會很隨性地到處走動,會發生碰撞的可能性會很高所以應加以留意,期間我並沒有講述及再為那一杯咖啡的賬單問題提出任何要求,但該店員一直說 ”如果你付不起那$45,我幫你俾”,喝令我收聲,我作為一位顧客禮貌地向他提出意見,但遇到這樣的反應我實在感到極度無奈。

我想在此表達,我們對於 貴餐廳理念,食物質素及場內空間設施環境感到滿意,但作為一間親子餐廳,如旗下員工的服務態度及處理問題上的思維及手法這麼不專業實在會對 貴公司聲譽上大打折扣,亦會對營運上添上不必要麻煩。

希望 貴公司能理解係客人對該餐廳的期望,並能夠對旗下員工作出適當培訓及指導。
6天前
限聚令關係...一段時間無帶小朋友外出食飯,襯住放寬可以四人聚餐,終於可以嚟親子餐廳食中菜,比小朋友放下電🔋「創意牛柳年糕」牛柳唔靭又惹味,年糕好煙靭,有口感👍🏻「蜜椒汁雞翼」小朋友必食,個汁係精髓,好味😋套餐仲有前菜.水果,「上湯鮮茄有機豆苗」配上原個蕃茄,呢道菜式好精緻,蕃茄裡面仲滿佈冬菇,影相同實物一樣咁靚。最開心係見到小朋友玩得咁開心,大人可以放開雙手輕鬆下,未玩完...小朋友已經講定下次要再嚟喇🤗
限聚令關係...一段時間無帶小朋友外出食飯,

「創意牛柳年糕」牛柳唔靭又惹味,年糕好煙靭,有口感👍🏻
「蜜椒汁雞翼」小朋友必食,個汁係精髓,好味😋

• 創意牛柳年糕
6天前 0 瀏覽
疫情持續一段時間,終於搵到一個好地方可以同小朋友一齊玩,今日媽媽們可以放心又舒適咁食一餐🤗最開心係終於唔使次次都食西餐,呢度嘅菜式有酒樓大廚嘅質素,叫咗兩個餐:「創意牛柳年糕」「蜜椒汁雞翼」大人小朋友都覺得好好食👍🏻👍🏻連平日勁咀刁嘅小朋友都食清光🥰餐廳裡面玩具同設施迎合不同年齡嘅小朋友,店員姨姨好親切,個個都玩到唔捨得走🤭餐廳環境好乾淨衛生,仲有好多唔同🎂生日主題嘅背景,下次可以嚟開生日會呀🥳🥳🥳
「蜜椒汁雞翼」大人小朋友都覺得好好食👍🏻👍🏻
連平日勁咀刁嘅小朋友都食清光🥰
  • 創意牛柳年糕
  • 蜜椒汁雞翼
2021-02-19 0 瀏覽
其實由九龍灣坐小巴過嚟紙飛機都好方便,一入到間餐廳見到好多玩具設施都好啱小朋友玩,有韓國木粒粒池、滑梯、煮飯仔、木工玩具、cosplay、圖書角等等,小朋友絕對玩得盡興。而食物方面係由米芝蓮大廚精心設計,而且食物都非常健康,標榜少鹽、少糖、少油一系列嘅健康中菜。今次我叫咗年糕牛柳粒、上湯鮮茄有機豆苗同埋水果拼盤。年糕牛柳粒入面嘅年糕切得細細塊,而且煙 煙韌韌,索咗d牛肉味特別惹味,牛柳就煮得好冧而且一d都唔油膩。鮮茄豆苗嘅蕃茄就好大,而且超juicy好多番茄汁,同埋去皮嘅。豆苗浸住d上湯食,但係一d都唔鹹,食得出豆苗嘅新鮮蔬菜味。水果拼盤擺盤又靚最緊要生果夠新鮮,小朋友最鍾意食新鮮生果。下次有機會我一定會再帶小朋友嚟依度玩同食其他菜式。
2021-02-13 107 瀏覽
終於係放疫情假之中搵到小童好去處。我地係九龍灣mtr坐小巴都幾方便。小朋友一入到餐廳就馬上衝入去玩,所有玩具設施都好岩玩,有木色波波粒,滑梯,煮飯仔,木工玩具,cos play, 圖書角。主菜係蜜椒汁雞翼,好惹味 。健體d就點左個素菜 :上湯鮮茄豆苗,個蕃茄入面有菇,豆苗好清甜。加個白飯好開胃呀。水果拼盆:水果有藍莓得,色彩同味道豐富。平日中午去食,好多office人都係度食野證明食物質素好。附近既碼頭靚左好多,天氣好時帶埋小朋友去玩係個唔錯既選擇。

終於係放疫情假之中搵到小童好去處。

我地係九龍灣mtr坐小巴都幾方便。

加個白飯好開胃呀。

水果拼盆:水果有藍莓得,色彩同味道豐富。

平日中午去食,好多office人都係度食野證明食物質素好。

附近既碼頭靚左好多,天氣好時帶埋小朋友去玩係個唔錯既選擇。

2021-02-06 89 瀏覽
Metime 紙飛機這間位於郵輪碼頭嘅親子餐廳相信大家都知道,今次帶仔仔嚟到食玩佢真係開心到飛起呀。餐廳菜單由米芝蓮大廚精心設計,少鹽、少糖、少油,一系列健康的浙江菜開胃前菜:養生小木耳,淡淡的麻油香爆汁話梅番茄,甜甜酸酸好醒胃主菜:創意牛柳年糕牛柳粒,牛柳好淋,年糕軟硬適中,食完個碟一啲都唔油呀上湯鮮茄有機豆苗,去皮嘅番茄裏面有香味噴嘅菇,加上有機豆苗,呢個菜真係食多多都唔怕肥啊水果拼盤,飯前定飯後果一定適合你心水寶寶奶泡(babyccino) 係on the house架重可以有包場服務,私人派對房套餐等等一站式,好貼心服務
Metime 紙飛機

開胃前菜:
養生小木耳,淡淡的麻油香
爆汁話梅番茄,甜甜酸酸好醒胃

主菜:

水果拼盤,飯前定飯後果一定適合你心水

重可以有包場服務,私人派對房套餐等等一站式,好貼心服務
2021-02-05 64 瀏覽
小朋友整天在家,悶得都快生出蘑菇了,早前上網看過這裡的介紹,就專程來一次看看~啟德郵輪碼頭這地方,地鐵直接去不了,但還好的是,在九龍灣有城巴22M可直達郵輪碼頭,這樣來說,都還算方便~餐廳裡有很多遊戲區,有跳彈床,沙池,煮飯仔(家家酒),圖書區,滑梯區等……餐飲方面,點了獅子頭,有2粒及2件西蘭花,味道適中較清淡,小朋友最適合食~開胃小菜就有木耳及小番茄,雜水果一碗,份量每樣一點點款式多,小朋友最開心~大番茄伴豆苗,這個賣相真的很靚,原個大番茄,內裡加入炒雜菇,外面圍繞著豆苗,味道不錯又健康👍

2021-02-05 45 瀏覽
小朋友說因疫情關係,已很久沒去兒童樂園玩了,上網找了很久,原來這間位於啟德的親子餐廳,有得玩,又有得食,小朋友都開心到不得了!食物來說,也算多選擇,我點了這個,有開胃前菜,水果拼盤,木耳及小蕃茄,還有主菜及時菜!開胃小菜方面,都是切的很小塊,對於小朋友來說很貼心!而主菜我選了蜜椒汁雞翼,這個很好吃,雞翼都甜甜的,小朋友絕對大愛,而且有5隻也算多時菜的話,是上湯大鮮茄伴豆苗,大肉茄很厚很大的一個,中間釀了很多菇菌,味道較為清淡,很適合小朋友進食!

2020-09-26 1537 瀏覽
疫情稍為緩和,決定一家三口出外走走,搵到呢一間親子餐廳,喺正啟德郵輪碼頭,雖然地方唔係咁就腳,但係貪佢夠遠,人少少可以食得安心。 一到步發現全場滿座,我一早book咗位,等咗大約5分鐘就換過拖鞋入得,全場都係小朋友,食的款式大家都差不多,為嘅只係滿足到消費額,令到小朋友可以玩場內嘅設施。令我驚訝嘅係,原來呢個餐廳係以中式菜為主,有不少四川及上海菜,我哋嗌左一個兒童餐及兩個四川菜餐,味道中規中矩,反正入得兒童餐廳嘅家長,都志在同小朋友玩樂為主。場內有一般兒童餐廳都有嘅玩具,遊樂設施,但感覺玩具殘舊,好像很久沒有人清潔般污糟。另外,整個餐廳嘅通風系統亦很差,感覺很焗很熱,場內見到好多小朋友打乞嗤,大人小孩玩嘅時候亦沒有硬性要戴口罩。

2020-07-06 1068 瀏覽
場地好多人好焗冷氣吾夠又嘈,有啲朋友小朋友係呢個環境下都覺得好吾捨服係咁喊。員工打黎由confirm booking 到第二日到場禮貌都好差-作為一間親子cafe 係電話度話未必安排到bb 椅- 朋友比左2個小朋友入場費想要2杯免費嘅打奶泡,但拒絕只提供一杯話一個bb 只可以要一杯奶泡-臨完場朋友食緊野不停被不禮貌地催要走-一張枱得2個family 2個bb 都可以收錯錢收左4個bb , 記得要check 單-每個section 交接時間得15 分鐘,玩具消毒成點自己可以評估下唯一可取係食物ok

-作為一間親子cafe 係電話度話未必安排到bb 椅
-臨完場朋友食緊野不停被不禮貌地催要走

唯一可取係食物ok
2020-07-03 1028 瀏覽
好耐無去過親子餐廳,因為疫情好多都無開。朋友介紹下就去左紙飛機。地方乾淨,環境唔錯,有無咩人,都幾放心比小朋友玩。地方唔算大不過遊戲區同用餐區融為一體就方便睇住小朋友。食物方面親子餐廳來講算唔錯㗎啦,特別係蜜汁雞翼啦小朋友都鍾意食!焗到個皮好脆,入面仲好多汁。前菜都有四款,仲有個水果杯,可以比小朋友食其他,就比較適合大人食,不過另外都有兒童餐可以叫比小朋友。餐廳出面就係大草地啦玩完入面仲可以出去玩添!
餐廳出面就係大草地啦玩完入面仲可以出去玩添!
2020-07-02 727 瀏覽
疫情稍為緩和,梗係要帶仔女去輕鬆吓.天氣咁好帶咗佢哋去郵輪碼頭吸吓新鮮空氣順便去playHouse玩下食下野.首先講講入場都有做足防疫措施.依家真係衛生最重要小朋友要入場費,而大人的入場費就可以叫食物消費。入到去小朋友就已經四散周圍去玩,而我梗係叫嘢食先啦,他們好先進到QR code落單就可以.首先叫咗一份前菜拼盤:木耳,口水雞,素鵝前菜有酸有辣非常開胃.食完係胃口大增鮮茄有機豆苗,分量大份,清新爽脆,特別係個蕃茄多一份清甜獅子頭,專登叫俾啲小朋友食。好味,加埋白飯就一流.平時去小朋友嘅地方多數都係食西餐,呢度食中餐份外有驚喜,食物質素很好,小朋友玩得開心食得開心
疫情稍為緩和,梗係要帶仔女去輕鬆吓.
首先講講入場都有做足防疫措施.依家真係衛生最重要

小朋友要入場費,而大人的入場費就可以叫食物消費。

首先叫咗一份前菜拼盤:木耳,口水雞,素鵝
前菜有酸有辣非常開胃.食完係胃口大增

鮮茄有機豆苗,分量大份,清新爽脆,特別係個蕃茄多一份清甜

獅子頭,專登叫俾啲小朋友食。好味,加埋白飯就一流.

2020-06-12 1262 瀏覽
第一次來 #紙飛機親子餐廳超中意個環境design係自然簡約嘅淺木色風格🥰唔同大多數花花碌碌嘅playground靚嘅原因係由著名設計教父 #陳幼堅 嘅出品😏想同寶寶影高質靚相呢度okay😁。除咗環境係以木做主題當然唔小得木製玩具木製玩具獨有嘅木紋手感&重量比膠製玩具更能刺激小朋友感官而 @origami_hk 採用嘅木製玩具都係靚木料品牌玩具所以可以安心俾寶寶玩🥳。食物主打中菜類,款式設計新穎📌少油少味精📌大多數係健康菜式📌適合俾小朋友食。勁中意個場係全落地玻璃有勁多自然光照到入室內感覺好陽光好舒服❤️❤️❤️而且紙飛機係郵輪碼頭平台公園唯一嘅餐廳可以俾小朋友到戶外23000平方米嘅平台公園玩野餐、玩水、踩平衡車…一次過玩哂😂。另外好想分享佢有個木粒沙池係採用天然環保嘅木粒😍唔同平時啲波波池,寶寶玩又新奇影相仲特別靚🤣🤣🤣感覺高級好多仲有木滑梯、攀爬架俾啲小朋友放電市集&廚房區域都好可愛💞。。。紙飛機😍結合咗室內室外嘅地方做到無論任何天氣或季節都可以俾小朋友盡情玩!#親子好去處 #親子餐廳 #木系
第一次來 #紙飛機親子餐廳

當然唔小得木製玩具
木製玩具獨有嘅木紋手感&重量
比膠製玩具更能刺激小朋友感官
所以可以安心俾寶寶玩🥳

食物主打中菜類,款式設計新穎
📌少油少味精
📌大多數係健康菜式
📌適合俾小朋友食

勁中意個場係全落地玻璃
有勁多自然光照到入室內
感覺好陽光好舒服❤️❤️❤️
而且紙飛機係郵輪碼頭平台公園唯一嘅餐廳
可以俾小朋友到戶外23000平方米嘅平台公園玩
野餐、玩水、踩平衡車…一次過玩哂😂

另外好想分享佢有個木粒沙池
係採用天然環保嘅木粒😍
唔同平時啲波波池,寶寶玩又新奇
影相仲特別靚🤣🤣🤣感覺高級好多
仲有木滑梯、攀爬架俾啲小朋友放電
市集&廚房區域都好可愛💞

紙飛機😍結合咗室內室外嘅地方
做到無論任何天氣或季節都可以俾小朋友盡情玩!
#親子好去處 #親子餐廳 #木系