2021-03-27 2391 瀏覽
尋日同兩個小朋友一齊去紙飛機親子空間度玩, 呢間餐廳呢位於舊機場啟德郵輪碼頭,雖然係要轉一程車,但係呢係好方便嘅九龍灣地鐵站德福廣場就好容易搵到小巴去啦。嘩!去到啟德郵輪碼頭嗰個地方好大呀!搭多程升降機上到去就會見到紙飛機親子空間喇,入到去環境好色彩鮮艷,入場就有換拖鞋啦,小朋友就著返襪仔就可以入去玩。兩個小朋友急不及待咁樣即刻走去玩玩具!有好多公仔同車車。仲有一個木製嘅波波池同瀡滑梯中間位置呢就係用餐區啦,d餐具有齊哂大小朋友用嘅,職員仲會細心咁問你要唔要較剪剪俾小朋友食。一入場好快我哋就叫咗嘢食,menu選擇好多呀,連川菜都有,估唔到親子餐廳有咁多好野食!首先黎嘅大好健康嘅上湯鮮茄雜菌有機豆苗,兩個小朋友好快就食咗番茄入面嘅焗蘑菇,好好味㗎,佢地係咁話要多d然後呢仲有一份,水果前菜拼盤,切到細細粒,有醃過嘅車厘茄,仲要去咗皮添呀,甜甜地,冇草青味好啱小朋友食!仲有呢陳醋雲耳呢就啱曬我哋啲大人喇,又爽口又好開胃! 另外仲叫左陳皮獅子球,呢個真係咩年紀都啱食!連好細嘅小朋友都會食到呀,本來呢以為黎到咁好玩嘅親子餐廳小朋友會唔肯食嘢喎,但因為啲食物啦又靚又好味,所以佢哋呢都好乖咁樣食完先
去到啟德郵輪碼頭嗰個地方好大呀!

有好多公仔同車車。

仲有一個木製嘅波波池同瀡滑梯

番茄釀雜菌

水果拼盤

陳皮獅子頭

本來呢以為黎到咁好玩嘅親子餐廳小朋友會唔肯食嘢喎,但因為啲食物啦又靚又好味,所以佢哋呢都好乖咁樣食完先至去玩,當然唔少得嘅就係叫小朋友最鍾意嘅薯條啦,呢度嘅薯條嗰啲特別㗎,用咗孜然粉,有啲川菜嘅特色。
孜然薯條

大概係玩左兩個鐘頭,我覺得啦時間都算啱啱好呀,食嘢食一個鐘啦,然之後小朋友去玩一個鐘,入面嘅廁所分男仔女仔,仲有母乳房,亦都係每一個廁格入面有小朋友嘅坐廁,非常之方便呀,仲好乾淨添,我都非常之推介呢一間親子餐廳畀我嘅朋友㗎。

2021-03-25
  • 上湯鮮茄有機豆苗
2021-03-20 1401 瀏覽
疫情下,可以玩樂又少人既地方真係唔係好多。小朋友成日都想玩滑梯,但好多地方都封左,太曬既日子又唔想行山,室內遊樂場餐廳係一個大家都可以有自己空間既好選擇。我今日選擇左紙飛機親子空間,位於啟德郵輪碼頭,有巴士可以直達總站,交通都幾方便,泊車都好方便,有2個鐘頭免費泊車。一落車附近有電梯直達上頂層,推住BB車都好方便直接去到餐廳。一去到小朋友已經好興奮,已經自己除好鞋放好係鞋架準備去玩,比我還要快。餐廳職員既服務好好,落左單之後同小朋友去玩,到上菜既時候再通知你。餐廳既設計好體貼,所有枱都係圓邊設計,小朋友跑黎揾家長都安全,有小朋友用具同餐整。我有幸安排係小朋友廚房及購物玩樂位置旁邊既餐枱,小朋友食完自己玩就係我既私人享受時間,最開心莫過於望住佢開心自己放空。食物都有好多選擇,我揀左牛柳粒年糕,第一次食呢個配搭,我覺得好好食,配飯一流,好大份可以2 個人食前菜都好好食好吸引,加埋一個好健康既上湯鮮茄有機豆苗洗手間既設計都值得欣賞,有動物設計吸引小朋友,一入去就有大人同小朋友既拖鞋,有親子洗手間又有小朋友專用洗手盆,方便使用。食完可以去遠少少既地方玩,有滑梯又有天然環保的木粒沙池,其中一個玩

前菜都好好食好吸引,加埋一個好健康既上湯鮮茄有機豆苗

食完可以去遠少少既地方玩,有滑梯

又有天然環保的木粒沙池,其中一個玩具係夾木粒,可以練埋手力。

沙池既上面仲有個小型BRIO 車既模型玩。

餐廳仲有好多唔同款既車仔俾小朋友玩,有D 可以踩,有D 係靠控制方向既而行既。旁邊有一個點心枱位置,可以玩家家酒,小朋友真係會坐底扮食,都幾有趣。

仲有其他COSPLAY,幼兒CORNER,圖書CORNER,可以玩足3個鐘唔停,職員會係限時到之前早10分鐘通知你,等你有時間同小朋友做好心理準備同遊樂場講BYE BYE。

對於呢間咁RELAX 既餐廳我個人好滿意,閒日人又唔多,大約得4 個小朋友,空間感十足,走時仲可以去啟德跑道公園放下風

小朋友一上巴士就訓左,又有METIME.
2021-03-15
冇得去旅行,唯有留港遊玩。我第一次黎啟德郵輪碼頭做遊客。我同阿囝首先搭港鐵去九龍灣站,然後行十分鐘去搭22號巴士去到郵輪碼頭。巴士路程短,不過半個鐘先有一班,等死人。去到郵輪碼頭B區搭lift上R層,風景好靚。行去西面盡頭發現有一間親子餐廳。橫掂有d餓,就同阿囝去玩返陣。原來一日分左幾個入場時段,星期六及假期每個時段兩個鐘,小童入場費$198,成人最低消費每人$100。入場細路除鞋先,大人就換拖鞋。入面唔算大,但係遊戲區有好幾個,煮飯仔,BB區,裝扮區,圖書區,小型滑梯區,Lego區,彈床仔,車仔區,木造沙池等等都有得玩。我個囝滿場飛,玩過唔停。中間範圍就係用餐區,唔算空曠,但係都唔覺焗。今日周六下午兩點半時段入場,居然全場滿座咁滯。講下大人concern既食物啦。呢間cafe居然係主打淮揚菜,而唔係西餐。食品選擇有前菜,湯,主菜,飯麫同甜品等。創意牛柳年糕 $128+10%想知佢幾有創意,就叫黎試下先。原來係將牛柳同年糕切粒,再加入粒粒蒜芯一齊炒。牛柳粒都幾嫩同入味,同d煙煙韌韌既年糕粒加上脆脆地既蒜芯粒一齊食,幾特別既口感同味道。如果怕油就可能要留意下,因為炒年糕好難少油。上湯鮮茄

BB區,

裝扮區,

圖書區,

小型滑梯區,

Lego區,

彈床仔,

車仔區,木造沙池等等都有得玩。我個囝滿場飛,玩過唔停。

創意牛柳年糕 $128+10%

上湯鮮茄有機豆苗

上湯鮮茄有機豆苗 $88+10%

呢個素菜d豆苗堅嫩,煮得好好味,仲暖暖地。個大蕃茄係凍既,生生地,入面放左d雜菇。成碟菜好健康。

爆汁話梅蕃茄,養生小木耳,時令水果

爆汁話梅蕃茄有三大粒,已去皮。真係幾爆汁。話梅味唔重,我個囝都接受到。

養生小木耳好健康,個汁冇乜味。

時令水果有三色提子,橙,火龍果同藍莓適當地切好哂,方便細路食,我個囝眨下眼就食哂。
寶寶奶泡

寶寶奶泡

每個細路有杯免費既寶寶奶泡。

上菜速度好快,食飽就即刻玩。如果黎開呢頭,都可以考慮呢間親子餐廳。Menu都有兒童餐揀,亦有得包場,枱上有兒童餐具,餐廳內當然有兒童廁所。最開心既係,我個囝回程途中同我講玩得好開心。
2021-02-20
上湯鮮茄有機豆苗
2021-02-09 1066 瀏覽
位於郵輪碼頭北面平台, 當然揸車過嚟會係最方便, 應該可以有免費泊車優惠~ 如果啟德站過嚟就可能要轉乘的士啦~ 親子餐廳喺香港嘅數目唔算多, 大部分都係cafe形式飲下咖啡, 食意粉~ 呢一間就比較特別, 以中式為主, 仲要係江浙中菜㖭~ 開胃前菜兩款:黑醋木耳, 話梅車厘茄酸酸地好開胃~ 車厘茄已經去皮, 話梅味唔會太重, 但係又成功帶出車厘茄嘅清新酸味, 做得唔錯~👍🏼主菜:陳皮獅子頭🥢兩大粒獅子頭, 配上西蘭花🥦 大人小朋友都適合, 撈飯一流🍚蔬果:上湯鮮茄時蔬, 水果拼盤原個大蕃茄去皮, 裏面承載住大量菇類, 吸收咗鮮蕃茄汁嘅精華~ 菜苗亦都好嫩滑~ 完全係健康之選🍅🥬水果拼盤雖然唔大, 但係裏面有齊:藍莓, 冇核提子, 火龍果, 橙~ 最細心嘅係提子已經切開咗兩邊, 咁樣就放心畀小朋友食啦~🍇🍊至於小朋友玩樂區方面, 地方唔算超級大但算係樣樣俱全, 閱讀區域, 廚房, 模仿超級市場, 瀡滑梯, 木沙池, 搖搖木馬, 仲有cosplay衣服 - 小朋友可以著上公主裙, 或者扮醫生~ 入去玩樂區之前所有人都要除低自己嘅鞋, 亦都要著襪入去~ 如果店員可以為每個人嘅襪底都噴上酒精消

開胃前菜兩款:黑醋木耳, 話梅車厘茄
陳皮獅子頭•開胃前菜•水果•白飯

主菜:陳皮獅子頭🥢
陳皮獅子頭

蔬果:上湯鮮茄時蔬, 水果拼盤
上湯鮮茄時蔬

入去玩樂區之前所有人都要除低自己嘅鞋, 亦都要著襪入去~ 如果店員可以為每個人嘅襪底都噴上酒精消毒就會更加好啦~

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-02-08
  • 上湯鮮茄有機豆苗
2021-05-31 0 瀏覽
第一次嚟,亦都係最後一次嚟。服務:座位安排混亂。訂枱嗰陣已經講明係4 group人,要3張枱。去到嗰陣就安排到天各一方。問職員就個個都話我唔知。問負責人就話唔會幫我哋安排。我哋都只係第2、3枱客入場,又唔係要咩特別安排,純粹係3枱係附近,都要推3推4。食物:細份,好細份。味道好一般。場地:一個字~細。都唔知隔離個公廁定間餐廳大啲。而兒童遊戲分佈餐廳兩邊,兒童來回會經過上菜路線。總結:去過幾間親子餐廳,呢間最差。
第一次嚟,亦都係最後一次嚟。
食物:細份,好細份。味道好一般。
總結:去過幾間親子餐廳,呢間最差。
2021-05-23 28 瀏覽
母親節諗住去親子餐廳,大人細路都可以有得玩同食。見網上大家都極力推薦呢一間親子餐廳,就去試驗下。本身都諗住親子餐廳嘅嘢食都唔會有啲咩特別,點知有驚喜。叫咗個水煮牛肉,竟然有四川餐廳嘅水準,好麻又夠辣,係個份量細咗少少。另外,仲叫咗黑松露炒飯,個炒飯乾身,黑松露個味道都好突出。四個人share岩岩好。BB玩嘅設施都好足夠,乾淨,細啲嘅小朋友可以玩下煮飯仔。大啲嘅小朋友都有啲滑梯比佢哋爬上爬落,放電一流。
2021-04-15 324 瀏覽
亞囡最鐘意來這裏吃晚飯,這裏有得玩食物又好味。她最喜歡這裏的木粒池,不會像沙池一樣痴滿手手腳腳非常困難清潔。另外大型廚房超級市場亦是他最愛之一,每次都玩得不願意離去。阿女平常吃飯需要兩小時,吃得非常慢,但是在這裏吃得很快,因為吃完就可以玩呢。食物方面,這裡提供的是粵菜,選擇都頗多,而且有很多適合小朋友吃的,菜式都少油少鹽非常健康。獅子頭,軟熟易咬,多汁,送飯一流。杏仁沙律蝦,揸得外脆內軟,蝦肉爽口彈牙,小朋友吃得很開心。炆焗銀雪魚,小朋友之選,魚肉鮮嫩入味。
亞囡最鐘意來這裏吃晚飯,這裏有得玩食物又好味。

獅子頭,軟熟易咬,多汁,送飯一流。

杏仁沙律蝦,揸得外脆內軟,蝦肉爽口彈牙,小朋友吃得很開心。

炆焗銀雪魚,小朋友之選,魚肉鮮嫩入味。

2021-03-25 204 瀏覽
 等了又等~ 終於等到親子餐廳重開啦~細佬寶又可以去放電, 媽媽終於有安落茶飯食😌 🈶️幾個玩樂區, 這部份主要玩車、路軌和小型工程玩具🪀.. 還有好幾款大型嘅車可以比小朋友選擇駕駛。仲有超大的supermarket, kitchen area 細佬補玩得不亦樂乎食物方面, 一般親子餐廳嘅食物都比較普通,呢一度嘅食物我可以用非常好吃來形容。 晚餐set 有 主菜,前菜,蔬菜,加水果。 我們選擇了細佬最喜歡的芝麻雞翼,雞翼炆得入味之餘雞肉亦非常嫩滑。 原個蕃茄菜苗 非常 juicy , 清新好吃又健康 。
 等了又等~
終於等到親子餐廳重開啦~
細佬寶又可以去放電, 媽媽終於有安落茶飯食😌

🈶️幾個玩樂區, 這部份主要玩車、路軌和小型工程玩具🪀..

還有好幾款大型嘅車可以比小朋友選擇駕駛。

細佬補玩得不亦樂乎

晚餐set 有 主菜,前菜,蔬菜,加水果。

原個蕃茄菜苗 非常 juicy , 清新好吃又健康 。
去了幾次,女女鍾意玩,入場費價錢合理,又可以放電。大人最低消費$150, 一個主食加一杯飲品,就剛剛好。小孩入場費$138(1-9 歲)如果要小朋友坐低食嘢,有咁多好玩嘅遊樂設施吸引,就有啲難可以乖乖地坐低食我哋約咗最早嗰一節,11:45-14:30 (2小時45分鐘)早餐食飽一啲,入場前再食下水果同小食,等囡囡專心玩完之後再食午飯。無添加黃魚燴面$98 媽媽可以慢慢嘆黃魚燴面,女女玩得安全,都係我嘅至愛。黃魚起肉,魚湯底好香,面嘅粗幼度剛剛好,份量好夠,好飽。

小孩入場費$138(1-9 歲)

無添加黃魚燴面$98

黃魚燴面
黃魚燴面
2021-03-22 174 瀏覽
疫情下好多親子餐廳或樂園好多都執左,幸好紙飛機仍能生存,所以就去幫襯下支持下。由於係平日既關係,人唔多,我地十二點入到去,只有我和另一家人在。我地兩大一細,叫左幾樣野食魚湯泡飯:因係親子餐廳,所以廚師好細心,鹽係另上,但本身個魚湯泡飯已好有味,入面仲有蝦仁同菜,好健康蔥油拌麵:雖然賣相一般,但我覺得好好味,個麵軟硬度剛好,食完唔會覺得口渴蕃茄時蔬:好靚,原個蕃茄入面有菇,旁邊用豆苗装飾,又靚又健康又好食陳皮猴子頭:好好味又好淋淋,小朋友仔好欣賞呢個肉肉,食左半碗飯,好啱小朋友食,食得出無味精又易送飯另外叫左杯咖啡,爸爸話好好飲快快食完,小朋友仔開始到處玩,不過,他主要都係玩廚房同木粒池,每個area 規定四個人,不過,場内人不多,感覺好似包場,好正!下次約埋朋友仔一齊玩。食物不錯又啱小朋友玩,玩完仲可以係碼頭行下。

另外叫左杯咖啡,爸爸話好好飲

2021-03-21 136 瀏覽
星期六book左哩間親子餐廳同兩個小朋友黎玩中午時段,我地早左小小到,但小朋友急想去廁所,所以早左入餐廳,去到其實都無乜人,咁我地就問問下可唔可以比小朋友入黎去左廁所先,我地完成左登記安心出行同填資料,兩位無禮貌嘅員工係我地面前話「去廁所可以起出面去左先入黎!唔洗起到發脾氣!」哩返說話連續起我地面前講左兩次!但我地無發脾氣,只係果個員工無耐性聽人講嘢!之前有位聲稱自己係負責人嘅女士話員工做得唔好,又道歉又比左張coupon話係補償,可惜果兩位員工無歉意,點無歉意?請位阿姐收拾乾淨台面時,已講明只執走「台面嘅廁紙!!」位阿姐扮聽唔到!仲張d廁紙放上未食完食物上面!一家大細黎結果由入坐到埋單都一肚氣!如果食物好食,環境ok都仲有機會再黎,但食物一到已經有四五隻蒼蠅起食物上面飛 ! 員工又無禮貌無訓練!阿老闆請兩位咁嘅員工趕客,真係唔知邊個唔好彩啦!最後大家如果真係想帶小朋友黎玩,請大家考慮其他親子餐廳好過,一餐午餐$700幾蚊!仲難受過咩咁!
2021-03-21 140 瀏覽
天氣好,又話下星期開始凍。想帶小朋友去放電,係東九龍就諗住去郵輪碼頭行下,感覺依家碼頭應該都唔算太多人去既。我地係德褔轉小巴入,總站落車,直上平台,就見到紙飛機親子空間。就決定食完先轉戰碼頭公園玩,迫開個大太陽。我地叫左陳皮獅子頭餐同埋牛肉粒年糕套餐。套餐入邊有去皮車厘茄(有糖水浸住),涼拌木耳,水果,同埋上湯鮮茄時蔬。小朋友掛住玩其實就食好少,不過要贊一贊佢地真係好貼心,睇得出食物設計過,儘量都冇咩骨,咁就可以唔怕小朋友哽親, 將發生意外情況減低。主菜陳皮獅子頭,做成一粒大肉球,小朋友以為大魚蛋,連平時唔太願食肉既囡囡都食左成粒,但略就覺得份量太少,因為一碟只有2粒,當佢地再想食就已經冇晒,或者要叫多一份🤣涼拌木耳,初初食落口冇味既😅原來係要自己拌勻先食,酸酸地天氣熱食就岩晒,好開胃。水果,其實就係雜果杯,有紅提、青提、藍梅,橙粒,火龍果粒,可能預小朋友食,所以水果都係粒上,連提子都對開放便小朋友食用。上湯浸鮮茄時蔬,去皮大蕃茄入邊有唔同菌類加埋虫草花,拎蕃茄味道更加有層次加埋時蔬,紅紅綠綠咁,小朋友就更加喜愛喇。

2021-03-20 95 瀏覽
星期六黎左哩間表面睇落環境唔錯嘅親子餐廳,人唔算好多,但員工服務好差,無禮貌又無耐性,兩次起客人面前話客人,雖然老闆道歉又送coupon,但都唔會想再比機會黎多次,食一餐玩兩個鐘,但大人就食到滿肚氣!香港生意難做,老闆請著一兩個咁嘅員工都唔知邊個唔好彩!請員工收拾台面仲張未食完嘅野收埋!收拾前已表明只執廁紙,唔知係撞聾定咩,收完仲扮曬野話整返份食物比客人,無恥到一個點!叫左一份兒童餐,一個炒飯,一個滷肉飯,兒童餐意粉林到未夾已斷,好似煮左耐咁!
2021-03-19 84 瀏覽
咁耐冇出街,小朋友既電真係無窮無儘,今日就同佢地黎到九龍灣郵輪碼頭公園跑下跳下。係平台跑跑下發現原來好出名既紙飛機親子空間有開呀,其實以前都有帶佢地黎玩過,鐘意佢地可以係用餐既同時睇住小朋友玩,大人有餐安落茶飯食,小朋友又有足夠時間放電。而紙飛機入邊既玩具都可以同時滿足到較動態同埋較靜態既小朋友,而比較年幼既小朋友都有一個區域隔開,咁就唔駛驚較大既小朋友玩既時候唔小心發生意外喇。所以邊食邊玩係餐廳入邊唔難揾到,不過大家食完都會帶返個口罩既,咁就玩得開心,又放心喇。下次食淮揚菜又可以再黎邊玩邊食喇👍🏻
2021-03-13 187 瀏覽
疫情都已經一年有多,家中小孩天天在家,實在是於心不忍。因此把心一橫,決定找個好玩好吃最重要是乾淨的樂園帶她去玩。網上見到這家位於啟德郵輪碼頭的紙飛機親子餐廳評價不錯,於是便提早訂了位置。我們是搭小巴到兒童醫院再轉22M到啟德的,巴士大概30分鐘一班,至於小巴大概15分鐘有一班,班次算比較密集的。餐廳裝修很有愛,都是按小朋友喜好來設計的,好多小朋友愛玩的玩具,比如玩具廚房、公主梳妝台、滑梯遊樂場、沙池等等,真是應有盡有。小孩一來到鞋子一脫就跑去玩了🤦‍♀️🤦‍♀️。小孩在去玩我當然要點東西吃啦~~開胃前菜開胃前菜是木耳和車厘茄,經醃製後非常入味,酸酸甜甜,非常開胃。上湯鮮茄時蔬去皮的番茄內包著高湯和菇類,感覺非常爽口,適合小朋友吃,感覺沒有味精,比較健康。水果拼盤水果拼盤真是小朋友的最愛,全部去皮去核,非常細心。陳皮獅子頭豬肉肥瘦適中,入口即溶,不會太鹹,小朋友非常喜歡。

小孩在去玩我當然要點東西吃啦~~

開胃前菜

水果拼盤
水果拼盤真是小朋友的最愛,全部去皮去核,非常細心。

陳皮獅子頭

豬肉肥瘦適中,入口即溶,不會太鹹,小朋友非常喜歡。