2009-03-17 6 瀏覽
同男友拍拖到九龍城,問朋友有乜好食推介,友人就叫我地去豪華食蛋撻。一見到個花花餅盒,就諗起以前的細個父母買蛋撻比我食,又或者係爺爺生日食海綿蛋糕。好懷念!但以前粗糙的印刷同模糊字體,而家都因科技進步而變得清晰。唯一不變既係味道同人情味,食個蛋撻時,我會諗起以前父母帶我黎九龍城飲茶,行街,買菜,又諗起以前的餅店間間都係"個體戶",老闆親自焗麵飽,老闆娘就收錢,唔似而家間間連鎖式經營。又諗起以前會見到大飛機從頭上飛過,嘈到要ump住耳仔...我認為呢間既酥皮蛋撻最好食,唔似其他餅店,個皮酥到一咬就酥到碎哂,牛油味好濃,蛋好黃,好香。仲有,多幾分人情味,好難得!要多謝男友帶我黎呢度!

要多謝男友帶我黎呢度!
2009-03-15
$3.5 (下午茶)